Από τον αέρα της Σκύρου στους… Αέρηδες

Από τον αέρα της Σκύρου στους… Αέρηδες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο «ξεχωριστό» μουσείο της Σκύρου εγκαθίσταται στην Πλάκα από αύριο και για ενάμιση μήνα, προσφέροντας στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να μάθει περισσότερα τόσο για την πολιτισμική παράδοση του νησιού, όσο και για την ιστορία της οικογένειας του συλλέκτη, συγγραφέα και καλλιτέχνη Μάνου Φαλτάιτς. Αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη και αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ανάμεσα στους «θησαυρούς» από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάιτς, που θα εκτεθούν στο Λουτρό των Αέρηδων στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το Μουσείο Φαλτάιτς από τη Σκύρο στην Αθήνα. Ενα Ταξίδι στον Χώρο και στον Χρόνο». Την έκθεση συμπληρώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φεύγει με το αίσθημα ότι περιηγήθηκε στ’ αλήθεια στις αίθουσες του σκυριανού αρχοντικού.

Γιος του δημοσιογράφου και ερευνητή Κωνσταντίνου Φαλτάιτς, ο Μάνος Φαλτάιτς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και ίδρυσε το μουσείο –ένα από τα πρώτα τοπικά λαογραφικά μουσεία στην Ελλάδα– το 1964, στην κατοικία της οικογένειάς του, στον Παληόπυργο. Στους χώρους του εκτίθενται, μεταξύ άλλων, παλαιά και σπάνια βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες χρονολογούμενα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον μεσοπόλεμο, βυζαντινά έγγραφα, έργα ζωγραφικής του πολυσχιδούς Μάνου Φαλτάιτς, εργαλεία και σκεύη της παραδοσιακής οικονομίας απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και μοναδικά τεκμήρια, όπως η αυθεντική Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και η Αποκήρυξή της από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με σκυριανές φορεσιές ο Σύλλογος Σκυριανών της Αθήνας και μέλη του «Αδερφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς».

​​Εγκαίνια αύριο στις 12 το μεσημέρι. Διάρκεια έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή