Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ενα ιστορικό σύνολο στην Αθήνα

Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Αμστερνταμ, στο πλαίσιο της περιοδείας της RCO Μeets Europe, θα πραγματοποιήσει μία και μοναδική εμφάνιση στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στη συναυλία της στην Αθήνα θα ερμηνεύσει, υπό τη μουσική διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Ντανιέλε Γκάτι, αποσπάσματα από τις όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» και «Το λυκόφως των θεών», το Adagio από τη Συμφωνία αρ. 10 του Γκούσταβ Μάλερ και τα Τρία κομμάτια για ορχήστρα, έργο 6 του Αλμπαν Μπεργκ. Μάλιστα, η Ορχήστρα, που υλοποιεί το πρόγραμμα Side by Side σε συνεργασία με νεανικά μουσικά σύνολα, θα παρουσιάσει το πρώτο έργο της βραδιάς, το Πρελούδιο των «Αρχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης», από κοινού με τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η περιοδεία του ιστορικού ορχηστρικού συνόλου, το οποίο μετράει σχεδόν 130 χρόνια δημιουργικής πορείας στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, άρχισε φέτος τον Αύγουστο και είναι αφιερωμένη στο παρελθόν και το μέλλον της Ευρώπης. Η μετάκληση της Κονσέρτχεμπαου πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Ελληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

​​Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ.

ΠΑΛΛΑΣ

Ακατανίκητη δύναμη, ανυπέρβλητη τεχνική

Ενας σπουδαίος πιανίστας, ο Μπορίς Μπερεζόφσκι, δίνει ρεσιτάλ στο Παλλάς, την Τρίτη 25/10, σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων σε Καρδιά και Πνεύμονα. Ο Ρώσος καλλιτέχνης έχει κατακτήσει την κορυφή τόσο για την ακατανίκητη δύναμη και την ανυπέρβλητη τεχνική του όσο και για τον βαθυστόχαστο σκεπτικισμό και την εσωτερικότητα των ερμηνειών, αλλά και τον σπάνιο χαρακτήρα του. Είναι σεμνός, δωρικός και επικοινωνιακός με το κοινό, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην τέχνη του βγαλμένος από τα σπλάχνα της σχολής Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Ηχογραφεί και εμφανίζεται ανελλιπώς ως σολίστ με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου σε ένα ευρύ ρεπερτόριο με έμφαση στα δυσκολότερα έργα της παγκόσμιας παγανιστικής εργογραφίας. Στο Παλλάς θα ερμηνεύσει έργα Λιστ και Τσαϊκόφσκι. Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων σε Καρδιά και Πνεύμονα.

​​Βουκουρεστίου 5, Αθήνα,

τηλ. 210-32.13.100

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συμφιλίωση με τον εαυτό μας και τον ξένο

Η «Λαμπεντούζα» του βραβευμένου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Αντερς Λουστγκάρτεν ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ο Αργύρης Ξάφης και η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου ερμηνεύουν δύο παράλληλους μονολόγους. Ο Στέφαν είναι «συλλέκτης» νεκρών προσφύγων στη θάλασσα της Λαμπεντούζα, ενώ η Ντενίζ «συλλέκτης» χρημάτων εισπρακτικής εταιρείας. Η παράσταση, με έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα, δημιουργεί ένα φαινομενικά λιτό σκηνικό, όπου οι δύο ήρωες μετακινούνται από τον εαυτό τους στον κόσμο του Αλλου, ενώ το έργο μάς συμφιλιώνει με τον άγνωστο εαυτό μας και με τον ξένο.

​​Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους και Θαρύπου. Πρεμιέρα 28 Οκτωβρίου 2016, ώρα 21.15

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΤΡΙΑΝΟΝ»

Η Δράμα… στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει, με πρώτο σταθμό το «Τριανόν». Το κοινό, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 39ου φεστιβάλ και τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

​​Κινηματογράφος «Τριανόν»,

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, 20-26/10

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Μια παράξενη σχέση

Το «Blackbird/Μαυροπούλι», με τους Αλέξανδρο Μυλωνά και Βιργινία Ταμπαροπούλου, παρουσιάζεται στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον παράξενο ερωτικό δεσμό της 12χρονης Oύνα με τον 42χρονο Ρέι, η Ούνα εμφανίζεται ζητώντας απαντήσεις.

​​Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας / Β΄ Σκηνή. Κεφαλληνίας 16-18, Κυψέλη

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σύγχρονος χορός

Για έκτη χρονιά επιστρέφει η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού με τη συμμετοχή δέκα σχημάτων. Το αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα «Nature» του Γιάννη Καρούνη από την ομάδα Saltator, «Ονειρο γυναίκας» της Μπέττυς Βυτινάρου από την ομάδα Cast και «Human Constructions» της Σοφίας Κονδυλιά.

​​Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 22, 23 και 24 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

«57//a passion play»

O συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση στη μουσικοθεατρική παράσταση «57//a passion play», που βασίζεται στο 57ο σονέτο του Σαίξπηρ και εντάσσεται στο αφιέρωμα «Τα σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή» του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

​​Κυκλάδων 11. Από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και για έξι παραστάσεις. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΛΕΜΟΝΙ»

Τα «σωστά» εξώφυλλα

Συνεχίζεται η έκθεση «Ανα-καλύπτοντας τα βιβλία» του σκηνογράφου και εικαστικού Κώστα Βελινόπουλου στο βιβλιοπωλείο «Λεμόνι». Σ’ αυτήν τη σειρά, ο Κ. Βελινόπουλος σχεδιάζει εξώφυλλα σπουδαίων βιβλίων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως εκείνος τα έχει φανταστεί πιο «σωστά».

​​«Λεμόνι», Ηρακλειδών 22, Θησείο.

Εως 19 Νοεμβρίου

ΓΚΑΛΕΡΙ KALFAYAN

Πάνος Τσαγκάρης

Η έκθεση TIME του Πάνου Τσαγκάρη στην γκαλερί Kalfayan αποτελεί μια περιεκτική παρουσίαση της τελευταίας δουλειάς του καλλιτέχνη σε καμβά και χαρτί. Σύμφωνα με τις πνευματικές πρακτικές και παραδόσεις της ανατολικής φιλοσοφίας, o Τσαγκάρης τεκμηριώνει την ουσία του χρόνου μέσω της μεταμόρφωσης από το σκοτάδι στο φως.

​​Γκαλερί Kalfayan, Χάριτος 11, Κολωνάκι.

Εως 3 Δεκεμβρίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή