«Τα πολλά πρόσωπα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ» στο Μέγαρο

«Τα πολλά πρόσωπα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ» στο Μέγαρο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλούς ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ θεωρείται σημείο αναφοράς στο μπαρόκ για την τεχνική αρτιότητα της μουσικής του, το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα και την πνευματικότητα που χαρακτήριζε τα έργα του.

Τα περίπου χίλια έργα του που έχουν διασωθεί δικαιολογούν «Τα πολλά πρόσωπα του Γιόχαν Σεμπάστιαν», όπως τιτλοφορείται η Εβδομάδα Μπαχ που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Τετάρτη 1 έως και την Κυριακή 5 Μαρτίου με τέσσερις συναυλίες και ένα ολοήμερο πάρτι για τον Γερμανό πολυσχιδή συνθέτη. Συναυλίες για όργανα εποχής με ιστορικά ακριβείς ερμηνείες, τις περίφημες σουίτες για τσέλο παιγμένες από κρητική λύρα, τζαζ παραλλαγές και ροκ αυτοσχεδιασμοί, το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου σε διάλογο με τις μπλουζ αρμονίες ενός ηλεκτρικού Χάμοντ περιλαμβάνονται στο ενδιαφέρον πρόγραμμα που εντάσσεται στον κύκλο Παλαιά Μουσική.

Ετσι την Τετάρτη 1.3 ο Αχιλλέας Γουάστωρ θα παρουσιάσει τις Παρτίτες αρ. 4 και αρ. 2 (μεταγραφή) στο πρώτο μέρος της βραδιάς και θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε θέματα από το «Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο». Την Πέμπτη 2.3 ο Γιώργος Καλούδης θα παρουσιάσει τις Σουίτες του Μπαχ για τσέλο σε κρητική λύρα στην οποία έχει προσθέσει μια επιπλέον χορδή ώστε να ακουστούν οι συνθέσεις στις αυθεντικές τους τονικότητες. Την Παρασκευή 3.3 η Λίλια Μπογιατζιέβα θα ερμηνεύσει στο πιάνο τις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ, ενώ το Σάββατο 4.4 οι μπαρόκ σολίστες Σίμος Παπάνας, Δήμος Γκουνταρούλης και Γεράσιμος Χοϊδάς θα παρουσιάσουν έργα Μπαχ με ένα ιδιαίτερο όργανο, το τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο. Από το απόγευμα του Σαββάτου έως και την Κυριακή μαθητές ωδείων θα γεμίσουν με μουσική το Μέγαρο, ενώ θα ανέβει και η παιδική παράσταση «Ποιος έβαλε στη φυλακή τον κ. Μπαχ».

Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή