Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρέντσο Πιάνο αναμορφώνει το Σανταντέρ

ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Τα εγκαίνια ενός νέου αρχιτεκτονήματος στη βόρεια Ισπανία δημιουργούν ένα καινούργιο ορόσημο ανάπτυξης, καθώς κι ένα τουριστικό αξιοθέατο. Είναι το Centro Botin στο Σανταντέρ, σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο σε συνεργασία με τους Luis Vidal and Architects και χτισμένο στην προκυμαία της όμορφης πόλης, δίπλα στους κήπους Περέδα. Το κτίριο υψώνεται πάνω από το έδαφος και αποτελεί προμαχώνα αστικής ανάπλασης, που επιχειρεί να συνδέσει τους ιστορικούς κήπους, το εμπορικό κέντρο και την προκυμαία. Κοσμείται με 270.000 κεραμικά πλακίδια, που συμβολίζουν τις αποχρώσεις του ουρανού και της θάλασσας. Είναι ένας πολυδύναμος χώρος τέχνης, εκπαίδευσης και αναψυχής που δημιουργεί αμέσως θέσεις εργασίας με προσανατολισμό στην κοινωνική ανάπτυξη και στη δημιουργία πλούτου. Περιλαμβάνει αίθουσες τέχνης με εμβαδόν 2.500 τ.μ., αμφιθέατρο 300 θέσεων, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και εστιατόρια. Στο ρουφ γκάρντεν μπορεί κανείς να θαυμάσει όλη την πόλη.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Σεξουαλικός προσανατολισμός

Αυτό το γλυπτό του Κάστορα και Πολυδεύκη συμβολίζει το περιεχόμενο της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Πράδο. Το μεγάλο μουσείο της Ισπανίας εκθέτει γλυπτά και έργα ζωγραφικής από τον Αντίνοο ώς τον Καραβάτζο με σκοπό να δείξει την κοινωνική θέση και την τύχη καλλιτεχνών και συλλεκτών που είναι γνωστή στην Ιστορία και από τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

ΣΙΔΝΕΪ

Το Μουσείο του Μέλλοντος

Αυτή είναι μια εικόνα από το μέλλον για το Μουσείο του Μέλλοντος, όπως χαρακτηρίζεται το νέο πρότζεκτ στο Σίδνεϊ. Το προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλλίας με το όνομα Sydney Modern Project, που βασίζεται στην επέκταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Σταδιακά, θα εξελιχθεί σε οικουμενική κιβωτό του μέλλοντος με κρατική επιχορήγηση για την επέκταση 184 εκατ. δολ.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ

Αντι Γουόρχολ στη Χιλή

Μεγάλο γεγονός για το Σαντιάγο και τους επισκέπτες του είναι η έκθεση με 200 και πλέον έργα του Αντι Γουόρχολ. Η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη, εμβλήματα όλα της ποπ αρτ. Στη φωτογραφία, ένας επισκέπτης φωτογραφίζει έργο με τον Μάικλ Τζάκσον. Τα έργα του Αντι Γουόρχολ εκτίθενται στο Palacio de La Moneda έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ντέιβιντ Μπόουι, πριν από 50 χρόνια

Αυτό το νεανικό πορτρέτο του Ντέιβιντ Μπόουι μαζί με άλλα φωτογραφικά πορτρέτα από μουσικούς αστέρες και συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60 ανασύρει η National Portrait Gallery του Λονδίνου και προσφέρει ελκυστικές και προσιτές (για 50 λίρες) ανατυπώσεις στο κοινό. Είναι φωτογραφίες του David Wedgbury. Κατά κανόνα, η πολιτική της National Portrait Gallery είναι να ανακυκλώνει εξωστρεφώς και για περιορισμένο χρονικό διάστημα επιλεγμένα αντικείμενα των πλούσιων συλλογών της, που αρχίζουν από τους ελισαβετιανούς χρόνους και φθάνουν στις μέρες μας.

ΟΞΦΟΡΔΗ

Τα σχέδια του Ραφαέλο

Ανυπέρβλητης ομορφιάς και τέχνης, τα σχέδια του Ραφαέλο, του μεγάλου δημιουργού της Αναγέννησης, αποτελούν την καλοκαιρινή πρόταση ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά μουσεία της Ευρώπης, του Αshmolean της Οξφόρδης. Η έκθεση «Raphael: The Drawings» παρουσιάζει άνω των 120 σχεδίων με προέλευση διάφορες συλλογές του κόσμου, προσφέροντας ένα δώρο υψηλής ποιότητος για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της ιταλικής Αναγέννησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή