Η τριπλή τιμητική του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Η τριπλή τιμητική του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως ο άνεμος που αναστατώνει την Τήνο να σκοντάψει στους επισκέπτες αυτών των ημερών και να κάνει το χατίρι στο νησί, υποχωρώντας λιγάκι. Απάνεμο, ωστόσο, παραμένει πάντα το εσωτερικό των κτιρίων, πόσο μάλλον αυτό του επιβλητικού Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ), που εποπτεύει την ακτογραμμή της Χώρας. Το ίδρυμα φέτος έχει την τριπλή τιμητική του. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή των συγκινητικών έργων και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και άλλων σπουδαίων Τηνίων καλλιτεχνών, στο κτίριο φιλοξενούνται άλλες δύο εκθέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η αναδρομική έκθεση εμβληματικών εγκαταστάσεων του Βλάση Κανιάρη, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο του μεγάρου, και η έκθεση «Curiosity», με έργα εικαστικών απ’ όλον τον κόσμο, σε αίθουσα του πρώτου ορόφου. Για τον Βλάση Κανιάρη είναι, ίσως, περιττά τα λόγια, ωστόσο η Τήνος, που υπήρξε τόπος που αγάπησε, έζησε και εμπνεύστηκε, μπορεί να νιώθει γι’ άλλη μία φορά περήφανη που ο Κανιάρης, έστω και μόνο με τα έργα του, επισκέπτεται την ανεμόεσσα των Κυκλάδων. Οι κοινωνικές ευαισθησίες του Κανιάρη και η αποδεδειγμένη παρεμβατικότητά του ξεδιπλώνονται σε μια αφήγηση στους δύο ορόφους του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη του καλλιτέχνη μέσα στα χρόνια.

Εχοντας ολοκληρώσει την περιήγηση στα έργα του Κανιάρη, ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει την εικαστική του βόλτα βλέποντας τα έργα μοντέρνας τέχνης στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του ιδρύματος. Το ΙΤΗΠ φιλοξένησε στην Τήνο εικαστικούς απ’ όλο τον κόσμο και τους ζήτησε να εμπνευστούν απ’ οτιδήποτε το νησί προσφέρει. Η ποικιλία του εικαστικού αποτελέσματος καθιστά τα έργα ένα σύνολο που ναι μεν μοιάζει ενιαίο, ωστόσο στα επιμέρους έργα αποκαλύπτεται μια «περίεργη» ματιά στην πραγματικότητα της Τήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή