Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TERRA VIBE

Η «ιέρεια της hip» ξανά στην Αθήνα

Το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της χώρας, το Rockwave, υποδέχεται ξανά την κορυφαία ποπ σταρ Λάνα Ντελ Ρέι, στη δεύτερη ημέρα των φετινών του εκδηλώσεων, την Τρίτη 19/7. Η «ιέρεια της hip», όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν, είναι η καλλιτέχνιδα που τα τελευταία χρόνια ενσαρκώνει με τον ιδανικότερο τρόπο το μοντέλο της ποπ μελαγχολίας, το οποίο έγινε πολύ δημοφιλές τόσο ανάμεσα στο κοινό όσο και σε αρκετούς συναδέλφους της.

Με ένα προκλητικό καλλιτεχνικό προφίλ, που έφερε επιρροές από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς ώς τον Κερτ Κομπέιν, και την ίδια να αυτοσυστήνεται ως «gangsta» Νάνσι Σινάτρα, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αναπόφευκτα πάνω της. Η συνέχεια, ωστόσο, που έχει και ουσία, ήταν ακόμη καλύτερη, με το δεύτερο άλμπουμ «Ultraviolence» να είναι εξαιρετικό και το πιο πρόσφατο «Honeymoon» (σίγουρα θα ακούσουμε αρκετά από αυτό) να κινείται σε παρόμοια επίπεδα.

Την ίδια ημέρα, στο Terra Vibe της Μαλακάσας θα απολαύσουμε τους «μάστορες» του surf-rock και του vintage ήχου Αllah-Las, καθώς και τους Ελληνες Iratus, Daphne and the Fuzz και Cave Children.

​​Εναρξη στις 7 μ.μ., Μαλακάσα, στο 37ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας

GAZARTE

Μυστηριακό mood με τον Παύλο Παυλίδη

Πανσέληνο με τα τραγούδια του Παύλου Παυλίδη προτείνει για την Τετάρτη 20 Ιουλίου το Gazarte. Kαι γι’ αυτό ο χώρος δεν θα είναι όπως κάθε μέρα, αλλά θα αλλάξει. Με ιδιαίτερη διακόσμηση που θα σιγοντάρει το μυστηριακό mood, το Roof Stage θα υποδεχθεί ολάνοιχτο και ατμοσφαιρικό για πρώτη φορά, τον Παύλο Παυλίδη, που θα τραγουδήσει unplugged. Οταν ακούς τον Παύλο Παυλίδη, βουτάς στους στίχους του και ονειρεύεσαι. Φτιάχνεις τις προσωπικές σου εικόνες και τις τραγουδάς μαζί του. Ιστορίες από αυτές που τραγουδάει σε κάθε του δίσκο αλλά και στον τελευταίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στον οποίο υποστηρίζει πως «χωράει μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο». Υπό το φως της πανσελήνου του Ιουλίου αυτές οι εικόνες και ιστορίες θα ακούγονται αλλιώς.

​​Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι.

Εναρξη στις 10 μ.μ.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Μια δυνατή πολιτική τραγωδία

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία –με θέμα τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα – που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στις 22 και 23/7. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει –σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού– τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Αγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών. Στις 22/7 τον ρόλο του Ετεοκλή ερμηνεύει ο Χρίστος Στυλιανού και στις 23/7 ο Γιάννης Στάνκογλου.

​​Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 22 και 23 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Η «Σφαγή των Παρισίων»

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει τη «Σφαγή των Παρισίων» του Κρίστοφερ Μάρλοου, που μιλά για μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας, τη σφαγή περίπου 3.000 περίπου Ουγενότων (Γάλλων Διαμαρτυρομένων) από Καθολικούς, ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Βαρθολομαίου.

​​Πειραιώς 260, Χώρος Δ,

18 και 19 Ιουλίου

ΜΑΡΟΥΣΙ

«Δυνατά… το Καλοκαιράκι»

Με ένα πρόγραμμα με τίτλο «Δυνατά… το Καλοκαιράκι», παιχνίδι με δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, περιοδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Η επόμενη συναυλία τους γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αμαρουσίου.

​​Αμαλίειο (Λεωφ. Κηφισίας 219),

Τρίτη 19 Ιουλίου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – REX

Η «Αντιγόνη» του Ανούιγ

Eνα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942, την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζει η Ελένη Ευθυμίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στη Σκηνή Κοτοπούλη του Θεάτρου REX. Η νεότητα και το γήρας, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη.

​​Πανεπιστημίου, 21 και 22 Ιουλίου, 9 μ.μ.

MΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

«Μητρόπολη»

Η ομάδα Momentum – Αργύρης Πανταζάρας, παρουσιάζει τη «Μητρόπολη». Η παράσταση υφαίνεται μέσα από τη σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών. Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο «Οιδίπους Τύραννος», οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, ο «Ηρακλής Μαινόμενος» και η «Μήδεια» ακούγονται σαν προσευχή μιας χώρας που πεθαίνει. Εκπτωτοι άγγελοι έκπτωτης πόλης τραγουδούν το θαύμα και τον θάνατο.

​​Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 22 και 23/7

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Flux

Η Λία Τσολάκη, χορεύτρια και χορογράφος, επιστρέφει στη σκηνή με τη διττή αυτή ιδιότητα και την παράσταση Flux. Βασισμένη σε υλικό από προγενέστερα έργα της, η χορογράφος επιθυμεί να ερευνήσει περαιτέρω την αμφισημία που προκύπτει μέσα από την ανάληψη ρόλων (έμφυλων και μη), τη σημασία του παιχνιδιού στο πεδίο της καθημερινής ζωής – δραστηριότητα που μας συνδέει με τις καταβολές της κοινωνικής οργάνωσης.

​​Πειραιώς 260, Χώρος Ε, 21 και 22 Ιουλίου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Παιδικά εργαστήρια

Εργαστήρι τέχνης για μικρούς ζωγράφους διοργανώνει σήμερα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της ελεύθερης έκφρασης των παιδιών. Το εργαστήριο διαρκεί 60 λεπτά και αντλεί αφορμή από το βιβλίο του Ερικ Καρλ «Ο ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

​​Τριπόδων 23, Αθήνα, ώρα έναρξης 12 μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

Μένανδρος και Λουκιανός

Η παράσταση «Η ασπίς και το συμπόσιο», μεταγραφή και απόδοση των έργων του Μενάνδρου και του Λουκιανού από τον Χριστόφορο Χριστοφή και τον Γιώργο Παπαθεοδώρου, παρουσιάζεται απόψε στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας. Πρόκειται για μια διαχρονική σάτιρα «φιλοσοφίας και φιλοσόφων», που έρχεται από το χθες και φτάνει στο μέλλον με μια αναγκαστική στάση στο παρόν. Παίζουν Δ. Πιατάς, Τ. Παλατζίδης κ.ά.

​​Στις 9.30 μ.μ., Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Ο βασιλιάς της Βρετάνης

Ο «Young Lear» της Ιόλης Ανδρεάδη πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή της γνωστής ιστορίας του βασιλιά της Βρετάνης που μοιράζει την περιουσία του στις κόρες του που δεν τον αγαπούν και αποκληρώνει εκείνη που τον αγαπά. Του βασιλιά που ξεμωράθηκε και αποτρελάθηκε. Παίζουν: Χριστίνα Γαρμπή, Ελεάνα Καυκαλά, Μιλτιάδης Φιορέντζης κ.ά.

​​Πειραιώς 260, Xώρος Ε, 17 και 18 Ιουλίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή