Ματιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκρηξη της δημιουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ισως οι «Σημαίες» του Τζάσπερ Τζονς να συμβολίζουν τη μεγάλη έκθεση που ξεκίνησε προ ολίγων ημερών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αφιερωμένη στη μεταπολεμική Αμερική. Η έκθεση «Το αμερικανικό όνειρο: από την ποπ στο σήμερα» («American Dream: Pop to the present») συγκεντρώνει μια αχανή ανθολογία μεταξοτυπιών και εν γένει εκτυπώσεων μεγάλων διαστάσεων, όλων εμπνευσμένων από την ποπ κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Με έργα κολοσσών, όπως του Αντι Γουόρχολ, του Τζάσπερ Τζονς, του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και πολλών ακόμη, παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών, η έκθεση είναι ένα tour de force 60 χρόνων από τη δεκαετία του 1950 έως τώρα. Ενα προσκύνημα στη μεγαλύτερη έκρηξη δημιουργικότητας και σύμπλευσης της τέχνης με τη χρηστική εφαρμογή της ζωής. Με έμπνευση από το Χόλιγουντ, τις γιγαντοαφίσες, την παγκόσμια πολιτική και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, τα έργα της έκθεσης συνθέτουν μια συναρπαστική τοιχογραφία της Αμερικής.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Το κόσμημα στην Ιστορία

Με πάνω από 70 εκλεκτά κοσμήματα που διατρέχουν 4.000 χρόνια σχεδιασμού, η έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης μάς καλεί να δούμε εξαιρετικά και μοναδικά δείγματα που εμπνέονται από ιστορικές διαδρομές. Κορυφαίοι σχεδιαστές παρήγαγαν κοσμήματα με έμπνευση την αρχαιολογία, την Αίγυπτο, την Αναγέννηση και τον κλασικό κόσμο (Past is Present: Revival Jewelry).

ΠΑΡΙΣΙ

Το άστρο του Cy Twombly

H αναδρομική του μεγάλου και πολυδιάστατου Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly (1928-2011) στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι είναι ένα από τα ελκυστικά εικαστικά γεγονότα αυτήν την περίοδο. Ο επιμελητής Jonas Storsve συγκέντρωσε 140 έργα, σχέδια, γλυπτά, ζωγραφική και φωτογραφίες, σε μία σύνθεση που καταλήγει σε ένα αφήγημα για τη διάνοια του Cy Twombly.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Οι δυναστείες στη Ρώμη

Κλασικό έχει γίνει πλέον το βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Τομ Χόλαντ, «Dynasty: The Rise and Fall of the House of Caesar». Πρόσφατα έδωσε συνεντεύξεις στην Ισπανία με αφορμή την ισπανική έκδοση και το ειδικό ενδιαφέρον των Ισπανών για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Τομ Χόλαντ εξετάζει τη δύναμη της πρώτης δυναστείας της Ρώμης, από τη λαμπρή πρωτεύουσα ώς την καρδιά της Ευρώπης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Ακαδημία Μπάρενμποϊμ – Σαΐντ

Ο Καναδός αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στα εγκαίνια της νέας συναυλιακής αίθουσας «Πιερ Μπουλέζ». Είναι τμήμα της νέας Ακαδημίας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ – Εντουαρντ Σαΐντ, που άρχισε να λειτουργεί το 2016 στο Βερολίνο, ενσαρκώνοντας ένα όραμα μουσικής παιδείας και ευκαιριών. Η αίθουσα συναυλιών είναι χωρητικότητας 620 ακροατών. Ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ συνεχίζει απρόσκοπτα το ανθρωπιστικό του όραμα και δικαιώνει τις κοινές θέσεις του με τον αείμνηστο διανοούμενο Εντουαρντ Σαΐντ.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

Η κυρία Βαϊόλα Ντέιβις

Mε νωπή ακόμη την εντύπωση από το Οσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην εξαιρετική ταινία «Fences» που σκηνοθέτησε ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, η 52χρονη ηθοποιός και παραγωγός Βαϊόλα Ντέιβις εντυπωσιάζει σε κάθε δημόσια εμφάνισή της, όπως στο 32ο Cultural Rhythms Festival που έγινε στο in Sanders Theatre του Χάρβαρντ, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Το Φεστιβάλ είναι θεσμός πολιτισμικής πολυμορφίας. Με σπουδές στο Juilliard School της Νέας Υόρκης, η Βαϊόλα Ντέιβις ωριμάζει και δίνει σπουδαίες ερμηνείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή