Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Αποχή από τα «συζυγικά καθήκοντα» λόγω πολέμου

Αν και έχει χαρακτηριστεί το πιο αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, η «Λυσιστράτη», που διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση χρόνο μετά την ήττα της Αθήνας στην εκστρατεία κατά της Σικελίας και την εισβολή της Σπάρτης στην Αττική, στην πραγματικότητα δεν τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ειρήνης, αλλά οπωσδήποτε εκφράζει το όραμα για μια διαφορετική έκβαση του πολέμου. Στην τρίτη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου γι’ αυτό το καλοκαίρι, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συνεργάζεται με ένα θίασο γνωστών ηθοποιών και παρουσιάζει την ιστορία της δυναμικής Λυσιστράτης, που εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου καταφέρνει να πείσει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά τους καθήκοντα» μέχρι να παύσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Gemma Carbone, Αγλαΐα Παππά, Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Ευαγγελία Καρακατσάνη κ.ά. Τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Καμαρωτός.

​​Σήμερα στις 9 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Την ώρα της παράστασης, πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από 4 έως 12 ετών στο Γυμνάσιο Λυγουριού.

ΑΙΓΙΝΑ

Ο Αργοσαρωνικός γεμίζει νότες από την Αίγινα

Το καθιερωμένο, πλέον, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας επιστρέφει στο νησί για ενδέκατη χρονιά με ένα πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Μόραλη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η αυλαία ανοίγει σήμερα στις 9 μ.μ. με τη σύμπραξη της Χριστίνας Γιαννακοπούλου (υψίφωνος), της Βίκης Βασιλειάδη (φλάουτο) και της Μαρίας Παπαπετροπούλου (πιάνο) σε έργα Γάλλων συνθετών, στην αυλή Ναού Σωτήρος. Στον ίδιο χώρο, αύριο το βράδυ η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι στη Ρωσία, ενώ την Τρίτη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συνθέσεις των Σούμαν, Σκριάμπιν, Λιστ, Μασενέτ και Τσαϊκόφσκι, καθώς και άριες από γνωστές όπερες. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 16 Αυγούστου.

​​Προπώληση εισιτηρίων στους χώρους των συναυλιών και στο ζαχαροπλαστείο «Αιάκειον».

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τάλως, ο πρώτος τεχνητός άνθρωπος

Στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γύρω από τον ανακαινισμένο βοτανικό κήπο, λειτουργεί η έκθεση του εικαστικού Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά. Με τίτλο «Τάλως. Αναπαραστάσεις του τεχνητού ανθρώπου», η έκθεση επιχειρεί διάλογο με τα μνημειακά αγάλματα του μουσείου. O Kων. Παπαμιχαλόπουλος εικονοποιεί τον Τάλω, το πρώτο τεχνητό δημιούργημα της αρχαιότητας κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του ανθρώπου. Αποδίδει έτσι μνημειακή διάσταση στην αναπαράσταση του τεχνητού ανθρώπου, τοποθετώντας τον ανάμεσα στους θεούς και τους ήρωες του κλασικού δυτικού πολιτισμού, όπως αυτοί εμφανίζονται στις αίθουσες του μουσείου.

​​Διάρκεια έως 31 Αυγούστου,

ώρες λειτουργίας 08.00-20.00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Η Παλμύρα που χάθηκε

Η εικαστική εγκατάσταση του Αλέκου Λεβίδη «Μνήμη Παλμύρας» παίρνει παράταση και συνεχίζεται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου Μπενάκη.

​​Εως τις 25 Σεπτεμβρίου

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1

ΚΑΒΑΛΑ

Μαρώ και Γιώργης

Την αλληλογραφία της Μαρώς και του Γιώργου Σεφέρη ανθολογεί και παρουσιάζει ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Συμμετέχει η ηθοποιός Ελευθερία Μπενοβία.

​​Δευτέρα 8 Αυγούστου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, 9 μ.μ.

ΣΕΡΙΦΟΣ

Αιώνιες στοές

Νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από την ιστορία της Σερίφου, των μεταλλείων και των μεταλλωρύχων της. Η έκθεση «Σέριφος 1916 – 2016: Αιώνιες στοές» παρουσιάζεται στον δημοτικό ξενώνα «Περσεύς» στο Λιβάδι. Φωτογραφίες, χάρτες εποχής, ντοκιμαντέρ, κεραμικά…

​​Δημοτικός ξενώνας «Περσεύς»,

Λιβάδι, Σέριφος.

ΝΑΥΠΛΙΟ

«Καποδίστριας»

Εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» (επιμ. Ιρις Κρητικού), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αίγινα το 2015. Συμμετέχουν σημαντικοί σύγχρονοι ζωγράφοι.

​​Βουλευτικό, Ναύπλιο. Εγκαίνια 6/8, 8 μ.μ.

Διάρκεια έως τις 2 Οκτωβρίου

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Αγνωστοι θησαυροί

Η Δημοτική Συλλογή Εργων Τέχνης Ελευσίνας αποκαλύπτει τους θησαυρούς της. Η έκθεση του Α΄ μέρους στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λ. Κανελλόπουλος» διαρκεί έως τις 10 Αυγούστου. Εργα Ελευσινίων καλλιτεχνών, όπως ο Χρήστος Λεβέντης (1929 -2014) και ο Σπύρος Λυμπέρης (1922 – 1992), αλλά και χαρακτικά μεγάλων δασκάλων, όπως ο Αγγελος Θεοδωρόπουλος και ο Γιάννης Μόραλης κ.ά.

​​Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος». Εως τις 10 Αυγούστου.

ΤΗΝΟΣ

«Γιατί ο Παπαδιαμάντης;»

Ο σπουδαίος Σκιαθίτης συγγραφέας τιμάται στην Τήνο με δύο εκδηλώσεις (11-12/8), στον Πύργο (Μουσείο Μαρμαροτεχνίας) και στην Καρδιανή αντίστοιχα. Θα μιλήσουν οι Γ. Βιδάλης (δημοσιογράφος), Ν. Καλοσπύρος (καθηγητής) και Σ. Χατζάκης (σκηνοθέτης), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δ. Καλλιβωκάς.

​​Πολιτιστικό Κέντρο Πάνορμος, Τήνος.

Στις 8 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή