Ματίες στον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mορφές και βλέμματα της εποχής μας

ΛΟΝΔΙΝΟ

Είναι θεσμός ο ετήσιος φωτογραφικός διαγωνισμός και η επακόλουθη έκθεση στη National Portrait Gallery του Λονδίνου. Με την πάροδο των ετών έχει συγκροτηθεί μια άτυπη πινακοθήκη από ένα πολύ μεγάλο αριθμό φωτογράφων που έχουν καταγράψει το βλέμμα της εποχής. Η έκθεση φέτος έχει αρχίσει και παρουσιάζεται έως τις 26 Φεβρουαρίου με πάνω από 50 φωτογραφίες που διακρίθηκαν. Δημιουργεί δέος και ευφορία η θέασή τους. Ο θεσμός, που, τα τελευταία χρόνια λέγεται Taylor Wessing Photographic Portrait Prize, έχει αναδείξει πλήθος ταλέντων και οι ετήσιες εκδόσεις με τις επιλεγμένες φωτογραφίες αποτελούν εκδόσεις αναφοράς για τις τάσεις πάνω στο πορτρέτο. Ολες οι προσεγγίσεις παρουσιάζονται, από τις απολύτως ρεαλιστικές έως τις πιο υπαινικτικές, από φωτογράφους από οποιοδήποτε μέρος της γης, αφού ο διαγωνισμός κάθε χρόνο είναι ανοικτός σε οποιονδήποτε έχει κάτι να πει με τη φωτογραφική του τέχνη. Η φωτογραφία που βραβεύεται έχει χρηματικό έπαθλο 15.000 στερλίνες.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

«Imagine» με εικονογράφηση

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 –την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ– θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που εμπνέεται από το θρυλικό τραγούδι του Τζον Λένον «Imagine», αλλά η ανακοίνωση έχει ήδη γίνει από τον οίκο Houghton Mifflin Harcourt. Η έκδοση θα περιλαμβάνει τους φιλειρηνικούς στίχους του Λένον συνοδευόμενους από μια νέα εικονογράφηση με την υπογραφή του Jean Jullien.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Μαντάμ Τισό στην Τουρκία

Νέα τουριστική ατραξιόν απέκτησε η Κωνσταντινούπολη, παρά την τεράστια καθίζηση του τουρισμού. Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό άνοιξε παράρτημα κοντά στο Πέρα. Το νέο Μουσείο της Μαντάμ Τισό, ένα ακόμη στην Ευρώπη, έχει πολλές φιγούρες από την ιστορία της Τουρκίας καθώς και τις διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Χοσέ Καρέρας γίνεται 70

Τα γενέθλιά του έχει αύριο ο διάσημος Ισπανός τενόρος, Χοσέ Καρέρας. Συμπληρώνει τα 70 του χρόνια. Είναι Καταλανός, γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1946 και από τα 11 του χρόνια βρίσκεται στη σκηνή. Με πάνω από 60 ρόλους στο ρεπερτόριό του, ο Καρέρας ανήκει σε εκείνους τους σταρ που εξοικείωσαν το πλατύ κοινό με το λυρικό θέατρο. Εξίσου σημαντική είναι και η φιλανθρωπική του δράση.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η ιδέα της τέχνης

Στο Μουσείο Πράδο, το οποίο ετοιμάζεται για την επέτειο των 200 ετών (2019), προχωράει ο κύκλος των θεματικών εκθέσεων που παρουσιάζουν τμήματα των συλλογών του με άλλον τρόπο. Η έκθεση «Mετα-ζωγραφική. Ταξίδι στην ιδέα της τέχνης» φωτίζει έργα όπως το εικονιζόμενο «Δραπετεύοντας από τους κριτικούς», Pere Borrell y del Caso (1835-1910), με το σκεπτικό να προκαλέσουν το βλέμμα του επισκέπτη. Η σειρά εκθέσεων της «Μετα-ζωγραφικής» εστιάζεται στην ελεύθερη ερμηνεία των έργων και στον εμπλουτισμό της εμπειρίας του θεατή μπροστά στην τέχνη σε όλες τις μορφές της.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Κλασικό όπως το Χόλιγουντ

To 1937, η Λάνα Τάρνερ δεν ήταν ακόμη ξανθιά και δεν είχε γίνει σταρ. Αλλά αυτό το νεανικό πορτρέτο της στο εξώφυλλο του νέου άλμπουμ «Hollywood Icons» (ACC Editions) σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή και αποκαλύπτει τη δύναμη και την ομορφιά της. Το λεύκωμα προέρχεται από την πλούσια συλλογή του John Kobal Foundation. Ο ιστορικός του κινηματογράφου Τζον Κόμπαλ, ο οποίος πέθανε το 1991 σε ηλικία 51 ετών, δημιούργησε το Ιδρυμα ώστε μετά τον θάνατό του να αξιοποιείται η τεράστια φωτογραφική συλλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή