Ματίες στον κόσμο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ

Το άστρο του Ντέιβ Εγκερς

Στα 46 του χρόνια, ο Ντέιβ Εγκερς είναι από τους ανερχόμενους της νέας αμερικανικής λογοτεχνίας. Πολυγραφότατος ήδη, με επιδόσεις τόσο στο μυθιστόρημα όσο και σε non-fiction, με καλλιτεχνική διαδρομή και εκθέσεις και με χαρακτηριστικό την ολική θεώρηση της ζωής μέσα από τη διαρκή κινητικότητα και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ο Ντέιβ Εγκερς είναι και πάλι στην επικαιρότητα στον αγγλόφωνο κόσμο χάρη στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Heroes of the Frontier» και θέμα την ιστορία μιας οδοντιάτρου που εγκαθίσταται με τα παιδιά της στην Αλάσκα ύστερα από έναν αποτυχημένο γάμο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν αρκετά από τα βιβλία του, με πιο πρόσφατο το «Ενα ολόγραμμα για τον βασιλιά» από τις εκδόσεις Κέδρος. Επίσης, έχουν μεταφραστεί: «Ο κύκλος» (Κέδρος), «Τα αγρίμια» (Τόπος) και «Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός» (Μεταίχμιο). O Nτέιβ Εγκερς ήταν φέτος υποψήφιος για το λογοτεχνικό βραβείο IMPAC.

ΡΩΜΗ

Το νέο συνεδριακό κέντρο

Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτων Μασιμιλιάνο Φούκσας ποζάρει μπροστά στη μακέτα του «Σύννεφου», όπως ονομάζεται το νέο συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, που περιλαμβάνει και ξενοδοχείο. Ανήκει στη νέα γενιά κτιρίων που αφήνουν σταδιακά τη σφραγίδα του 21ου αιώνα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Το «Σύννεφο» αναμένεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο.

ΜΠΑΪΡΟΪΤ

Σε χαμηλότερους τόνους

Το ετήσιο γεγονός για τους θαυμαστές του Βάγκνερ, το Φεστιβάλ του Μπάιροϊτ, εκτυλίσσεται παρά τις απειλές της τρομοκρατίας. Με πλήθος παραστάσεων αλλά με συναίσθηση του διεθνούς περίγυρου, το φετινό Μπάιροϊτ αποφεύγει τη λάμψη και την κοσμικότητα. Η φωτογραφία είναι από την παραγωγή της όπερας του Βάγκνερ «Ο Χρυσός του Ρήνου» από την τετραλογία του «Δαχτυλιδιού».

MΑΛΑΓΑ

Mαρκ Σαγκάλ στη Μεσόγειο

Στην καλοκαιρινή Μάλαγα, μία επίσκεψη στο εκεί Ρωσικό Μουσείο επιφυλάσσει την ευχάριστη ανταμοιβή μιας περιοδικής αλλά μακράς διάρκειας έκθεσης έργων του Μαρκ Σαγκάλ. Εχουν συγκεντρωθεί μερικά από τα πιο γνωστά έργα του για να στηθεί η έκθεση «Ο Σαγκάλ και οι σύγχρονοί του Ρώσοι». Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.

ΤΟΡΙΝΟ

Οι Αφροδίτες του Μποτιτσέλι

Μπροστά σε μία Αφροδίτη της Αναγέννησης μπορεί να σταθεί κανείς επί ώρα. Τι συμβαίνει όμως όταν μια έκθεση στήνεται πάνω ακριβώς στην αντιπαράθεση δύο έργων του Μποτιτσέλι (1445-1510) με θέμα αμφότερα την Αφροδίτη; Στο Τορίνο, στη Sabauda Galleria, η έκθεση «Η Αφροδίτη συναντά την Αφροδίτη. Δύο έργα του Μποτιτσέλι σε αντιπαράθεση» προκαλεί πολλά σύγχρονα βλέμματα. Το έργο της φωτογραφίας είναι αυτό που ανήκει στη συλλογή της Γκαλέριας του Τορίνο και αντιπαραβάλλεται με μια άλλη Αφροδίτη που ήρθε από την Gemaeldegalerie του Βερολίνου.

ΔΡΕΣΔΗ

Tα γλυπτά της Σαξονίας

Σε ένα από τα καλλιτεχνικά κέντρα του παλαιού κόσμου, στη Δρέσδη, παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο, στο Albertinum, η πλούσια συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών που συνοδεύεται από την εξίσου πλούσια συλλογή γλυπτών από την μπαρόκ περίοδο. Η συγκατοίκηση δείχνει την αγάπη που είχε το γερμανικό μπαρόκ για το ρωμαϊκό παρελθόν. Το Albertinum σύντομα θα μετατραπεί σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και η συλλογή των γλυπτών θα εκτίθεται πλέον σε ένα άλλο φημισμένο κτίριο της «Φλωρεντίας του Ελβα», στο Zwinger.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή