Ματιές στον κόσμο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στη Βενετία του Καναλέτο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Αν υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την Queen’s Gallery στο Μπάκιγχαμ Πάλας, στο Λονδίνο, είναι η αξεπέραστη βρετανική αισθητική. Οι υφασμάτινες ταπετσαρίες στις αίθουσες των εκθέσεων εναλλάσσονται ανάμεσα στο ζαφειρένιο μπλε, στο σμαραγδί πράσινο και στο ρουμπινί κόκκινο με λάμψεις που επιβάλλονται. Αυτήν την περίοδο και έως τις 12 Νοεμβρίου υπάρχει η περιοδική έκθεση με θέματα από τη Βενετία του 18ου αιώνα και με έμφαση, φυσικά, στις αξεπέραστες απόψεις και συνθέσεις του Καναλέτο (ο τίτλος είναι «Canaletto & the Art of Venice»). Ο Καναλέτο επαναπροσδιόρισε τη ζωγραφική του άστεως και η επιδραστικότητά του υπήρξε τεράστια. Ολα τα έργα της έκθεσης, όπως και κάθε έκθεσης στην Queen’s Gallery, προέρχονται από τις συλλογές του Μπάκιγχαμ. Είναι δηλαδή τμήματα των βασιλικών συλλογών που περιοδικά και ανά θεματικές ενότητες παρουσιάζονται στο κοινό. Η έκθεση, εκτός όλων των άλλων, φέρνει κοντά δύο δίδυμα έργα του Καναλέτο, έπειτα από 40 χρόνια.

ΣΠΡΙΝΓΚΦΙΛΝΤ

Ο κόσμος του Dr. Seuss

Ενας δίσκος με πένες και άλλα αναμνηστικά είναι τμήμα από τη μόνιμη συλλογή του νέου μουσείου που άνοιξε στις 3 Ιουνίου στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στον θαυμαστό κόσμο του Dr. Seuss (The Amazing World of Dr. Seuss Museum), το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός ο συγγραφέας, καρτουνίστας, εκδότης και καλλιτέχνης Theodor Seuss Geisel.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο νέος Βελάσκεθ του Πράδο

Ο δωρητής Γουίλιαμ Τζόρνταν και η Κριστίνα Σόνορς, μέλος των Αμερικανών Φίλων του Μουσείου Πράδο, φωτογραφήθηκαν μπροστά στο πορτρέτο του Φιλίππου Γ΄ που έχει πλέον αποδοθεί στον Βελάσκεθ. Το έργο δωρήθηκε από τον Τζόρνταν στους Αμερικανούς Φίλους του Πράδο και μετά τη συντήρησή του θα εκτεθεί στη μόνιμη συλλογή του μουσείου δίπλα στα υπόλοιπα έργα του Βελάσκεθ.

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ

Το σπίτι του Τσακ Μπέρι

Σε αυτό το ταπεινό σπίτι του Σεντ Λούις μεγάλωσε ο θρύλος του ροκ ’ν’ ρολ Τσακ Μπέρι, ο οποίος απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 2017. Εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια και αυτό το σπίτι θέλουν οι Αρχές της πόλης να μετατρέψουν σε μουσείο για τον Τσακ Μπέρι. Ο στόχος είναι όλη η περιοχή να συνδεθεί με την κληρονομιά του ονόματός του και να γίνει πόλος έλξης θεματικού τουρισμού.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ

Χαιρετισμούς στο Μέτωπο

Στο μεγάλο και δημοφιλές Μουσείο για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο της Νέας Ορλεάνης, μια νέα έκθεση επιχειρεί να κάνει αυτό που επιτάσσει η μουσειολογία: να διευρύνει, δηλαδή, και να εντείνει την εμπειρία του επισκέπτη και να την αναδείξει σε σύνθετο βίωμα. Η έκθεση με τίτλο «Χαιρετισμούς στο Μέτωπο» συγκεντρώνει πλήθος εκθεμάτων, όπως αυτή η γυναικεία στολή, δημιουργώντας μια αφήγηση για την καθημερινή εμπειρία από τη δεκαετία του 1920 ώς τη ρίψη της ατομικής βόμβας και το τέλος του Πολέμου, εστιάζοντας όχι μόνο στα γεγονότα, αλλά και στην επίδρασή τους.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Ο Μποτιτσέλι στις ΗΠΑ

Εως τις 9 Ιουλίου θα παρουσιάζεται η έκθεση με τα 24 έργα του Μποτιτσέλι στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, ένα από τα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στις ΗΠΑ. Σε συνεργασία με σημαντικά ιταλικά μουσεία και ιδρύματα, η έκθεση παρουσιάζει τον Μποτιτσέλι ως τον κατεξοχήν εκπρόσωπο της φλωρεντινής Αναγέννησης, αλλά και ως έναν καλλιτέχνη μεγάλης προσαρμοστικότητας στις πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές στη Φλωρεντία του 15ου αιώνα. Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Μποτιτσέλι και η αναζήτηση του θείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή