Εικαστική εγκατάσταση AKΡΟΒΑΤΕΣ από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ και την Κλεοπάτρα Χαρίτου

Εικαστική εγκατάσταση AKΡΟΒΑΤΕΣ από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ και την Κλεοπάτρα Χαρίτου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακροβάτες στο τεντωμένο σκοινί της χρήσης ουσιών. Ισορροπιστές ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Άνθρωποι που  αιωρούνται κάθε μέρα πάνω από το κενό χωρίς δίκτυ ασφαλείας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, η Κλεοπάτρα Χαρίτου δημιουργεί την εικαστική εγκατάσταση ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ και ρίχνει φως στις ζωές των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στην εξάρτηση και το περιθώριο. Συγχρόνως φωτίζει την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να σταθεί δίπλα τους, χωρίς να τους κρίνει, και να κρατήσει ανοικτή τη δίοδο προς τη ζωή. Η εικαστική εγκατάσταση θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού, από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ αποτελούνται από 10 «εγκατα-στάσεις», κατασκευασμένες με φωτογραφίες και αντικείμενα-σύμβολα, κατά μήκος του πεζόδρομου της Ερμού, από το ύψος της Πλατείας Αγ. Ασωμάτων μέχρι την οδό Πειραιώς (σταθμός Θησείο). Μας προσκαλούν σε μια διαδρομή στην Αθήνα της χρήσης και της κρίσης: εξάρτηση, φτώχια, αστεγία, πορνεία, πείνα, μοναξιά, σωματική και ψυχική εξάντληση, θάνατος. Ένας κόσμος σκιών, όλο και πιο ορατός στους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια.

Κεντρικό μοτίβο στους ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ είναι οι φωτογραφίες με χέρια εξαρτημένων, τους οποίους συνάντησε η Κλεοπάτρα Χαρίτου, παρακολουθώντας για έναν ολόκληρο χρόνο τη δουλειά του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στις μονάδες του και τις πιάτσες της Αθήνας. Χέρια με έκτυπα τα σημάδια της χρήσης όπου διαβάζεται ένα αβέβαιο μέλλον και ένα δύσβατο παρόν.

Η ματιά της Χαρίτου δεν διεκτραγωδεί, δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό ή την εύκολη συγκίνηση, δεν θέλει να αναπαράγει στερεότυπα. Μας καλεί να σταθούμε και να δούμε αυτούς που καθημερινά προσπερνάμε, με τον τρόπο που το κάνει τόσα χρόνια το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ: ως ανθρώπους με όνομα και ιστορία, ανάγκες και δικαίωμα στη φροντίδα. Μας καλεί επίσης να σκεφτούμε τον ρόλο της κοινωνίας και της πολιτείας απέναντι στους πιο ευάλωτους, σε μια δύσκολη εποχή.

Η εικαστική εγκατάσταση πραγματοποιείται  με αφορμή τα 20 χρόνια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, του πρώτου προγράμματος άμεσης πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Με μονάδες προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, χώρους ημερήσιας φιλοξενίας, άμεσα προσβάσιμες μονάδες σωματικής και ψυχικής υγείας και Συμβουλευτικό Κέντρο, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών που κάνει καθημερινά πράξη την αντίληψη ότι κάθε εξαρτημένος έχει δικαίωμα στη ζωή, την πληροφόρηση και τη φροντίδα. Η δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι  η στήριξη και η ενδυνάμωση των εξαρτημένων, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης και για τους ίδιους και για την κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή