Ματιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ

Η πανδαισία του Andrea Della Robbia

Η θέαση και μόνο των γεμάτων χρώμα κεραμικών γλυπτών από την αναγεννησιακή Φλωρεντία με την υπογραφή του Andrea Della Robbia (1435-1525) είναι ένα άνοιγμα σε έναν κόσμο αισθήσεων που παραμένει αθάνατος. Η μεγάλη έκθεση που λειτουργεί αυτήν την περίοδο και ώς τις 4 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Καλών Τεχνών (Museum of Fine Arts) της Βοστώνης, φέρνει στο προσκήνιο την προσωπικότητα του Ντέλα Ρόμπια και την τεχνική που η οικογένεια Ντέλα Ρόμπια εφηύρε για να δημιουργεί κεραμικά με φωτεινό συμπαγές λευκό και βαθύ κυανούν χρώμα, με πινελιές από πράσινο και κίτρινο. Ηταν τέτοια η τεχνική που ακολούθησε ο Αndrea Della Robbia, που τα έργα του παραμένουν αναλλοίωτα. Η έκθεση στη Βοστώνη παρουσιάζει 50 έργα, κυρίως από αμερικανικές συλλογές. Εξι δάνεια προέρχονται από την Ιταλία. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Αναγέννηση τον 19ο αιώνα, έφερε πολλά από τα έργα του Ντέλα Ρόμπια σε διάφορες συλλογές του κόσμου.

ΚΑΪΡΟ

Το Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου

Ενας Αιγύπτιος αρχαιολόγος φροντίζει ένα φαραωνικό έκθεμα στο Κέντρο Συντήρησης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου ή του Μουσείου της Γκίζας που κατασκευάζεται στα περίχωρα του Καΐρου σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις Πυραμίδες. Προορίζεται να είναι έτοιμο το 2018 και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο.

ΕΣΕΝ

Tα σχέδια του γλύπτη

Στα 67 του χρόνια, ο Βρετανός γλύπτης Richard Deacon έχει ζήσει όλη την εξέλιξη της τέχνης από τη δεκαετία του ’60 ώς σήμερα. Το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο Turner και το 2014 η Tate διοργάνωσε αναδρομική. Τώρα, ο Richard Deacon παρουσιάζει αναδρομική των σχεδίων του (1968-2016) στη Γερμανία, στο Μουσείο Folkwang στο Εσεν, όπου η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ώς τις 13 Νοεμβρίου.

ΚΟΛΩΝΙΑ

Μουσείο Ludwig, 40 χρόνια

Ο διευθυντής του Μουσείου Ludwig στην Κολωνία, Yilmaz Dziewior, ποζάρει με την ευκαιρία της επετειακής έκθεσης «Εμείς το λέμε Ludwig», με έργα 25 διεθνών καλλιτεχνών, που θα παραμείνει ανοικτή ώς τις 8 Ιανουαρίου 2017 προκειμένου να εορτασθούν τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Δημιουργήθηκε με τη δωρεά 350 έργων τέχνης από το ζεύγος Peter και Irene Ludwig.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Ο ρεαλισμός του Gottfried Helnwein Οι προσωπογραφίες του Gottfried Helnwein, με καταγωγή από την Αυστρία και την Ιρλανδία, συχνά αιχμαλωτίζουν το βλέμμα όπως κάθε καλό έργο τέχνης στη σχολή του φωτορεαλισμού. Το εικονιζόμενο έργο, φιλοτεχνημένο το 2016, συμπεριλαμβάνεται στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για σύγχρονη ιρλανδική τέχνη που θα γίνει στο Λονδίνο στις 13 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν και έως σήμερα τα υπό δημοπράτηση έργα εκτίθενται για το κοινό στο Δουβλίνο, στη Royal Hibernian Academy. Το εικονιζόμενο πορτρέτο του Gottfried Helnwein προέρχεται από τη σειρά «Disaster of War».

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Η φαντασία οργιάζει…

O Σκωτσέζος πολυγραφότατος συγγραφέας Αlexander McCall Smith, διάσημος κυρίως για τις αστυνομικές του ιστορίες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός) είναι αυτήν την περίοδο στην επικαιρότητα με το νέο του βιβλίο, εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το «Chance Developments» (Pantheon Books) είναι συλλογή ιστοριών, κάθε μία από τις οποίες εμπνέεται από παλιές φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, αγνώστου ταυτότητος και προέλευσης. Ο Αlexander McCall Smith επινοεί ιστορίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή