Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση πόρων

Η Ολια Λαζαρίδου, ο Σίμος Κακάλας, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Αγγελος Παπαδημητρίου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Δήμητρα Γαλάνη, περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες συνασπίζονται για να στηρίξουν το Θέατρο Σφενδόνη.

Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως το επόμενο Σάββατο το θέατρο προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για την οικονομική του ενίσχυση προκειμένου να υλοποιήσει το φετινό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Το Θέατρο Σφενδόνη ιδρύθηκε το 1993 από την Αννα Κοκκίνου σε μια παλιά αποθήκη ξυλείας του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, με φιλοδοξία, όπως σημειώνει η ίδια, την «ανακάλυψη των δικών μας οριζόντων στη θεατρική τέχνη καθώς και η με πείσμα αντίσταση στη συμβατική και στην “εύκολη” αντιμετώπισή της, σε ολοένα πιο δύσκολους για την τέχνη καιρούς».

Το βράδυ της Δευτέρας γνωστοί ηθοποιοί θα αυτοσχεδιάσουν σε μονολόγους και μικρά σκετς, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν προβολές ταινιών, βραδιές ανάγνωσης και μουσικής και συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Φοίβο Δεληβοριά, τη Γιώτα Νέγκα, τη Μελίνα Τανάγρη και άλλους καλλιτέχνες (5/10) και μουσική περφόρμανς από τον Ούγγρο καλλιτέχνη Μίχαλι Βιγκ (7,8/10).

​​Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, πληροφορίες στο 215-51.58.968

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Ο Μπράιαν Ινο με τη δική του φωνή

Aπό το ναυάγιο του Τιτανικού και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εμπνέεται, μεταξύ άλλων, ο πολυσχιδής Brian Eno, o oποίος έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το «The Ship», που συνδυάζει τη μουσική με την εγκατάσταση και αλλάζει μορφή ανάλογα με τον χώρο όπου φιλοξενείται. Eίναι η πρώτη φορά που ο γνωστός μουσικός, συνθέτης και πρωτοπόρος του ambient ήχου χρησιμοποιεί τη δική του φωνή σε ακουστική εγκατάσταση, προέκταση της οποίας αποτελεί το ομότιτλο, πρόσφατο, σόλο άλμπουμ του. Το «Πλοίο» θα παραμείνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 3 έως τις 23 Οκτωβρίου, ενώ την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ο Brian Eno θα δώσει μία ομιλία για την τέχνη και την κοινωνία του σήμερα μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις.

Την Τρίτη στις 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με υποχρεωτική ηλεκτρονική κράτηση θέσεων στην ιστοσελίδα της Στέγης (www.sgt.gr).

IΔΡΥΜΑ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Πλούσια έκθεση με έργα του Σπύρου Παπαλουκά

Πάνω από 130 αντιπροσωπευτικά έργα του Σπύρου Παπαλουκά περιλαμβάνει η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στο Ιδρυμα «Β. και Μ. Θεοχαράκη» σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά. Γεννημένος το 1892, ο καλλιτέχνης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Παρίσι, πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως πολεμικός ζωγράφος και αργότερα διετέλεσε διευθυντής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, ενώ το ’56 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ. Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, τα μνημειακά έργα του «Πορτρέτο Στρατή Δούκα» (1924), «Σκήτη Αγίου Ανδρέα» (1935), «Αγιος Φωκάς» (1948) και «Σπίτια στην Υδρα» (1955), οι μακέτες της Μητροπόλεως Αμφίσσης, την οποία αγιογράφησε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και οι φορητές εικόνες «Η Αποκαθήλωση» και «Ο Αγιος Ανεμπόδιστος».

​​Εως τις 30 Οκτωβρίου.

Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1

ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ

Τα καπνά στη… σκηνή

Στο Θέατρο Θησείον κάθε Παρασκευή και Σάββατο η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη παρουσιάζει την παράσταση «Από πρώτο χέρι». Είναι βασισμένη σε μαρτυρίες καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, στο βιβλίο «Η δουλειά και ο κόπος της» του Ευάγγελου Παπαστράτου και στο δοκίμιο «Καπνεργάτες» του Αριστείδη Μπαρχαμπά.

Τουρναβίτου 7,

Ψυρρή

BLANK WALL GALLERY

«Fine Art»

Θεματική έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τη συμμετοχή δημιουργών από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ινδία και άλλες χώρες εγκανιάζεται απόψε στις 8 μ.μ. στην «Blank Wall Gallery» υπό τον τίτλο «Fine Art». Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Μάρκος Δολόπικος.

Υακίνθου 12, Κυψέλη.

Διάρκεια έως τις 14 Οκτωβρίου

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Για φωνή και πιάνο

Ο Θανάσης Δρίτσας παρουσιάζει στις 6/10 στο Ιδρυμα Θεοχαράκη έναν κύκλο τραγουδιών του για φωνή και πιάνο σε στίχους Χρήστου Μπουλώτη, Οδυσσέα Ελύτη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρτελιά και Ελευθερίας Ζαμπετάκη-Δρίτσα. Τα τραγούδια του κύκλου ερμηνεύουν η υψίφωνος Αθηνά Δημητρακοπούλου και ο βαρύτονος Κύριλλος Παπαδόπουλος.

​​Μέρλιν 1, Αθήνα, στις 8.30 μ.μ.

ARTEX

Το αρχαιολογικό ύφασμα

Το Κέντρο Ερευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX διοργανώνει σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επιστημονική ημερίδα με θέμα τη μελέτη και την προβολή της αρχαιολογίας του υφάσματος στην Ελλάδα. Στόχος της ημερίδας, η οποία φιλοξενείται στο ελληνικό τμήμα του ICOM, είναι να παρουσιαστεί η συμβολή και το έργο του ARTEX στην έρευνα του αρχαιολογικού υφάσματος στην Ελλάδα.

​​Αγίων Ασωμάτων 15, Θησείο

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Για τα «Εμφύλια πάθη»

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του» και αφορμή το βιβλίο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6/10 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Θα πάρουν μέρος οι Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Βούλγαρης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Χρήστος Χωμενίδης και οι συγγραφείς.

​​Μασσαλίας 22,

στις 7.30 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Εφηβοι φωτογράφοι

Φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος», που υλοποίησε η Στέγη με τη συμμετοχή μαθητών δύο σχολείων της Αττκής και της ομάδας εφήβων της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά, παρουσιάζονται στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκθεσης Εργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών.

Ερμού 134.

Εως τις 9/10

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή