ΑΤΖΕΝΤΑ

Έκθεση μοντέρνας τέχνης Sea to Shore Stories στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

ekthesi-monternas-technis-sea-to-shore-stories-ston-agio-nikolao-kritis-2145363

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη έχοντας στον πυρήνα του την επιθυμία για την ενθάρρυνση διαλόγων ανάμεσα στις τέχνες, το περιβάλλον και τον άνθρωπο διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι, ως συνέχεια μίας σειράς καλλιτεχνικών συνεργασιών και in-situ έργων που θεσμοθέτησε από τη δεκαετία του '80, ένα νέο art project με κύριο άξονά τον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και συγκεκριμένα του Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Minos Beach art Ηotel του ομίλου bluegr Hotels& Resorts.

Tο Ίδρυμα με στόχο την αναβίωση του θεσμού φιλοξενίας έργων φιλοξενεί φέτος την έκθεση Sea to Shore Stories του καλλιτέχνη Κώστα Ιωαννίδη με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

ekthesi-monternas-technis-sea-to-shore-stories-ston-agio-nikolao-kritis0

Η έκθεση αποτελείται από ένα πολύπτυχο έργο το οποίο θα έχει αισθητή παρουσία σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, δημιουργώντας μια ‘διαδρομή’. Η κεντρική ιδέα και ενοποιητικός άξονας των επιμέρους έργων που συνθέτουν την πρόταση είναι η αγάπη για τα απλά και πολύ σημαντικά πράγματα της ζωής. Η αγάπη για την ομορφιά της φύσης. Η αγάπη για την θάλασσα. Για το διάβασμα ενός βιβλίου ένα καλοκαιρινό μεσημέρι. Η αγάπη του να φτιάχνει και να φροντίζει κανείς κάτι ιδιαίτερο, όπως ένα κήπο, και να μοχθεί καθημερινά για την διατήρηση της ομορφιάς του.

Η διαδρομή ξεκινάει από την υποδοχή του ξενοδοχείου, όπου οι επισκέπτες θα συναντήσουν το Everlasting Song, το οποίο πρόκειται για μία βίντεο προβολή με ένα απόσπασμα από το παραμύθι The Fisherman and His Soul.  Σε αυτό ο Oscar Wilde περιγράφει με μοναδικό τρόπο την μαγεία του κόσμου που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η ομορφιά του τόπου και το κείμενο του Oscar Wilde είναι οι πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη και το υλικό των έργων.

ekthesi-monternas-technis-sea-to-shore-stories-ston-agio-nikolao-kritis2

Στη συνέχεια της διαδρομής το  Sea to Shore Stories βυθίζεται κάτω από τα νερά του Αγίου Νικολάου, όπου δεσπόζει το έργο Lost Ears of Agios Nikolaos. Πρόκειται για μια υποβρύχια γλυπτική εγκατάσταση, η συνέχεια του έργου που εγκαινίασε ο ίδιος καλλιτέχνης το 1992 στην αρχαία πόλη Παλαιόπολη, στην Άνδρο. Το έργο αυτό στην πρώτη του απόδοση αποτελείτο από 9 τσιμεντένια αυτιά, βυθισμένα στη θάλασσα της αρχαίας πόλης της Άνδρου, εκ των οποίων τα εφτά αγνοούνται σήμερα και έχουν μείνει μόνο τα δύο.

Στο τρίτο σκέλος της η έκθεση παρουσιάζει το έργο Hanging Gardens, μια υποβρύχια ηχητική εγκατάσταση που απευθύνεται στους κολυμβητές και τους δύτες του ξενοδοχείου. Ο στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός ηχητικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ο κολυμβητής – ακροατής «μεταφέρεται» σε έναν υποβρύχιο παραμυθένιο κήπο. Για την δημιουργία του υποβρύχιου ηχητικού κήπου χρησιμοποιούνται ήχοι από κελαηδίσματα ωδικών πουλιών της Κρήτης όπως αηδόνια, καρδερίνες, κοτσύφια κλπ. Στο έργο Hanging Gardens μεταφέρεται το ηχητικό τοπίο από τα βουνά και τις πεδιάδες της Κρήτης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε φυσικό περιβάλλον.