Ματιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To μνημείο για τη Συρία που δοκιμάζει την Ευρώπη

ΔΡΕΣΔΗ

Μπροστά στη Frauenkirche, στη Neumarkt της Δρέσδης, ο Σύρος καλλιτέχνης Μανάφ Χαλμπουνί φωτογραφίζεται μπροστά στην εγκατάστασή του με τίτλο «Monument». Τρία παλιά λεωφορεία, από ένα κοιμητήριο οχημάτων της Δρέσδης, στήθηκαν κάθετα για να συμβολίσουν τα οδοφράγματα στο Χαλέπι και τα δεινά του πληθυσμού. Ο Χαλμπουνί είναι Σύρος της Γερμανίας και η εγκατάσταση αυτή έχει την υποστήριξη του δήμου της Δρέσδης και του Kunsthaus Dresden, που χρηματοδότησε το εγχείρημα. Το έργο του Χαλμπουνί αποκαλύφθηκε σε συνδυασμό με την 72η επέτειο από τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της Δρέσδης από τους Συμμάχους, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ακροδεξιάς και, κυρίως, εκ μέρους του κινήματος PEGIDA, που αντιτίθεται «στην ισλαμοποίηση της Δύσης». Ο δήμαρχος της Δρέσδης δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Η ένταση κορυφώθηκε, γιατί η εγκατάσταση συνδυάστηκε με την επέτειο μνήμης των θυμάτων του βομβαρδισμού του 1945.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Στην καρδιά της Αναγέννησης

Ευτυχία θα νιώθουν οι επισκέπτες στη νέα μεγάλη έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Rijksmuseum στο Αμστερνταμ, καθώς θα περιτριγυρίζονται από 45 αριστουργήματα της ιταλικής Αναγέννησης. Η υψηλών προδιαγραφών έκθεση, με τίτλο «Στην καρδιά της Αναγέννησης», παρουσιάζει έργα του Ραφαήλ, του Μπελίνι, του Τιτσιάνο, του Τιντορέτο και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών από τον «χρυσό» 16ο αιώνα.

ΧΑΓΗ

Η δύναμη του De Stijl

Η πλάτη του κυρίου είναι του βασιλιά της Ολλανδίας, Βίλεμ-Αλεξάντερ, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση με έργα των στυλοβατών του κινήματος De Stijl, των εμπνευσμένων δημιουργών Piet Mondriaan και Bart van der Leck. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Gemeentemuseum της Χάγης και παρακολουθεί την εξέλιξη του ολλανδικού ντιζάιν με αφετηρία το De Stijl. Είναι μία από τρεις παράλληλες εκθέσεις.

ΜΟΝΤΡΕ

Ο μεγάλος Αλ Ζαρό

Η φωνή του φθάνει αβίαστα εκ μνήμης και τα τραγούδια του χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή. Τιμής ένεκεν, η αποχαιρετιστήρια φωτογραφία στον Αλ Ζαρό είναι από την εμφάνισή του, το 2015, στο 49ο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, όπου πάντα ενθουσίαζε. Αμερικανός από το Ουισκόνσιν, ο Αλ Ζαρό απεβίωσε στο Λος Αντζελες, 76 ετών, κλείνοντας ένα κεφάλαιο της τζαζ και της εποχής των υπέροχων μελωδιών.

ΑΒΑΝΑ

Η Μάργκαρετ Ατγουντ στην Κούβα

Στην Αβάνα, η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ ήταν επίσημη προσκεκλημένη, καθώς ο Καναδάς είναι τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου της Κούβας. Η Ατγουντ έδωσε συνεντεύξεις και μίλησε για το τελευταίο βιβλίο της, «The Handmaid’s Tale», το οποίο χαρακτήρισε δυστοπικό για το μέλλον της κοινωνίας, καθώς αναφέρεται σε μια θεοκρατική αντίληψη που υποχρεώνει τις γυναίκες να φέρουν παιδιά στον κόσμο προς όφελος των τυράννων. Η Μάργκαρετ Ατγουντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι με την εκλογή Τραμπ τα γυναικεία θέματα θα υποχωρήσουν.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Το βλέμμα του Σεμπαστιάο Σαλγάδο

Ο 73χρονος Βραζιλιάνος φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγάδο συμμετείχε σε διεθνές φόρουμ λίγο πριν από τα εγκαίνια της νέας του έκθεσης με τίτλο «Ο κόσμος μέσα από το βλέμμα του», που εγκαινιάστηκε στην Μπανγκόκ. Παρουσιάζονται, ως ανθολογία, 130 μαυρόασπρες φωτογραφίες από την περίοδο 1986-2011, επιλεγμένες από τις κορυφαίες ενότητες που τον έκαναν διάσημο: «Εργάτες» (1986-1992), «Εξοδος» (1993-1999, με θέμα τη μετανάστευση) και «Γένεσις» (2004-2011, τοπία, άγρια φύση και αρχαϊκοί πολιτισμοί).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή