Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Ντελακρουά στο σανίδι

Θεσσαλονίκη

Ζωγραφική και θέατρο συνομιλούν στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ δίνοντας ζωή στο έργο του Ντελακρουά, «Οι σφαγές της Χίου». Το Ιδρυμα συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο εγχείρημα, τη δραματοποίηση του εμβληματικού πίνακα για το γνωστό ιστορικό γεγονός. Θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές, 26/11 και 2/12, στις 20.00, στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου. Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νικόλα Μαραγκόπουλου θα δώσουν πνοή και υπόσταση στην ιστορία που διηγείται ο καμβάς.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Aλέξανδρος Ψυχούλης

Θεσσαλονίκη

Η νέα δουλειά του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο «Πρωτόκολλο συλλογικής ζάλης» παρουσιάζεται μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου της Θεσσαλονίκης. Η ιδέα της «συμβιωτικής ευδαιμονίας» είναι το ερευνητικό πλαίσιο που ο καλλιτέχνης εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια τόσο με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα όσο και με την καλλιτεχνική. Ο καλλιτέχνης δομεί μια σειρά ιδιοσυγκρασιακών ερμηνειών με σκίτσα, ζωγραφικά έργα και γλυπτά.

ΘΕΑΤΡΟ

«Οικογενειακή γιορτή»

Θεσσαλονίκη

Το βραβευμένο έργο των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ και Μπο Χρ. Χάνσεν «Οικογενειακή γιορτή» που πραγματεύεται την παιδική κακοποίηση σε μια αστική οικογένεια συνεχίζει να παρουσιάζει μέχρι και τον Γενάρη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε διασκευή του Ντέιβιντ Ελντριτζ και σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Στα εξηκοστά γενέθλια του Χέλγκε, με ολόκληρη την οικογένεια στη δανική εξοχή, ο μεγαλύτερος γιος κάνει την πρώτη πρόποση και όλοι έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες αποκαλύψεις και απαγορευμένα μυστικά. Κάθε Τετάρτη στις 6 μ.μ., Πέμπτη με Κυριακή στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

ΟΠΕΡΑ

«Η Λυρική στην Οθόνη»

Σύρος

Με την «Τραβιάτα» του Βέρντι ξεκινάει απόψε το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη». Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση του 2015, σε σκηνοθεσία του Νίκου Πετρόπουλου, χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, θα προβληθεί στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας, η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου. Την ίδια μέρα η «Τραβιάτα» θα προβληθεί σε χώρους πολιτισμού στο Αίγιο, τη Βέροια, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, την Κω, το Μεσολόγγι, την Πρέβεζα, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Τρίπολη, τη Φλώρινα και τη Χίο. Είσοδος ελεύθερη.

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Το σώμα και

άλλες μικρές ιστορίες»

Η έκθεση «Το Σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις συλλογές του ΚΜΣΤ» μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο (Μεσολογγίου 32). Το αφιέρωμα, σε επιμέλεια των Δόμνας Γούναρη, Αννας Μυκονιάτη και Ειρήνης Παπακωνσταντίνου, εστιάζει στο σώμα αλλά και την τέχνη της περφόρμανς μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο τεκμηρίωσης, καθώς και αντικειμένων που προέκυψαν από εκθέσεις στο ΚΜΣΤ. Παρουσιάζονται και δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι διακρίθηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η Λ. Παπακωνσταντίνου και ο Δ. Αληθεινός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για το άγχος των νέων ανθρώπων

Μια μουσικοθεατρική παράσταση ανεβάζεται στη Θεσσαλονίκη μονάχα για απόψε και αύριο. Εχει τίτλο «Μπλε. Χωρίς ζάχαρη, μόνο αλάτι, παρακαλώ» και εστιάζει στο κρίσιμο θέμα του άγχους των νέων ανθρώπων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που μαστίζονται από τα προβλήματα. Τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει η Λευκή Παπαχρυσοστόμου και η Αννα Λεμονάκη, η οποία και έγραψε το έργο για να απευθύνει ερωτήματα που αφορούν όλους μας. Ενα θεραπευτικό και επίκαιρο έργο επί σκηνής, που είναι κατάλληλο για άτομα 16 ετών και άνω. Στο Black Box (Βασ. Ολγας & Φλέμινγκ).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διεθνές Φεστιβάλ

Κουκλοθεάτρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 2 μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, με 47 παραστάσεις, 23 θιάσους από 6 χώρες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θεατρικά έργα στα ελληνικά, χωρίς λόγια, με πολλή μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Με παράλληλες εκπαιδευτικές προτάσεις και ξεχωριστές παραστάσεις που δεν έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.thesspuppet.gr.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ζωγραφική του Φώτη Κλογέρη

H Myrό Gallery παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων ζωγραφικής του Φώτη Κλογέρη «Η άλλη πόλη», την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. Στη νέα αυτή δουλειά, ο καλλιτέχνης αναθεωρεί με σύγχρονη γραφή την αστική τοπιογραφία. Ο εξπρεσιονισμός των έργων του παραμένει αναγνωρίσιμος, κατά το ύφος της προηγούμενης σειράς του «Το μετρό στη Θεσσαλονίκη». Τώρα διευρύνει τη ματιά του στην ατμόσφαιρα, που γεμάτη ζωή κατακυριαρχεί την πόλη και την κάνει μοναδική. Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου στη Νικηφόρου Φωκά 8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή