Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η «Τραβιάτα» διά χειρός Νίκου Πετρόπουλου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει από τις 19 Νοεμβρίου και για επτά παραστάσεις τη δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Βέρντι, στην υψηλής αισθητικής παραγωγή του Νίκου Πετρόπουλου, για πρώτη φορά στην Αίθουσα «Αλ. Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με ένα σπουδαίο καστ πρωταγωνιστών.

Η ιστορική πλέον παραγωγή, στην κλασική σκηνοθεσία και στα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 στο θέατρο Ολύμπια και έκτοτε έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε όλες τις αναβιώσεις της.

Στον ρόλο του τίτλου το κοινό θα απολαύσει τέσσερις διακεκριμένες υψιφώνους. Στην πρώτη διανομή η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο σε κορυφαία θέατρα του κόσμου. Στη δεύτερη διανομή η Ελενα Μόζουκ, η οποία διαπρέπει επίσης στα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα. Η Μόζουκ έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία τη Βιολέτα, μεταξύ άλλων, στην Αρένα της Βερόνας, στο Λιθέου της Βαρκελώνης, στη Γερμανική Οπερα του Βερολίνου κ.α. Στην τρίτη διανομή και στην τέταρτη αντίστοιχα, οι διακεκριμένες υψίφωνοι της ΕΛΣ Μαρία Μητσοπούλου και Βασιλική Καραγιάννη. Σπουδαίοι Ελληνες μονωδοί όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης κ.ά. συμπληρώνουν την εξαιρετική διανομή.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Τέσσερις συναυλίες από την ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με τον θεματικό κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία». Τέσσερις συναυλίες μουσικών συνόλων της Ορχήστρας θα πραγματοποιηθούν στα τέσσερα κτίρια του Μουσείου μέχρι και τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα ξεκινά αύριο, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Κεντρικό Κτίριο. Η πρώτη εκδήλωση περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο. Στις 19.30, δηλαδή μία ώρα πριν, έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις στη συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού και Νεοελληνικής Τέχνης από την επιμελήτρια της συλλογής Ξένια Πολίτου και στη συλλογή εικόνων από την επιμελήτρια της συλλογής Αναστασία Δρανδάκη.

​​Τιμή εισιτηρίου 7 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται στα αντίστοιχα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών στις ξεναγήσεις (έως 35 άτομα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-36.71.014, Δευτέρα – Πέμπτη, 10.00-14.00.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

Στα χρόνια της Λιαλιώς

«Η Νοσταλγός» παρουσιάζεται ξανά στο θέατρο Αλκμήνη με πρωταγωνίστρια την Αριέττα Μουτούση. Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η μνήμη ξυπνά και ζητεί λύτρωση στο παρόν. Η Λιαλιώ ταξιδεύει και πάλι.

​​Αλκμήνης 12, Πετράλωνα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

HALF NOTE

Οι Oregon στο Half Note

Το ιστορικό συγκρότημα που ίδρυσαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο κιθαρίστας  Ralph Towner και ο μπασίστας Glen Moore με τους Paul McCandless (κόρνο, μπάσο κλαρίνο) και Collin Walcott (σιτάρ και tablas), επιστρέφει στην Αθήνα τρεις δεκαετίες μετά τη συναυλία τους στον Λυκαβηττό.

​​Από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς).

ΓΚΑΛΕΡΙ «7»

Το Δένδρο της Ζωής, του Κωνσταντίνου Μάσσου

Η δουλειά του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μάσσου που παρουσιάζεται από αύριο για το Δένδρο της Ζωής, αποτελεί ουσιαστικά θεματική και εικαστική συνέχεια της προηγούμενης που είχε τίτλο «Σε αναζήτηση ενός χαμένου τόπου». Η ανθρώπινη μάζα κινείται και πράττει με εμφανέστατη μόνωση, χωρίς καμία αίσθηση συνάντησης. Η ενότητα επικεντρώνεται στη μνήμη. Ο ζωγράφος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2014 αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ της Αθήνας, με καθηγητές τον Μάριο Σπηλιόπουλο και τον Παντελή Χανδρή. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι από το Ανδρέα Ιωαννίδη.

​​Στην γκαλερί «7», Σόλωνος 20. Διάρκεια μέχρι και 10 Δεκεμβρίου.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

«Ο Μοσκώβ Σελήμ»

Το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ Σελήμ» ανεβαίνει αυτή τη σεζόν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Σεβδαλής και Γιώργος Φριντζήλας. Από σήμερα και κάθε Σάβατο και Κυριακή στις 7 μ.μ..

​​Εφηβική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107.

ΑΘΗΝΑ

Με οδηγό τη λογοτεχνία

Λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη διοργανώνουν το Public και η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού «Discover Greek Culture» στην οδό Αθηνάς και Αριστογείτονος που συνδέεται με τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα. Η διαδρομή συνεχίζει προς το παλιό Καφενείο των Παρισίων και συνδέεται με το βιβλίο του «Ζητείται ελπίς».

​​Ο περίπατος ξεκινά στις 10.30 π.μ. από την οδό Αθηνάς και Αριστογείτονος.

PIRAEUS ACADEMY

Οι Allah-Las επιστρέφουν

Η συναυλία των Allah-Las στην Ελλάδα συμπίπτει με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, «Calico Review». Eρχονται να το παρουσιάσουν μαζί με όλες τις γνωστές επιτυχίες τους. Η μουσική τους σερφάρει –όπως και οι ίδιοι– μεταξύ West Coast garage rock ήχων, latin κρουστών, ηλεκτρικών folk καταβολών και vintage pop αισθητικής.

​​Piraeus 117, Academy, σήμερα στις 8 μ.μ.

ΙΑΝΟΣ

Συζήτηση για εκπαίδευση

Δύο ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ο Σταύρος Σάββας της Ελληνογερμανικής Αγωγής και ο Γιώργος Λιναρδάτος των Εκπαιδευτηριων «Αυγουλέα – Λιναρδάτου», θα μιλήσουν αύριο με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις στον Ιανό, για την σχέση κράτους και ιδιωτικής παιδείας.

​​Κυριακή στις 8 μ.μ.

Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή