Η ατζέντα της εβδομάδας (Αθήνα)

Η ατζέντα της εβδομάδας (Αθήνα)

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Πειραματισμοί ταυτότητας από το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Η πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι το τρίπτυχο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στυλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Οπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α’ χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ, παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο «Sarabande». Το έργο ξεκινάει με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μια χορογραφία ανάλαφρη, που μοιάζει να επινοεί τον εαυτό της καθώς δημιουργείται. Ο διακεκριμένος Βρετανός χορογράφος Ντάγκλας Λι παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο «Fortress», εμπνευσμένη ειδικά για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πάνω στο σόλο πιάνο του Ετσιο Μπόσο με τίτλο «Το 12ο δωμάτιο». Τέλος, ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης, θα παρουσιάσει τη χορογραφία «The Shaker Loops», που γράφτηκε το 1978 από τον Τζον Ανταμς για σεπτέτο εγχόρδων και το οποίο αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μινιμαλισμού. Η χορογραφία ακολουθεί την ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής, η οποία βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών.

​​Στην Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, 1, 2, 4, 5 Απριλίου και 5, 6, 10 Μαΐου.

GAZARTE

Οι μουσικές ιστορίες του Alex Drakos Ktistakis

Ενας από τους κορυφαίους Ελληνες ντράμερ, ο Alex Drakos Ktistakis, παρουσιάζει μαζί με το σχήμα του κομμάτια από την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Tora». Η μουσική του Alex Drakos Trio έχει ως αφετηρία την τζαζ, ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής όπως τη ροκ, την ποπ, την ηλεκτρονική αλλά και την παραδοσιακή ελληνική μουσική, και όλα αυτά σε συνδυασμό με προηχογραφημένη αφήγηση, ποίηση και λόγο. Από την ιδιαίτερη αυτή μείξη των επιμέρους στοιχείων σε συνδυασμό με μία εντυπωσιακή video προβολή και έναν ατμοσφαιρικό σχεδιασμό φώτων, συντίθεται μία ιστορία εσωτερικής αναζήτησης. Ενα αποτέλεσμα με αφηγηματικό χαρακτήρα, μία ιστορία όπου κάθε σύνθεση αποτελεί σταθμό αυτής, διατηρώντας παράλ­ληλα τη μοναδικότητά της. Μία μουσική πολυποίκιλη και ατμοσφαιρική που καθηλώνει τον ακροατή και ξεπερνάει τα όρια της τζαζ αισθητικά.

​​Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 9 μ.μ., Βουτάδων 32-34

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Νέες και παλιές μελωδίες του Leon of Athens

Με νέο υλικό επιστρέφουν ο Leon of Athens και η μπάντα του.  Ο ταλαντούχος ερμηνευτής και συνθέτης, με την ευρωπαϊκή πια αναγνώριση, μας ξεναγεί σε μουσικά μονοπάτια ανάμεσα στην ανεξάρτητη ροκ, την ηλεκτρονική και τη φολκ μουσική. Στο live θα παρουσιάσει για πρώτη φορά όλα τα νέα κομμάτια από το επερχόμενο album του «Xenos» με παραγωγό τον David Kosten, τo oποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά από την ΕΜΙ. Στο ίδιο πρόγραμμα θα ακούσουμε και αγαπημένα τραγούδια από τον δίσκο «Global», το ντεμπούτο του «Futrue» αλλά και αγαπημένες ελληνικές και ξένες διασκευές.

​​Στη σκηνή του Σταυρού του Νότου την Πέμπτη 6/4, Θαρύπου 37, στις 10 μ.μ.

IANOS

Ο Γουργούρης στον Ιανό

Οι εκδόσεις Πατάκης και ο Ιανός παρουσιάζουν το βιβλίο της Τασούλας Επτακοίλη «Ο Γουργούρης» σε εικονογράφηση του Τόμεκ Γιοβάνη. Θα μιλήσουν: Eλενα Ακρίτα, Σοφία Ζαραμπούκα, Διονύσης Τσαντίνης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Για τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με δραστηριότητες εμπνευσμένες από το βιβλίο.

​​1η Απριλίου, στη 1 μ.μ.

Σταδίου 24

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ»

Ο… γύρος του κόσμου

«Μουσικό ταξίδι στην Υδρόγειο» έχει τίτλο η αποψινή παράσταση στον πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια». Συμμετέχει το μουσικό ντουέτο «Μεσόγειος» (Αλεξάνδρα Τσούκη, πιάνο, κρουστά, φωνή και Στέργιος Τάτσιος – φωνή).

​​Η συναυλία θα γίνει για φιλανθρωπικό σκοπό, Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής

ΠΑΛΛΑΣ

Μελωδικές γέφυρες

Μουσική από τον Λίβανο, την Αρμενία, τη Συρία, την Παλαιστίνη και τη Σμύρνη θα συναντηθεί με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων σύνθετων όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Κραουνάκης. Πρόκειται για μια παράσταση που θα δει το αθηναϊκό κοινό στο Παλλάς, με τον Κώστα Μακεδόνα να γεφυρώνει με τη φωνή του μουσικές του κόσμου σε μια σύμπραξη με καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή.

​​Δευτέρα 3 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. Βουκουρεστίου 1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Παιδιά και Διαδίκτυο

Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ, «Once Upon a Tree» και «My dearest f#cking phone», με θέμα τη σχέση του παιδιού με το Διαδίκτυο και τα social media, θα προβληθούν στο πλαίσιο του KinderDocs. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μανώλη Ανδριωτάκη και την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου.

​​Στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 12.30 μ.μ.

ΙΑNOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ

Οι Τόποι του Καζαντζάκη

Στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στον κορυφαίο Eλληνα λογοτέχνη με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι». Εστιασμένο στα τοπία της ζωής και των συνεχών περιπλανήσεων, στα τοπία της γραφής και της έμπνευσης του Καζαντζάκη, το αφιέρωμα συγκεντρώνει σημαντικούς ζωγράφους.

​​Εγκαίνια 4/4, στις 6.30 μ.μ., IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με έμπνευση τη φύση

Στο Μουσείο Γουναρόπουλου εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Πέρα από τη φύση», στην οποία επτά σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα με αφετηρία το φυσικό περιβάλλον. Μέσα από την επαφή τους με αυτό, οι καλλιτέχνες επεξεργάζονται δημιουργικά τα στοιχεία του, αποκτούν νέα βιώματα, ανασύρουν παλαιές και δημιουργούν νέες μνήμες, εκφράζουν σκέψεις και προβληματισμούς.

​​Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή