Ματιές στον κόσμο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλοκαιρινή στάση του Ντέιβιντ Μπόουι

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Μία πόζα που αποπνέει χαρά και αισιοδοξία είναι αυτή των Βρετανών επιμελητών Victoria Broackes και Geoffrey Marsh, οι οποίοι ανέλαβαν να στήσουν τον νέο καλοκαιρινό μαγνήτη για τη Βαρκελώνη. Είναι η έκθεση «David Bowie Is», που μεταφέρθηκε από το Μουσείο Βικτώρια και Αλμπερτ του Λονδίνου και εγκαινιάστηκε στο Design Museum της Βαρκελώνης, μετά το Βερολίνο, το Παρίσι και το Σικάγο. Παρουσιάζει πάνω από 300 αντικείμενα που έχουν σχέση με τη ζωή του Ντέιβιντ Μπόουι: πρωτότυπα κοστούμια, φωτογραφίες, βίντεο κλιπ, μουσικά όργανα και άλμπουμ, που συνθέτουν ένα φωτεινό γαλαξία. Το Μουσείο Ντιζάιν της Βαρκελώνης (Museu del Disseny de Barcelona) είναι μείζον εκθεσιακό και ερευνητικό κέντρο για την ιστορία του σχεδιασμού και την εφαρμογή του στα αντικείμενα, στη μόδα, στη γραφιστική τέχνη, στα έπιπλα, στις διακοσμητικές τέχνες, στα υφάσματα, στο χαρτί κ.ά. παρακολουθώντας μια διαδρομή αιώνων. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, ήρθε να συγκατοικήσει και ο κόσμος του Ντέιβιντ Μπόουι.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η μινιατούρα μιας πρωτεύουσας

Οι προετοιμασίες για το νέο αξιοθέατο του Βερολίνου προχωρούν, ώστε την 1η Ιουλίου να ανοίξει για το κοινό το «Little Big City Berlin», το αρχιτεκτονικό πάρκο που παρουσιάζει την πόλη σε μινιατούρα. Η κλίμακα των μοντέλων είναι 1:24 και η ιδέα είναι η παρουσίαση της ιστορίας του Βερολίνου με διαδραστικό τρόπο πάνω στον άξονα των πιο σημαντικών μνημείων της γερμανικής πρωτεύουσας.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Βόλφγκανγκ Τίλμανς

Μεγάλη έκθεση–αφιέρωμα στον Γερμανό φωτογράφο και πολυεπίπεδο καλλιτέχνη Βόλφγκανγκ Τίλμανς εγκαινιάστηκε στο περίφημο Fondation Beyeler στο Riehen, πολύ κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η έκθεση –το πρώτο άνοιγμα του Ιδρύματος στη φωτογραφία– παρουσιάζει πάνω από 200 φωτογραφίες του Τίλμανς μαζί με μια νέα οπτικοακουστική εγκατάσταση. Θα παραμείνει ανοικτή έως την 1η Οκτωβρίου.

ΜΟΣΧΑ

Ντεμπούτο στο Μπολσόι

Αστέρας ικανού μεγέθους και λάμψης, ο Ισπανός τενόρος Joel Prieto πρωταγωνίστησε στη νέα εκδοχή της όπερας του Μότσαρτ «Μαγικός αυλός», που παρουσιάστηκε για δύο μόνο παραστάσεις στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Ηταν η πρώτη του εμφάνιση στο φημισμένο θέατρο, αλλά όπως πλέον είναι αναμενόμενο, ο Ισπανός τενόρος προχωράει «από τον ένα θρίαμβο στον επόμενο».

ΝΙΟΥΠΟΡΤ

Αναγέννηση μιας Οπερας

Το κτίριο της Οπερας του Νιούπορτ, στο Ρόουντ Αϊλαντ, έχει εισέλθει σε αναζωογονητική περίοδο ριζικής αποκατάστασης με σκοπό την επαναλειτουργία της. H Oπερα του Νιούπορτ, 700 θέσεων, είναι κτίσμα του 1867 και είναι μία από τις δέκα παλαιότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αναγέννησή της από τον οργανισμό που διοικεί την Οπερα έχει σκοπό να φέρει και πάλι το κοινό στο ιστορικό κτίριο και να προσφέρει στη διάρκεια όλου του έτους παραστάσεις όπερας, καθώς και άλλες δραστηριότητες. Το Νιούπορτ γνώρισε μεγάλη ακμή μετά το 1870, που κορυφώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

O φιλάνθρωπος Ελι Μπροντ

Το Μουσείο Broad, στο Λος Αντζελες, εγκαινιάστηκε το 2015 και στεγάζει 2.000 έργα τέχνης της συλλογής του Ελι Μπροντ και της συζύγου του, Ιντιθ. Tο Μουσείο έγινε αμέσως προορισμός και εμπλούτισε την πολιτιστική ζωή της δυτικής ακτής. Αλλά ο Ελι Μπροντ έχει παράλληλη δράση στην υποστήριξη της ιδέας των charter schools, τα οποία είναι μεν δημόσια αλλά με μεγάλη ελευθερία σύνθεσης προγράμματος. Ο Μπροντ έχει ενισχύσει τα charter schools με το ποσόν των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή