Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

«Κάρμεν», σύμβολο έρωτα και ελευθερίας

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η εκρηκτική «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, παρουσιάζεται στις 24, 26, 27 και 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η πιο δημοφιλής όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Οπερας του Γκέτεμποργκ, Στίβεν Λάνγκριτζ. Μία από τις πλέον εμβληματικές όπερες, η Κάρμεν εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως κι όταν πρωτοείδε το φως πριν από 141 χρόνια.

Μία αντισυμβατική υπόθεση, την οποία εξέφρασε μέσα από την τότε εξίσου αντισυμβατική, σήμερα δημοφιλέστατη μουσική του ο Ζορζ Μπιζέ.

Η φερώνυμη ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την επιλέγουν αυτοί. Αποτελεί απειλή για κοινωνίες ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές. Οι επιλογές της απειλούν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση, η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ. Στον ρόλο της Κάρμεν εμφανίζονται η Ρινάτ Σαχάμ και η Ζεραλντίν Σοβέ.

​​Ωδείο Ηρώδου Αττικού,

24, 26, 27 και 29 Ιουλίου

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Σταθεροποιώντας εικόνα και μνήμη

Η παράσταση «Η ριμάδα η ζωή», σε κείμενο Γιώργου Κοροπούλη, μουσική Τάσου Ρωσόπουλου και σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη, παρουσιάζεται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ενας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένος άνθρωπος, πικραμένος και πότε πότε άγρια χλευαστής, προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά σιγά το ανακαλεί… Αληθινά ένοχος, όμως, είναι επειδή με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μιας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου που ήταν μέχρι πριν από λίγο ξεκάθαρο.

​​Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου,

29 και 30 Ιουλίου

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Ελληνορωσικός

«Οιδίπους Τύραννος»

Την επόμενη Παρασκευή 29/7 κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας. Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασίες τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάζεται πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας. Πρόκειται για μια σημαντική συμπαραγωγή με Ρώσους και Ελληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η απόδοση των χορικών είναι της Ελσας Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική των χωρικών έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

​​Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 29 και 30 Ιουλίου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Νοέμβριο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Ασταθή πεδία»

Εως τις 31 Ιουλίου συνεχίζεται η φωτογραφική έκθεση «Unstable Fields», στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2016. Τα αισθήματα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, που επηρεάζουν όπως ποτέ άλλοτε κοινωνία και άτομα, οπτικοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους από τους φωτογράφους.

​​Μουσείο Μπενάκη Οδού Πειραιώς,

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Τόπος, εποχή, ιστορία

Ο Αργύρης Πανταζάρας και η καλλιτεχνική ομάδα Momentum παρουσιάζουν την παράσταση «Μητρόπολη/Χορός & Αγγελος από το πανάρχαιο δράμα». Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντώνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία.

​​Απόψε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας

Επιδαύρου

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Methexis

Μετά την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, οι Methexis, το πρότζεκτ του μουσικού και συνθέτη Νικήτα Κίσσονα, επισκέπτονται το Χαλάνδρι για να δώσουν μία συναυλία με υλικό από τους δύο δίσκους τους, «Τhe Fall of Bliss» και «Suiciety», καθώς και νέο υλικό στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νύχτες Αλληλεγγύης».

​​Την Παρασκευή στις 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

«Ανάμεσα στα ερείπια»

Η επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος – 19ος αιώνας», τελειώνει το «ταξίδι» της την Κυριακή 24/7. Στο www.namuseum.gr είναι προσβάσιμη μια ταινία παρουσίασης της έκθεσης.

​​Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

Πατησίων 44

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Καλοκαιρινό εργαστήρι

Με αφορμή το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Γλάρος», το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει σήμερα στις 12 μ.μ. θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά και κουκλοθέατρο «μεταφέροντας» τα παιδιά σε μια παραλία για να γνωρίσουν τον γλάρο Οδυσσέα που του αρέσει να γνωρίζει νέους τόπους και φίλους, να ακούει ιστορίες και να ζει ταξιδεύοντας.

​​Μουσείο Σχολικής Ζωής,

Τριπόδων 23

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μάκμπεθ στο Κονγκό

Ο εικαστικός Μπρετ Μπέιλι σκηνοθετεί τη διασκευή της όπερας «Μάκμπεθ» του Τζουζέπε Βέρντι και τη μεταφέρει στις ανατολικές επαρχίες του Κονγκό για να καταδείξει τη χρόνια εκμετάλλευση της πλούσιας αφρικανικής χώρας, τη διαφθορά, τον διχασμό και τον εμφύλιο σπαραγμό που έχει αιματοκυλήσει την περιοχή. Η όπερα θα παρουσιαστεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής στις 9 μ.μ. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

​​Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη,

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Μάκμπεθ στο Κονγκό

Ο εικαστικός Μπρετ Μπέιλι σκηνοθετεί τη διασκευή της όπερας «Μάκμπεθ» του Τζουζέπε Βέρντι και τη μεταφέρει στις ανατολικές επαρχίες του Κονγκό για να καταδείξει τη χρόνια εκμετάλλευση της πλούσιας αφρικανικής χώρας, τη διαφθορά, τον διχασμό και τον εμφύλιο σπαραγμό που έχει αιματοκυλήσει την περιοχή. Η όπερα θα παρουσιαστεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής στις 9 μ.μ. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

​​Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

«Επτά επί Θήβας»

Το ΚΘΒΕ ανεβάζει τους «Επτά επί Θήβας» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την πολιτική τραγωδία του Αισχύλου που το κοινό δεν έχει ευκαιρία να παρακολουθήσει συχνά στο θέατρο. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Χρίστο Στυλιανού, Νάντια Κοντογεώργη κ.ά.

​​Απόψε στις 9 μ.μ.,

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αργολίδα

ΤΡΙΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Ελ. Δήμου, Θ. Ολύμπιος

Συναυλία με την Ελένη Δήμου και τον Θάνο Ολύμπιο διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας στην 3η μαρίνα Γλυφάδας στις 9 μ.μ. Η Ελένη Δήμου, που έχει στην πλούσια δισκογραφία της 20 προσωπικούς δίσκους με τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, θα ερμηνεύσει τις γνωστές πολυαγαπημένες επιτυχίες της.

​​3η μαρίνα Γλυφάδας, Κυριακή 24/7.

Είσοδος ελεύθερη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή