Ματιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ

Τα κεραμικά του Πικάσο

Μία από τις πλέον περιζήτητες και αυτοτελώς ενδιαφέρουσες συλλογές κεραμικής του 20ού αιώνα είναι η εκπληκτικής πληρότητας ιδιωτική συλλογή του Λόρδου και της Λαίδης Ατένμπορο, που επί 50 χρόνια συνέλεγαν τα θαυμαστά κεραμικά του Πικάσο. Τα περισσότερα από αυτά εντόπιζαν στη νότια Γαλλία, όπου περνούσαν τις διακοπές τους, στην ίδια δηλαδή γεωγραφική περιοχή που και ο ίδιος ο Πικάσο είχε αρχίσει να εμβαθύνει το ενδιαφέρον του για την κεραμική. Η ονομαστή, αυτή, συλλογή προσφέρεται τώρα από τον οίκο Sotheby’s προς δημοπράτηση στις 22 Νοεμβρίου (Lord & Lady Attenborough: A Life in Art – The Celebrated Private Collection of Picasso Ceramics). Η συλλογή Ατένμπορο περιλαμβάνει βάζα, πιάτα και κανάτες, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με τα χαρακτηριστικά μοτίβα που προτιμούσε ο Πικάσο, πρόσωπα και προσωπεία, φυτά, άνθη, πουλιά και ζώα. Κάθε ένα κεραμικό έχει τιμή εκκίνησης μερικές χιλιάδες ή μερικές εκατοντάδες ευρώ.

ΜΟΣΧΑ

Ο Ραφαήλ στη Ρωσία

Για πρώτη φορά οργανώθηκε στη Ρωσία έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στον Ραφαήλ και μάλιστα στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Ο Πούσκιν θαύμαζε τον Ραφαήλ και τον ανέφερε στα έργα του. Το πορτρέτο του Ανιόλο Ντόνι (1504-1507) είναι ένα από τα οκτώ σπουδαία έργα της φλωρεντινής αναγέννησης που ταξίδεψαν από την Πινακοθήκη Ουφίτσι στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Φωτογράφοι της Αφρικής

Την ανανεωμένη παράδοση της φωτογραφικής τέχνης του πορτρέτου στην Αφρική παρουσιάζει έκθεση στο Columbia University (Miriam and Ira D. Wallach Art Gallery). Η παρουσίαση εστιάζεται σε τέσσερις περιπτώσεις νεότερων δημιουργών, από το Κονγκό (Sammy Baloji ), το Μάλι (Mohamed Camara), την Μπουρκίνα Φάσο (Saïdou Dicko) και τη Νιγηρία (George Osodi, φωτ.).

ΛΟΝΔΙΝΟ

Αφηρημένος εξπρεσιονισμός

Η νέα έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είναι αφιερωμένη στην καρδιά του 20ού αιώνα και στο κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Επικεντρωμένη στην ορμή καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950, η έκθεση παρουσιάζει, ανάμεσα σε άλλα, έργα μεγάλων καλλιτεχνών της περιόδου όπως ο Πόλοκ, ο Ντε Κούνινγκ και ο Ρόθκο. Διάρκεια έως 2 Ιανουαρίου.

ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Πύργος κατοικιών από τους ΟΜΑ

Η ποιότητα της κατοικίας στη Νέα Υόρκη ενισχύεται με την πρόταση του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου ΟΜΑ, που θα χτίσει τον πρώτο δικό του πύργο διαμερισμάτων στο Μανχάταν. Θα υψωθεί στη γωνία της Λέξινγκτον και της 23ης οδού και χαρακτηρίζεται από τη γυάλινη πρισματοειδή πρόσοψη. Από τον 12ο όροφο και πάνω, το κτίριο υποχωρεί ώστε να είναι σε συμφωνία με τα παρακείμενα κτίρια. Θα υπάρχουν 133 εξαιρετικού φωτισμού διαμερίσματα σε ένα κτίριο που ισορροπεί ανάμεσα στον πρώιμο μοντερνισμό των γειτονικών κτιρίων και στην υβριδική αισθητική της εποχής μας.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Αναγεννημένη νήσος

Το Christiansholm, το τεχνητό νησί στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό, θα μετατραπεί σε μια συστάδα υψηλής δημιουργίας και αισθητικής, από τους αρχιτέκτονες του γραφείο COBE που κέρδισαν σχετικό διαγωνισμό. Οξύκορφα, υψηλής τεχνολογίας, κτίρια, πισίνες, γκαλερί, καταστήματα, και κατοικίες στην οροφή, εν μέσω ποδηλατόδρομων και δημόσιων κήπων, θα χαρίσουν στην Κοπεγχάγη μία ακόμη περιοχή προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής. Το νησί βρίσκεται κοντά στην Οπερα της Κοπεγχάγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή