Τα μνημεία αφηγούνται «ιστορίες της νύχτας»

Τα μνημεία αφηγούνται «ιστορίες της νύχτας»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγή έμπνευσης για τους ποιητές, καταφύγιο για τους εραστές και απειλή για τους φιλήσυχους πολίτες, η νύχτα ανέκαθεν ασκούσε μια σκοτεινή γοητεία στην ανθρώπινη φαντασία. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας νέας δράσης του υπουργείου Πολιτισμού, από αυτή την εβδομάδα έως την αυγουστιάτικη πανσέληνο, «φωτίζουν» πτυχές της νυχτερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα ή καλούν τους επισκέπτες να περιηγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους υπό το φως των αστεριών.

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα Εργαστήρια Συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπου φυλάσσονται ευρήματα από ναυάγια και βυθισμένους οικισμούς, και να ανακαλύψει τη συλλογή της από λυχνάρια και κηροπήγια (αύριο στις 11 π.μ., τηλ. 210-92.39.038 και 210-92.47.249). Ακόμα, την Κυριακή 30 Ιουλίου η Αρχαία Αγορά θα ανοίξει τις πόρτες της στις 7.30 μ.μ. και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αθηνών θα ξεναγήσουν το κοινό στον χώρο και στο μουσείο, δίνοντας έμφαση σε μύθους και ιστορίες συνυφασμένους με τη νύχτα. Θα ακολουθήσει, στις 9 μ.μ., διαδραστική παρουσίαση του τεχνητού φωτισμού στην αρχαιότητα στη Στοά του Αττάλου. Την ίδια ώρα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Νίκος Ξανθούλης και η Δώρα Γιαννίτση θα διαβάσουν ποιήματα της Σαπφούς συνοδεία αρχαίας λύρας (τηλ. 213-21.44.89).

Στη Θεσσαλονίκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βραδιά μουσικής και λόγου με κεντρική θεματική τη νύχτα. Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα ερμηνεύσουν ποιήματα και αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία στο αίθριο του ΑΜΘ απόψε και την Παρασκευή στις 9 μ.μ. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οι μινωικοί και ρωμαϊκοί λύχνοι δεν θα παρουσιαστούν απλώς στους επισκέπτες (28/7 7 μ.μ., τηλ. 2810-279.073,), αλλά αντίγραφά τους θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες (8 μ.μ.). Αμέσως μετά η Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης θα καθοδηγήσει το κοινό σε ένα ταξίδι στο ουράνιο στερέωμα με τη βοήθεια τηλεσκοπίων (9 μ.μ.).

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 29 Ιουλίου με τη συναυλία του Βιμ Μέρτενς στο ρωμαϊκό ωδείο της αρχαίας Νικόπολης, στην οποία είναι αφιερωμένο το τελευταίο του έργο, με τίτλο «Dust of Truths». Λίγο νωρίτερα, η Εφορεία Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις στον χώρο (τηλ. 26820-89.890).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή