Ματιές στον κόσμο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύφος του 20ού αιώνα από τον Ιρβινγκ Πεν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Δικαιολογημένη είναι η προσήλωση την οποία δείχνει αυτή η γυναίκα, που έχει το προνόμιο να παρατηρεί φωτογραφίες και περιοδικά που αποτελούν τμήμα της μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στον φωτογράφο Ιρβινγκ Πεν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση με τίτλο «Irving Penn: Centennial», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1917-2009), εγκαινιάζεται αύριο και έχει τον χαρακτήρα της αναδρομικής επισκόπησης μιας πλούσιας σταδιοδρομίας. O Iρβινγκ Πεν είχε μια μεγάλη καριέρα 70 ετών και συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με την ιδιοφυή δουλειά του σε συνεργασία με τη Vogue. Θεωρείται ότι επανεφηύρε την προσέγγιση στη φωτογράφιση μόδας και οι φωτογραφίες του δικαίως λογίζονται πλέον ως αρχετυπικές του mid-century style, του ύφους δηλαδή της καρδιάς του 20ού αιώνα, κυρίως από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι συνθέσεις του έχουν αρχιτεκτονική ποιότητα, βάθος και αξεπέραστο στυλ, αποκαλυπτικό της ευφυΐας του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η εποχή της τζαζ

Eνα πανόραμα της δεκαετίας του 1920 είναι η έκθεση «Η εποχή της τζαζ. Το στυλ στην Αμερική στα χρόνια του ’20», που παρουσιάζεται στο Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, ένα από τα κορυφαία μουσεία της Νέας Υόρκης για τις διακοσμητικές τέχνες. Μέσα από αναπαράσταση εσωτερικών με πλήθος λεπτομερειών και με αυθεντικά αντικείμενα, ζωντανεύει όλη η αισθητική της αρ ντεκό.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Μουσείο Αμερικανικής Επανάστασης

Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Αμερικανικής Επανάστασης στη Φιλαδέλφεια. Η πρωτοτυπία του καινοτόμου μουσείου είναι ότι πέρα από την αναμενόμενη αφήγηση με τα γνωστά πρωταγωνιστικά πρόσωπα, έχει συμπεριλάβει τη συμβολή των γυναικών, των σκλάβων και των αυτόχθονων Αμερικανών. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται αυτή η πολυπρισματική προσέγγιση.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Τσάρλι Τσάπλιν ενδιαφέρει πάντα

Διαρκές είναι το ενδιαφέρον για την προσωπικότητα του Τσάρλι Τσάπλιν. Δύο επανακυκλοφορίες στα αγγλικά με θέμα τη ζωή του έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πλούσια συγκομιδή τίτλων. Είναι το «Chaplin: His Life and Art» του Ντέιβιντ Ρόμπινσον, από το 1985, και η κλασική προσέγγιση του Maurice Bessy με τίτλο «Charlie Chaplin», που μεταφράστηκε τώρα από τα γαλλικά στα αγγλικά.

ΡΩΜΗ

Η Κλάουντια Καρντινάλε σήμερα

Μεγάλη ευκαιρία ήταν για τους φωτογράφους να απαθανατίσουν έναν από τους ζωντανούς θρύλους του ιταλικού κινηματογράφου, καθώς η άφιξη της Κλάουντια Καρντινάλε σήμανε συναγερμό. Η Καρντινάλε, η οποία πριν από λίγες ημέρες έκλεισε τα 79 της χρόνια, εμφανίστηκε στη Ρώμη για την επίσημη φωτογράφιση με αφορμή το λανσάρισμα της νέας ταινίας της με τίτλο «Una gita a Roma». Eίναι μια ταινία της Karin Proia, που λέγεται ότι επαναφέρει την ατμόσφαιρα των παλιών ιταλικών παραγωγών, που ενισχύεται από την πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο Νικόλα Πιοβάνι. Η ταινία θα βγει στις ιταλικές αίθουσες στις 4 Μαΐου.

ΖΥΡΙΧΗ

Η Ελα Φιτζέραλντ του 1968

Σχεδόν μισόν αιώνα ζωής μετράει αυτή η φωτογραφία από το Volkshaus της Ζυρίχης, όπου στις 23 Φεβρουαρίου 1968 η Ελα Φιτζέραλντ έδωσε μία από τις αξέχαστες συναυλίες της. Αν ζούσε, θα συμπλήρωνε τα 100 χρόνια της στις 25 Απριλίου. Πέθανε όμως το 1996. Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση αυτής της σπουδαίας γυναίκας που σφράγισε το τραγούδι του 20ού αιώνα, μνημονεύεται από τον διεθνή Τύπο με πλήθος φωτογραφιών που αποκαλύπτουν, ακόμη και μέσα από τη γλώσσα του σώματος, το εκτόπισμα αυτής της μοναδικής φωνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή