Ματίες στον κόσμο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουμπάι, ασιατική πρωτεύουσα της αρ ντεκό

ΙΝΔΙΑ

Στο Μουμπάι, την παλιά Βομβάη, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ασίας, μια ξεχασμένη αρχιτεκτονική κληρονομιά έρχεται σταδιακά στο φως. Και όπως συμβαίνει συχνά, το όραμα ενός ανθρώπου, του Ατούλ Κουμάρ, οργανώνεται σταδιακά σε ένα κύμα αγάπης για τα πολλά και εξαίρετα αρ ντεκό κτίρια του Μουμπάι, που μετά το Μαϊάμι θεωρείται η πόλη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε αυτήν την κατηγορία κτιρίων. Τα αρ ντεκό κτίρια του Μουμπάι, χτισμένα στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, πολλά από αυτά από Ινδούς αρχιτέκτονες μιας δυτικόστροφης ελίτ, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης κοντά στο μεγάλο δημόσιο πάρκο που τα χωρίζει από τη βικτωριανή πόλη της βρετανικής αποικιοκρατίας. Πολλά από τα σινεμά της πόλης, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των FT, είναι χτισμένα σε ύφος αρ ντεκό, όπως και το Κρίκετ Κλαμπ της Ινδίας και το κτίριο της New India Assurance. Οσοι ταξιδεύουν στην Ινδία και ενδιαφέρονται υπάρχουν οργανωμένες ξεναγήσεις ([email protected]).

ΚΑΪΡΟ

Ο Μέσι στην Αίγυπτο

Η επίσκεψη του Λιονέλ Μέσι στην Αίγυπτο έντυσε για λίγες μέρες το Κάιρο με αυτές τις γιγαντοαφίσες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αστικό σκηνικό μέσα στο χάος της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής επισκέφτηκε την Αίγυπτο για να προωθήσει την καμπάνια ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C. Eίναι ένα διεθνές κύμα εκστρατείας ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μετάλλια της Αναγέννησης

Αυτό το μπρούντζινο μετάλλιο του 1449-50 με την υπογραφή του Πιζανέλο ανήκει στην περίφημη συλλογή του Robert Lehman. Παρουσιάζεται σε μία ενότητα για ειδικά γούστα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μαζί με άλλα 29, που φωτίζουν αυτήν την πτυχή της Αναγέννησης και τον ρόλο αλλά και την τέχνη και την τεχνική των μεταλλίων. Το πρόσωπο στο επίκεντρο, πλέον, της νέας εποχής.

ΜΠΕΒΕΡΛΙ ΧΙΛΣ

Η κληρονομιά της Τζάκι Κόλινς

Ενα πορτρέτο της Τζάκι Κόλινς με τον τρόπο της Ταμάρα ντε Λεμπίκα και μία βιβλιοθήκη με τίτλους βιβλίων της αποτελούν ένα μικρό μέρος των υπαρχόντων της στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς. Οσα άφησε στους κληρονόμους της θα δημοπρατηθούν στις 16 και 17 Μαΐου. Πρόκειται για περίπου 1.000 αντικείμενα και έργα τέχνης που έχουν εκτιμηθεί στα τρία εκατομμύρια δολάρια.

ΓΚΣΤΑΑΝΤ

Τέχνη στις Αλπεις

Μια σειρά από γλυπτά στο Γκστάαντ συνιστά μια μεγάλη και φιλόδοξη παρέμβαση δημόσια τέχνης, που συνεχίζει σε δεύτερη έκδοση αυτό που είχε ξεκινήσει το 2014. Με πρωτοβουλία δύο επιμελητών από τη Νέα Υόρκη, η ιδέα ότι ένα χωριό στις Αλπεις εξελίχτηκε σε πόλο έλξης του τζετ σετ αλλά και πιο ταπεινών φίλων του σκι, αποτέλεσε έναυσμα για να εμπλουτιστεί η εμπειρία της διαμονής στο Γκστάαντ με τις προεκτάσεις που μπορεί να γεννήσει η δημόσια τέχνη. Η νέα παρέμβαση με ένδεκα γλυπτά έχει τίτλο «Avalanche» και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου, ενώ ένα από αυτά θα παραμείνει.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Ο Ρενουάρ στη Χώρα των Βάσκων

Ενας επισκέπτης στέκεται μπροστά στον πίνακα «Ο Ζαν Ρενουάρ ως κυνηγός», ένα από τα έργα του Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ που προσελκύει τα βλέμματα του κοινού. Η έκθεση «Ρενουάρ: οικειότητα» παρουσιάζεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο και προέρχεται από το Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης. Εκτίθενται 64 πίνακες του Ρενουάρ, διαφόρων προελεύσεων, που θα παραμείνουν σε κοινή θέα στο Μπιλμπάο ώς τις 15 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αναδρομική του Ρενουάρ στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή