Ματιές στον κόσμο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δέος μπροστά στο φαινόμενο «Καραβάτζο»

ΛΟΝΔΙΝΟ

Εικαστικό γεγονός ευρύτερο από το ίδιο το θέμα του, η μεγάλη έκθεση «Πέρα από τον Καραβάτζο» («Beyond Caravaggio») στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου προσελκύει πλήθη. Το θέμα δεν είναι μόνο ο ίδιος ο Καραβάτζο, αλλά η επίδρασή του και όχι μόνο στους ζωγράφους που ακολούθησαν το ύφος του (σε Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία), σε μια ολόκληρη θεώρηση της τέχνης και της ζωής, σε chiaroscuro, που φθάνει ακόμη και ώς τον κινηματογράφο. Ο Καραβάτζο είχε υποτιμηθεί μετά τον 17ο αιώνα, όμως αναστήθηκε ως φαινόμενο στα μέσα του 20ού αιώνα με τη μεγάλη έκθεση στο Μιλάνο το 1951. Εκτοτε, η αμφίσημη προσωπικότητά του και ο τρόπος που χειρίζεται το φως και το χρώμα, ως πρόδρομος της ψυχανάλυσης, ταίριαξε με τις αναζητήσεις της μεταπολεμικής εποχής, που τον ανέδειξε σε μεγάλο μετρ. Η έκθεση στο Λονδίνο δείχνει το διεθνές φαινόμενο «Καραβάτζο» ως ένα κεφάλαιο της ιστορίας της τέχνης με πολλές παραμέτρους. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2017.

ΠΑΡΙΣΙ

Η συλλογή Tessin στο Λούβρο

Πρέσβης της Σουηδίας στο Παρίσι από το 1739 έως το 1742, ο φιλότεχνος κόμης Carl Gustaf Tessin είχε δημιουργήσει μια θαυμαστή συλλογή έργων τέχνης. Αναγκάστηκε να την πουλήσει στη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, καθώς είχε πέσει έξω με τις συνεχείς αγορές. Η έκθεση παρουσιάζει 120 έργα (ζωγραφική, γλυπτά, διακοσμητικές τέχνες), που ανήκουν πλέον στο Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Oι «Γυναίκες» της Ανι Λίμποβιτς

Σε διαρκή περιοδεία, το φωτογραφικό πρότζεκτ «Women» της Ανι Λίμποβιτς εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πορτρέτα και αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται στη Φρανκφούρτη. Με τίτλο «Women: New Portraits», η έκθεση στεγάζεται, έως τις 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τέχνης Familie Montez, με ελεύθερη είσοδο, πολύ κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επόμενος σταθμός, η Νέα Υόρκη.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ

Οι συλλογές του Γκουλμπεκιάν

Το μουσείο του Ιδρύματος Καλούστε Γκουλμπεκιάν είναι από τα πιο σημαντικά της Λισσαβώνας, στεγασμένο σε ένα κτίριο αμιγούς μοντερνισμού. Αυτήν την περίοδο, η έκθεση «Lines of Time. The Gulbekian Collections» παρουσιάζει επιλογές τόσο από τον πυρήνα που δημιούργησε ο ίδιος ο Γκουλμπεκιάν όσο και από τα νεότερα αποκτήματα. Στη φωτογραφία, καρέκλα του Αλβαρ Αάλτο (1936).

ΠΑΡΙΣΙ

Το άστρο του Pierre Niney

Ο νεότερος  ηθοποιός που εισήλθε ως μέλος στην Κομεντί Φρανσέζ, μόλις στα 21, ο 27χρονος πλέον Πιερ Νινέ (Pierre Niney), είναι ένα κινηματογραφικό πρόσωπο που έχει ήδη κτίσει τον δρόμο προς την επιτυχία σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, είδαμε τις δύο πρόσφατες ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, τον «Συγγραφέα» (Un homme idéal) και τον «Frantz», αλλά ήταν με την ταινία «Ιβ Σεν Λοράν» με την οποία είχε γίνει ευρύτερα γνωστός, ρόλος που του είχε χαρίσει και το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας το 2014. Το 2015 γύρισε δύο ταινίες και τέσσερις το 2016.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Για τον Μαξ Μπέκμαν στο Μετ

Τον Δεκέμβριο του 1950, ο Μαξ Μπέκμαν ξεκίνησε για να δει την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο όπου θα έδειχναν στο κοινό την «Αυτοπροσωπογραφία με μπλε σακάκι» (στην έκθεση «Η αμερικανική ζωγραφική σήμερα»). Λίγο πριν φτάσει, κατέρρευσε. Ηταν 66 ετών. Αυτήν την περίοδο, το Μετ φωτίζει τη σχέση του εξπρεσιονιστή ζωγράφου με τη Νέα Υόρκη, όπου έζησε μετά τον πόλεμο, αλλά και γενικότερα την προσέγγισή του στο πορτρέτο, στα εσωτερικά, στα τοπία, στα τρίπτυχα, στην αλληγορία από το 1920 έως το 1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή