Τρυφερή αφήγηση της εποχής μας

Τρυφερή αφήγηση της εποχής μας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ζωγραφική ανακουφιστική, βυθισμένη στη γενναιοδωρία και την ομορφιά. Η έκθεση «Οψεις αδήλων» του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς είναι ο καλύτερος εικαστικός επίλογος για το 2016 ή και η καταλληλότερη έναρξη του 2017. Βλέπεις τον νοητό και ψυχικό κύκλο που διέγραψε ο ζωγράφος, την τροχιά της προόδου του. Το αφιέρωμα ξεκινά με ένα πορτρέτο της αδελφής του, προτού ο καλλιτέχνης εισαχθεί στην ΑΣΚΤ, και ολοκληρώνεται με δύο πορτρέτα των γιων του που ακόμη έχουν νωπά τα χρώματα… Ενδιάμεσα, σε αυτήν τη μεγάλη παρένθεση που έχει κρατήσει τριάντα τόσα χρόνια, χωρούν όλα τα θέματα που τον απασχόλησαν: φλόγες, πρόσφορα, σημαία, σώματα, νυχτερινός ουράνιος θόλος, έρωτες, δένδρα.

Υπάρχει συνοχή και ένα είδος (βασανιστικής;) συνέπειας. Στα 115 έργα του, ο Μποκόρος εξελίσσεται διαρκώς, στοχεύει στην αυτοβελτίωση χωρίς να αποκόβεται από τον κόσμο. Ζωγραφίζει θελκτικά όχι για να αρέσει, αλλά διότι πηγάζει από την ψυχή του, αυτός είναι ο τρόπος να πει πράγματα δικά του. Μεγαλωμένος στο Αγρίνιο, στα καπνοχώραφα, ο χρωστήρας του έχει ποτίσει από τις μυρωδιές της υπαίθρου και τα μάτια του έχουν χορτάσει από εικόνες παλιωμένες, φυλαγμένες μέσα στη ζωή της επαρχίας, περασμένες σε ελληνικό υποσυνείδητο. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε να ζωγραφίζει πάνω σε παλιά ξύλα, τα οποία έβρισκε πεταμένα. Με πολύ χάδι και αγάπη τα μεταμόρφωνε στην ιδανική επιφάνεια για να απλώσει το χρώμα. Το στοιχείο που κάνει λοιπόν την εικονογραφία του τόσο αγαπητή είναι η δική του σύνδεση με αυτήν. Δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία της μετάλλαξης, δεν προσπάθησε να μιλήσει «ξένες γλώσσες». Είναι ένας σύγχρονος ζωγράφος που διηγείται την ιστορία του μαζί με την ευρύτερη αφήγηση της εποχής του και της ίδιας της χώρας. Τρυφερά και ήπια, αλλά με σαφήνεια και άποψη.

​​Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 26 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή