Ματιές στον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα αποκάλυψη του Μαουρίτσιο Καταλάν

ΠΑΡΙΣΙ

Απρόσμενη, για πολλούς, ήταν η επανάκαμψη του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Καταλάν, που έπειτα από τη μεγάλη έκθεσή του στο Γκούγκενχαϊμ έμοιαζε να έχει σιγήσει. Αυτό έλεγε ο ίδιος, τουλάχιστον. Γι’ αυτό η νέα έκθεσή του στο Παρίσι, στις όχθες του Σηκουάνα, στο Hotel de la Monnaie, προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς ο ίδιος ο Καταλάν την ονομάζει «post-requiem show». Πέραν του εντυπωσιασμού με τις λέξεις, ο Καταλάν έχει στήσει πάλι το δικό του αλληγορικό, σατιρικό και χιουμοριστικό σύμπαν με γλυπτά και εγκαταστάσεις που σατιρίζουν την Καθολική Εκκλησία ή γελοιοποιούν τον Χίτλερ, μέσα όμως από την ίδια την τεχνική του αυτοσαρκασμού. Ο Καταλάν έχει ονομάσει την έκθεσή του «Not Afraid of Love», υπονοώντας την ευθύτητά του. Ο ίδιος θέλει να προσπεράσει το κλισέ που τον θέλει χιουμορίστα και προκλητικό. «Τα έργα μου δεν είναι τόσο αστεία όσο πιστεύουν πολλοί», λέει υπογραμμίζοντας τα ρευστά και εύθραυστα όρια κάθε ύπαρξης, με τη δική του πρώτη και καλύτερη.

ΛΕΙΨΙΑ

Ενα βιβλίο επισκεπτών με βάρος

Ο ιστορικός Μπερντ Βαϊνκάουφ παρουσιάζει το βιβλίο επισκεπτών του εστιατορίου Auerbachs Keller της Λειψίας, του δεύτερου παλαιότερου της πόλης. Ο τόμος περιλαμβάνει σχόλια και υπογραφές πελατών του εστιατορίου από το 1859 έως το 1866, ανάμεσα στις οποίες μπορεί κανείς να μετρήσει δεκάδες από τον Μπίσμαρκ, αρκετές από τον Γκαίτε και μία από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ΄.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ

«Γδύστε με»

Αυτά τα εντυπωσιακά κοστούμια ανήκαν κάποτε στον Τζόνι Χάλιντεϊ, τον ποπ αστέρα της Γαλλίας. Ενα ολόκληρο σύμπαν από κοστούμια καλλιτεχνών (από την Τζόζεφιν Μπέικερ μέχρι την Μπιγιονσέ) έχει στηθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοστουμιών (CNCS, Centre National du Costume de Scene), στο Moulins της κεντρικής Γαλλίας, όπου η έκθεση με τίτλο «Deshabillez-moi» αφηγείται πλήθος ιστοριών.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Γιορτή Ρενουάρ στην Ισπανία

Επισκέπτες εισέρχονται στην έκθεση «Renoir. Privacy» στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης, όπου παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ζαν Ρενουάρ. Η έκθεση περιλαμβάνει 70 έργα του Ρενουάρ, από διάφορα μουσεία και συλλογές. Με αυτόν τον τρόπο το Μουσείο Thyssen αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειο των 175 χρόνων από την ίδρυσή του.

ΡΩΜΗ

Για τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Αχώριστος, όπως λέει ο ίδιος, από το αγαπημένο του αμαξίδιο, ο δημοφιλής Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι χάρισε στο κοινό του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Ρώμης μια αξέχαστη εμπειρία. Ως επίσημος προσκεκλημένος, ο 76χρονος Μπερτολούτσι παρουσίασε ένα ποτ πουρί από την καριέρα του που έκανε το κοινό να δακρύζει, να γελάει και να χειροκροτεί. Ηταν μία ώρα αναδρομής στα πρώτα του βήματα, στα πιστεύω του, στην ωρίμανσή του, ακόμη και στα νέα του σχέδια. Ο Μπερτολούτσι ως θεσμός του ιταλικού σινεμά ήταν το συγκινητικό επιστέγασμα του Φεστιβάλ της Ρώμης.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Ροντέν και ο χορός

Η χορεύτρια Noora Kela αναπαριστά μια πόζα από ένα γλυπτό του Αυγούστου Ροντέν. Ενα γλυπτό που προέρχεται από την πειραματική σειρά του «Κινήσεις χορού», και που αποτελεί την καρδιά μιας νέας έκθεσης στο Λονδίνο, στο περίφημο Courtauld Institute of Art, όπου παρουσιάζεται το νέο πρότζεκτ με τίτλο «Ο Ροντέν και ο χορός: η ουσία της κίνησης». Μία έκθεση – προορισμός για τους φίλους τόσο της γλυπτικής όσο και του χορού. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η σειρά γλυπτών του Ροντέν παρουσιάζεται στο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή