Οταν ο Μπαχ συνάντησε τον Χέντελ

Οταν ο Μπαχ συνάντησε τον Χέντελ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιώνες μετά, ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ βρίσκονται στον ίδιο τόπο. Γεννημένοι την ίδια χρονιά, το 1685, οι δύο σπουδαίοι μπαρόκ συνθέτες, καταγόμενοι από γειτονικές γερμανικές πόλεις, στη Λειψία ο πρώτος, στο Χάλε ο δεύτερος, δεν κατάφεραν να συναντηθούν όσο βρίσκονταν εν ζωή. Παράξενο;

Τον τόπο συνάντησης, το 2016, ανέλαβε να καθορίσει ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο διεθνούς φήμης χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης. Κι όχι μόνον αυτό. Ο Ελληνας καλλιτέχνης αποφάσισε να καθορίσει και τον τρόπο που οι δύο Γερμανοί μουσουργοί θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν. Δημιουργώντας μια χορογραφία, με τον σεβασμό αλλά και τη μεταφυσική ατμόσφαιρα που τους ταιριάζει, ο Αντώνης Φωνιαδάκης τούς φέρνει αντιμέτωπους, με σωματικές, χορευτικές κινήσεις, που αποδίδουν τη μουσική και την εποχή τους – ίσως και την προσωπικότητά τους.

Η σημαντική αυτή παράσταση του Μπαλέτου της ΕΛΣ, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Links» («Σύνδεσμοι»), είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: το Selon Désir το οποίο ο Φωνιαδάκης πρωτοπαρουσίασε στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links τα οποία χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ. Ετσι θα ανοίξει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας σήμερα.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης μάς έχει συνηθίσει στην πολύ ανθρώπινη ματιά του πάνω στον χορό. Με τις κινήσεις, αλλά και τη μουσική ένδυση που επιλέγει, καταφέρνει να τονίζει τις εσωτερικές μάχες του ανθρώπου, τις διανοητικές αλλά και σωματικές του ανάγκες που τον πνίγουν ή, τελικά, τον απελευθερώνουν.

​​15-16/07, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Αρτέμιδος 124. Στις 10 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή