Ματιές στον κόσμο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλία γιγάντων, Ογκίστ Ροντέν και Ανσελμ Κίφερ

ΠΑΡΙΣΙ

Εμβλημα του Μουσείου Ροντέν στο Παρίσι, το γλυπτό «Η Εποχή του Χαλκού» υποδέχεται τους επισκέπτες στην έκθεση «Kiefer Rodin», που εγκαινιάστηκε για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου γλύπτη. Το Μουσείο Ροντέν ανοίγει τις πόρτες του σε σύγχρονους μεγάλους καλλιτέχνες, γιατί η υποδοχή μιας ακόμη διάνοιας υπογραμμίζει τη διάνοια του Ροντέν. Και ο δημιουργικός διάλογος που γεννιέται μόνο το κοινό ωφελεί. Με αυτό τη λογική, το Μουσείο Ροντέν έδωσε λευκή κάρτα σε ένα σύγχρονο ιερό τέρας της τέχνης, στον Γερμανό καλλιτέχνη Ανσελμ Κίφερ, ο οποίος στα 72 του χρόνια παραμένει ένα δυνατό πνεύμα, αντισυμβατικό, τολμηρό να αγγίζει όλα τα μεγάλα θέματα της τέχνης και των ιδεών. Μέσα στο Μουσείο Ροντέν είχε το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει όλες τις φόρμες, τα είδη και τα υλικά και να φτιάξει ένα παράλληλο σύμπαν που διαπλέκεται σε μία ροή χασμάτων και συνομιλιών με το έργο του Ροντέν. Παράλληλα, το Μουσείο εκθέτει άγνωστα προπλάσματα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 22 Οκτωβρίου.

TEΞΑΣ

H γκουρού της ευταξίας

Στο Οστιν του Τέξας βρέθηκε η Μαρί Κόντο για να υπογράψει βιβλία της, καθώς η φήμη της έχει εξαπλωθεί. Η Γιαπωνέζα συγγραφέας έχει επινοήσει τη μέθοδο (KonMari Method) με στόχο να μας βοηθήσει να απαλλάξουμε τους ιδιωτικούς μας χώρους από άχρηστα αντικείμενα που μας βαραίνουν. Η τέχνη του «ξεκαθαρίσματος» (declutter) συνδέεται με πολλές παραμέτρους μιας ιδιοσυγκρασίας.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Δάσος της Ειρήνης

Κοντά στο Μουσείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην Bastogne, στο Βέλγιο, υπάρχει το Δάσος της Ειρήνης. Δημιουργήθηκε στην 50ή επέτειο της μάχης των Αρδεννών και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αμερικανών που πολέμησαν εκεί τον χειμώνα 1944-45. Το 1994 φυτεύτηκαν 4.000 δέντρα και όλοι οι επιζώντες βετεράνοι του πολέμου απέκτησαν από ένα δέντρο με το όνομά τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το άστρο του Bryn Terfel

Απόλαυση να ακούει κανείς έναν από τους κορυφαίους βαρύτονους της εποχής μας, τον Ουαλλό Bryn Terfel, στη νέα παραγωγή της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου, όπου παρουσιάζεται η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης». Η μουσική διεύθυνση είναι του Αντόνιο Παπάνο και η σκηνοθεσία του Κάσπερ Χόλτεν, ο οποίος αποχαιρετά με αυτήν την παραγωγή τη Βασιλική Οπερα.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η εντομολόγος του 1700

Η Μαρία Σιμπίλα Μέριαν αναχώρησε το 1699 για το Σουρινάμ στη Νότια Αμερική. Η Μαρία Μέριαν ήταν καλλιτέχνις και εντομολόγος και στη διάρκεια των δύο ετών που παρέμεινε στο Σουρινάμ μελέτησε τα ζώα και τα φυτά. Αποτέλεσμα της ενδελεχούς παρατήρησης ήταν το πολυτελές λεύκωμα «Metamorphosis Insectorum Surinamensium», που έφερε νέα γνώση στους Ευρωπαίους. Αυτήν την περίοδο εκτίθεται στο Λονδίνο, στο The Queen’s Gallery (Palace of Holyroodhouse), η συλλογή με τις πεταλούδες της Μαρία Μέριαν. Είχε αγοραστεί από τον Γεώργιο Γ΄, ο οποίος είχε θαυμάσει τα ζωγραφισμένα στο χέρι έντομα.

ΡΩΜΗ

Η Βενετία στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι

Αυτός ο υποβλητικός πίνακας του Λορέντσο Λότο έχει τίτλο «Χριστός φέρων τον σταυρό» και δημιουργήθηκε το 1526. Είναι ένα από τα πολλά έργα που προέρχονται από τη Βενετία και που αυτήν την περίοδο παρουσιάζονται στη Ρώμη από την Galleria Nazionale d’Arte Antica στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι. H έκθεση, από τη Γαληνοτάτη στην Αιώνια Πόλη, με τίτλο «Venezia Scarlatta – Lotto, Savoldo, Cariani» θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου και αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ να επισκεφθεί κανείς το Παλάτσο Μπαρμπερίνι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή