Προτάσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορταστική, λαϊκή, σκοτεινή μουσική Αθήνα

Η Αθήνα έχει δείξει ότι μπορεί να κατευνάζει πολλές επιθυμίες και να ικανοποιεί διαφορετικά γούστα. Η πόλη παραμένει χωνευτήρι, ακόμη κι όταν δεν μπορεί να φιλτράρει ή να ενσωματώσει. Η –μουσική– πρωτεύουσα, αυτές τις ημέρες, έχει ένα επιπλέον ατού: μπορεί να της διατεθεί πολύς χρόνος.

Αυτό το τριήμερο, οι απρόβλεπτοι, οι αληθινά vintage Wedding Singers συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στη σκηνή του PassPort Κεραμεικός (Kεραμεικού 58 και Μαραθώνος) ολοκληρώνοντας στις 29 Οκτωβρίου τις εκρηκτικές τους παραστάσεις στο επετειακό τους πάρτι. Υπάρχει, ασφαλώς, ο λαϊκός «αντίλογος» πάρτι. Στα χνάρια αυτά είναι το διασκεδαστικό λαϊκό πρόγραμμα που έχει στήσει ο Κώστας Μακεδόνας, με τη Μαρία Δούτση και έξι μουσικούς, στο «Κρεμλίνο» της πλατείας Κοραή του Πειραιά (Καραΐσκου 119), για τις 28 και 29/10 και τις 4 και 5/11.

Και οπωσδήποτε την ίδια διάθεση θα έχουν ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Οι λαϊκοί ποιητές και τροβαδούροι υπόσχονται μια περατζάδα από τη δική τους, πολύχρονη, παράδοση, κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο. Από 28 έως 31 Οκτωβρίου, στο Half Note, Τριβωνιανού 17, Μετς. Υπάρχει και η πιο σκοτεινή μουσική Αθήνα· εκείνη που φυλάει τα νώτα της και που συνωμοτεί. Το BIOS Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) είναι συχνά ένα τέτοιο καταφύγιο στα αθηναϊκά βράδια. Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη οι Psychedelic Trips To Death – ωραία ηλεκτρονική μουσική, με beat και rock ’n’ roll τρέλες. Την ίδια μέρα, στην ίδια σκηνή, οι Αθηναίοι Acid Barrets, οι κατευναστικοί shoegazers με τον urban ήχο – της Αθήνας.

Σε ακόμη σκοτεινότερη διάθεση θα είναι απόψε, 28 Οκτωβρίου, το AN Club των Εξαρχείων (Σολωμού 13-15) με τους Electro Vampires, τους Mechanimal και τους Skinner Box. Dark ήχοι, μπάσα και κιθάρες, ηλεκτρονική μουσική. Οι Mechanimal, μάλιστα, με την Etten (Ελενα Τζαβάρα), τη νέα τους φωνή, επιστρέφουν με νέα διάθεση.

Ωραία βράδια – για όλους.

Δημητρης Αθηνακης

Αναδημιουργώντας τον κόσμο με ηχοτοπία

«…Στάλα χρόνου ακριβού δεν έχω εγώ πια καμιά./ Απραγος θα ’μαι./ Μέχρι εσύ να μου ζητήσεις./ Κάτι./ Ανήμπορος είμαι./ Τον απέραντο κόσμο του χρόνου θα αντέξω./ Για σένα./ Αφέντη μου./ Αδιάκοπα».Το 57ο σονέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ εικάζεται ότι απευθύνεται σε έναν μυστηριώδη νεαρό άνδρα με τον οποίον ο Σαίξπηρ ενδεχομένως να είχε κάποιο είδος ερωτικής σχέσης.

Στο «57//a passion play» ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης (που έχει επιμεληθεί και τη μετάφραση) δημιουργούν εξαρχής έναν κόσμο. Υπάρχουν τα συναισθήματα, τα πάθη, ο έρωτας και η απώλειά του, αλλά το κυρίαρχο είναι το ηχοτοπίο το οποίο λες και παράγεται εκείνη τη στιγμή από αντικείμενα που βρίσκονται στη σκηνή: νερό, βότσαλα, ποτήρια, πιρούνια… Ενα μεγάλο τραπέζι που παραπέμπει σε ικρίωμα, μια ανδρική φιγούρα φασκιωμένη –βρέφος ή πτώμα;–, έξι άνδρες κάθονται τριγύρω, το τελετουργικό σκοτεινό και δυσοίωνο. Οι λέξεις παράγουν ήχους και οι ήχοι γεννούν λέξεις.

Η φόρμα είναι στατική, όλα μοιάζουν εύθραυστα και επικίνδυνα. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος, ζωή και θάνατος. Ο,τι συμβαίνει επί σκηνής κινείται στο μεταίχμιο ενός κόσμου φανταστικού και υπαρκτού, ενός εφιάλτη που νανουρίζει χωρίς να καθησυχάζει και ανησυχεί χωρίς να τρομάζει.

Το «57//a passion play» διαρκεί 40 λεπτά, έχει τα χαρακτηριστικά του work in progress και, όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Κουμεντάκης, «θα αναπτυχθεί το κομμάτι της λεκτικής παρτιτούρας και θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη όπερα».

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και 1, 7 και 8 Νοεμβρίου.

Παίζουν οι: Νικήτας Γκρίτζαλης, Πάνος Κούγιας, Γιώργος Κουσάκης, Νέστωρ Κοψιδάς, Βασίλης Λιάκος, Σταμάτης Πακάκης, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη.

Μ.Κ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή