Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Πρώτη παρουσίαση της σπουδαίας συλλογής του Τελλογλείου

Αντιπροσωπευτικοί πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, όπως των Καντούνη, Κουτούζη, Γύζη, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Πανταζή, Αλταμούρα, Γαλάνη, Παρθένη, Μαλέα, Κόντογλου, Αστεριάδη, Στέρη, Σπυρόπουλου, Εγγονόπουλου, Διαμαντόπουλου, Τσίγκου, Γαΐτη, Βενετούλια, Γεωργιάδη, Μυταρά, Σόρογκα, Τζομπανάκη, Πατσόγλου, Καμπαδάκη, Νικολαΐδη και άλλων θα παρουσιαστούν στην Αθήνα αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου. H έκθεση «Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση» θα εγκαινιαστεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από τον 19ο έως τον 20ό αι. που οι επιλογές τους σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την προσωπικότητα των συλλεκτών οι οποίοι έθεσαν σκοπό ζωής τους την προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό. Δώρισαν δε ολόκληρη τη συλλογή τους με τα 7.000 έργα τέχνης και την περιουσία τους στο ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ιδρυμα. Η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά επισημαίνει: «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως “αγάπη για τον άνθρωπο”». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου.

​​Ιδρυμα Θεοχαράκη, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ανακαλύπτοντας την έννοια της ταυτότητας

Η παράσταση «Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες)» των influx και Πρόδρομου Τσινικόρη κάνει πρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Με αφορμή το αριστουργηματικό έργο του Ερρίκου Ιψεν «Αγριόπαπια», επιχειρεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την έννοια της ταυτότητας, της υιοθέτησης και της ερμηνείας «ρόλων» τόσο στο θέατρο όσο και στην καθημερινή ζωή. Μετά το «Ορυχείο Ιψεν: Ενας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό», που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και συνδύαζε το ιψενικό έργο με τα γεγονότα των ορυχείων στις Σκουριές, οι influx–artist collective φιλοδοξούν με τη νέα τους παράσταση να διερευνήσουν το θέμα της ενοχής των γονιών, αλλά και να απαντήσουν στα διαχρονικά ερωτήματα: «Τι είμαι;» και «Τι θα ήθελα να είμαι;». Παίζουν: Aνθή Ευστρατιάδου, Ειρήνη Κυριακού, Χάρης Πεχλιβανίδης και Κλέα Σαμαντά. Εως τις 11 Δεκεμβρίου.

​​Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου,

Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210-33.05.074

ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης… παραδίδεται

Λίγο προτού το Impact Hub Athens λάβει τη «βούλα» του δημάρχου Αθηναίων ώστε να χριστεί διαχειριστής της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η αγορά ανοίγει για έξι εβδομάδες, από σήμερα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Ετσι, έως τις 18 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό κτίριο της Φωκίωνος Νέγρη μεταμορφώνεται σε πλατφόρμα δημιουργίας, φιλοξενώντας εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, μουσικά και θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς, ενώ κάθε Παρασκευή, 16.00 με 20.00, ο χώρος θα προσφέρεται ελεύθερα ως βήμα έκφρασης των πολιτών.

​​Περισσότερες πληροφορίες και κατάθεση προτάσεων στο [email protected]

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Γυναικεία υπόθεση

Τρεις γυναίκες, Φωτεινή Βελεσιώτου, Αναστασία Μουτσάτσου και Μυρτώ Αλικάκη, μας ταξιδεύουν φέτος τον χειμώνα κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Σε μια παράσταση, όπου ο λόγος πλέκεται μαγικά με τη μουσική και τα τραγούδια, σκηνοθετημένη από την Ελένη Γκασούκα. Το κείμενο υπογράφει η Αναστασία Μουτσάτσου.

​​Λεωφόρος Συγγρού 143,

τηλ. 210-93.15.600

BLACK DUCK

35 ζωγραφικές ιστορίες

«Μέσα σ’ αυτό τον γκρίζο και ψυχρό καιρό, πήρα τα πιο βαθιά μου χρώματα και ζωγράφισα αυτά που δεν μπορούσα να πω με λέξεις», λέει ο Γιάννης Γούνας για τις 35 ζωγραφικές του ιστορίες που μπορεί κανείς να δει στην γκαλερί Black Duck.

​​Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα,

έως τις 13 Νοεμβρίου

ΚΥΤΤΑΡΟ LIVE

«Μωρά στη Φωτιά»

Το γνωστό και καλτ πια συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά» με τον Στέλιο Σαλβαδόρ εμφανίζονται «Κάτω στην πόλη» για να στείλουν το «Μανιφέστο» τους στο αθηναϊκό κοινό. Το συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1984 στη Βέροια, παρέμεινε στη σκηνή μέχρι τις αρχές του ’90, έπειτα σίγησε και επανήλθε πιο ώριμο στο γύρισμα του 21ου αιώνα.

​​Ηπείρου 48 και Αχαρνών.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 10 μ.μ.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Αziza

Τέσσερις πολυβραβευμένοι μουσικοί –ο Αγγλος μπασίστας Ντέιβ Χόλαντ, ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Κρις Πότερ, ο επίσης Αμερικανός ντράμερ Ερικ Χάρλαντ και ο κιθαρίστας Λιονέλ Λουέκε από το Μπενίν– ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχηματίζουν το τζαζ κουαρτέτο Αziza, το οποίο εμφανίζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

​​Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, Συγγρού 107.

Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

BIOS

«Η Γη σε 100 χρόνια»

Mόνον τέσσερις θεατές κάθε φορά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την περφόρμανς «Η Γη σε 100 χρόνια» σε σύλληψη της Δανάης Θεοδωρίδου. Τέσσερις ηθοποιοί κατασκευάζουν ένα παζλ του χάρτη του πλανήτη μας και διερευνούν εναλλακτικές εκδοχές του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

​​Απόψε και αύριο στις 7, 7.45, 8.30,

10, 10.45 μ.μ. στο Bios (Πειραιώς 84)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΡΑΧΗΛ

Εκδόσεις Καπόν

Μια γιορτή διοργανώνουν, αντί εγκαινίων, οι εκδόσεις Καπόν στο «Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ» που άνοιξε πριν από λίγους μήνες. Προσκεκλημένοι τους, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός Τέχνης Γιάννης Παπαϊωάννου, η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Μελίτα Εμμανουήλ, ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος και η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη.

​​Αύριο από τις 12 το μεσημέρι.

Πλουτάρχου 22, Κολωνάκι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή