Ματίες στον κόσμο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΥΟΡΚΗ

To εστιατόριο The Four Seasons

H μεταστέγαση του θρυλικού εστιατορίου The Four Seasons είναι ένα από τα γεγονότα που συνθέτουν την κοινωνική ιστορία της Νέας Υόρκης αυτό το καλοκαίρι. Το The Four Seasons σταμάτησε να λειτουργεί στο περίφημο Seagram Building (σχεδιασμένο από τον Μις βαν ντερ Ρόε), στην Εast 52nd Street, και μεταφέρεται στην 280 Παρκ Αβενιου. Εχει ήδη γράψει ιστορία από το 1959, όταν άρχισε να λειτουργεί σε ένα μυθικό χώρο σχεδιασμένο από τον Φίλιπ Τζόνσον, μέσα στον οποίο προοδευτικά αθροίζονταν έργα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα με μεγάλες υπογραφές σχεδιαστών. Ηταν ένας κόσμος καινοτομίας, καλού γούστου και στυλ. Πολλοί είπαν ότι το The Four Seasons συμβόλιζε όσο λίγα ακόμη μέρη στις ΗΠΑ την καρδιά του 20ού αιώνα με ένα ύφος αξεπέραστο και μοναδικό. Επειτα από 57 χρόνια στην ίδια διεύθυνση, το εστιατόριο θα μεταφέρει όλο του τον διάκοσμο, καθώς είναι προστατευόμενο μνημείο της Νέας Υόρκης ήδη από το 1989.

ΘΟΥΡΙΓΓΙΑ

Τα γλυπτά του Μεσαίωνα

Στην πόλη Αϊζεναχ, στη Θουριγγία, μία μορφή του Χριστού δέχεται τη φροντίδα ενός συντηρητή. Είναι το πρόγραμμα που ακολουθούν μεταπτυχιακοί φοιτητές συντήρησης έργων τέχνης και προθάλαμος μιας μεγάλης έκθεσης με γλυπτική της Θουριγγίας από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Η έκθεση θα παρουσιάσει αφανή έργα που έχουν αποθηκευτεί από τη δεκαετία του 1930.

ΠΑΡΙΣΙ

Tο άλογο του Ναπολέοντα

Από τα περίπου 130 άλογα που είχε ιππεύσει ο Ναπολέων, ένα μόνο, ίσως το αγαπημένο του, ταριχεύτηκε και έμεινε στην ιστορία. Είναι ο Vizir, που εδώ και 200 χρόνια μπορεί κανείς να δει στο Musée de l’Armée στο Παρίσι. Ο Vizir, που συμμετείχε στην εκστρατεία κατά των Πρώσων και των Ρώσων, διέρχεται περίοδο συντήρησης από ειδικούς σε ταριχευμένα ζώα.

HΠΑ

Η νέα βιογραφία του Μπομπ Κένεντι

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η νέα βιογραφία για τον Ρόμπερτ Κένεντι από τον Larry Tye, με τίτλο «Βobby Kennedy, the Μaking of a Liberal Lion». Ο Tye δίνει τη συναρπαστική προσωπικότητα του Κένεντι αντλώντας από συνεντεύξεις (με τη σύζυγο Εθελ, την αδελφή Τζιν), αδημοσίευτες σημειώσεις, κυβερνητικά αρχεία και 58 κουτιά με έγγραφα που είχαν παραμείνει στην αφάνεια επί 40 χρόνια.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Χίτλερ;

Στην πόλη Braunau am Inn της βόρειας Αυστρίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, ολοένα και περισσότεροι νεοναζί επισκέπτονται το σπίτι όπου έζησε ο Χίτλερ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Είναι μια κατάσταση που έχει προκαλέσει πρόβλημα στην αυστριακή κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται σοβαρά να αγοράσει το κτίριο (ανήκει σε ιδιώτη) και να το κατεδαφίσει. Η πρόταση προήλθε από το υπουργείο Εσωτερικών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που υποστηρίζει ότι το σπίτι πρέπει να διατηρηθεί ως τμήμα της ιστορίας της χώρας, ακόμη και αν αυτή ενοχλεί και προσβάλλει.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η συλλογή τέχνης του Ντέιβιντ Μπάουι

Διεθνή περιοδεία έχει ξεκινήσει η έκθεση της προσωπικής συλλογής τέχνης του Ντέιβιντ Μπάουι, που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά από τον οίκο Sotheby’s. Mε πολλά έργα δημιουργών του 20ού αιώνα (Basquiat, Hirst και Auerbach), η έκθεση παρουσιάζεται τώρα στο Λονδίνο έως τις 9/8 για να ακολουθήσουν το Λος Αντζελες, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Η δημοπρασία θα γίνει στο Λονδίνο στις 10 και 11 Νοεμβρίου, μετά την εκ νέου παρουσίαση στο Λονδίνο (Bowie/Collector: 1-10 /11, Sotheby’s New Bond Str).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή