Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GAZARTE

Eνας μουσικός υψηλής κλάσης στην Αθήνα

O κορυφαίος alto σαξοφωνίστας, κάτοχος βραβείων Γκράμι, Kenny Garrett, επιστρέφει στο Gazarte το Σάββατο 18 Μαρτίου. Eνας μουσικός υψηλής κλάσης, το όνομα του οποίου θεωρείται δικαίως συνώνυμο του free spirit, καθώς αποτελεί την προσωποποίηση της διαρκούς εξέλιξης και της ανταλλαγής ερεθισμάτων. Λάτρης και πιστός υπηρέτης της τζαζ, πάντα ανοικτός στους νεότερους μουσικούς και στους συγγενείς με αυτόν καλλιτέχνες, περνάει με χαρακτηριστική άνεση από το bebop, στη funk και στην pop, επιβεβαιώνοντας με πάθος το ελεύθερο πνεύμα και τα υψηλά καλλιτεχνικά standards του. Ηταν μόλις 18 χρονών όταν τον επέλεξαν για να παίξει με την Duke Ellington Orchestra. Η συνέχεια υπήρξε εξίσου λαμπρή, με κορωνίδα τα πέντε χρόνια που πέρασε δίπλα στον Miles Davis, που ως γνωστόν διέκρινε από νωρίς τους σπουδαιότερους σολίστες ανδρώνοντάς τους δίπλα του. Υπήρξαν όμως κι άλλες λαμπρές συνεργασίες: Joe Henderson, Freddie Hubbard, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Marcus Miller, Brad Mehldau, Chick Corea, Art Blakey, Herbie Hancock, Ron Carter, Elvin Jones… Και αυτό που έμαθε ο Kenny Garrett κοντά τους είναι να παίζει με την ίδια ποιότητα και έμπνευση όλα σχεδόν τα στυλ της σύγχρονης τζαζ. Πολλοί λίγοι μουσικοί διαθέτουν αυτή του την, «ακροβατική» σχεδόν, ικανότητα. Εξελίσσοντας διαρκώς το συνθετικό του ύφος, ο Kenny Garrett κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία.

​​Σάββατο 18 Μαρτίου.

Βουτάδων 32-34, Γκάζι.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ενα τριήμερο γεμάτο βινύλια

Τις δέκα διοργανώσεις συμπληρώνει το Vinyl is Back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο, η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε θεσμό. Το τριήμερο 17-19/3 το Μουσείο Αυτοκινήτου φιλοξενεί συλλέκτες και πωλητές βινυλίων. Ολες οι δισκογραφικές που κυκλοφορούν βινύλια και καταστήματα μουσικού εξοπλισμού θα βρίσκονται εκεί. Θα υπάρχουν ακόμη πρόγραμμα από djs, κληρώσεις με δώρα, πλειστηριασμοί σπάνιων δίσκων αλλά και μια συναυλία από τα «Υπόγεια Ρεύματα». Το συγκρότημα που έχει βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα του στη ροκ μουσική και στις καρδιές του κοινού, θα παίξει live και θα ηχογραφήσει τη σπάνια αυτή στιγμή. Ξεχωρίζουν ακόμη τα live των Empty Frame που ηχογραφούν σε βινύλιο και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και καλοκουρδισμένες μπάντες της ελληνικής underground αγγλόφωνης σκηνής, έχοντας προκαλέσει αίσθηση με τον πρωτοποριακό τους ήχο, αλλά και ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης Χριστοφής, που μόλις κυκλοφόρησε το 4ο προσωπικό του άλμπουμ «ManΤis».

​​Από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου.

3ης Σεπτεμβρίου 74-78

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η συνομιλία του Ροντέν με την αρχαία Ελλάδα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, για μία διάλεξη με θέμα τη συνομιλία της γλυπτικής του Rodin με την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί από το καλοκαίρι του 2016 έργα του Auguste Rodin στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους, τα οποία στάλθηκαν με τη μορφή δανεισμού για την επέτειο των 150 χρόνων του Μουσείου από το National Museum of Western Art του Τόκιο, την Εθνική Πινακοθήκη και το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

​​Είσοδος ελεύθερη από την οδό Τοσίτσα 1. Δελτία προτεραιότητας θα δίνονται από τις 6 μ.μ. Πατησίων 44

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Λουτσία ντι Λαμερμούρ

Η υπέροχη όπερα του μπελκάντο «Λουτσία ντι Λαμερμούρ», του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, επανέρχεται στο Μέγαρο, αυτή τη φορά σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους. Την ΚΟΑ θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Με τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη. Τη Δευτέρα 13/3 στις 8.30 μ.μ.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

SHAMONE

Επιστροφή στα ’90s

Στο Shamone τις Κυριακές του Μαρτίου ο χρόνος γυρνάει στα αγαπημένα ’90s, εποχή δόξας της ελληνικής ποπ. Τέσσερις γυναικείες παρουσίες που πρωταγωνίστησαν μουσικά τη δεκαετία του ’90 και τα τραγούδια τους απέκτησαν την έννοια του διαχρονικού, ανεβαίνουν στη σκηνή του Shamone.

​​Τις Κυριακές του Μαρτίου.

Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ο Αγώνας του ’21

Το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις Αγρα παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Δεληβοριά, «Ο Αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του. Οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού». Θα μιλήσουν: Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδόσης Πυλαρινός, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας, μεταφραστής.

​​Δευτέρα στις 7.30 μ.μ.

Κουμπάρη 1

ΙΑΝΟΣ

Εφ’ όλης της ύλης

Από το «Δεν είναι η αγάπη ζωγραφιά» (Γιάννης Σπανός) στη φετινή «Ομίχλη των καιρών» (Θάνος Μικρούτσικος). Από την Πάντειο στα στούντιο όπου ηχογραφήθηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς δίσκους των τελευταίων δεκαετιών. Η Λίνα Νικολακοπούλου αφηγείται τη διαδρομή της στη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, στο καφέ του Ιανού. Μαζί τους, ο Θάνος Μικρούτσικος.

​​Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, Σταδίου 24,

είσοδος ελεύθερη, www.ianos.gr

HALF NOTE JAZZ CLUB

Τζαζ τριάδα στην Αθήνα

Το Trio of Liberty που έχουν δημιουργήσει ο τενόρος σαξοφωνίστας και φλαουτίστας Don Braden και o μπασίστας Joris Teepe έρχεται για τέσσερις εμφανίσεις, από Παρασκευή 17 έως και Δευτέρα 20 Μαρτίου. Την τριάδα συμπληρώνει ο Gene Jackson, ένας από τους πιο επιδέξιους σύγχρονους ντράμερ, επί χρόνια μέλος της μπάντας του Herbie Hancock και του Dave Holland.

​​Στο Half Note Jazz Club από 17 έως 20 Μαρτίου, Τριβωνιανού 17, Μετς

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Σε πρώτο πρόσωπο

Η Παυλίνα Βουλγαράκη ανεβαίνει στη σκηνή για να παρουσιάσει τον μουσικό της κόσμο για δύο μόνο Δευτέρες στις 13 και 20 Μαρτίου. Η Παυλίνα Βουλγαράκη έδωσε το πρώτο δείγμα μουσικής γραφής με το άλμπουμ Λαβύρινθοι, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μπάμπης Στόκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Κότσιρας.

​​Σταυρός του Νότου Plus.

Φραντζή 14, Νέος Κόσμος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή