Ματιές στον κόσμο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρχιτεκτονική και φύση στην επέκταση του Fondation Beyeler

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ως ένας από τους δημοφιλείς πολιτιστικούς προορισμούς στην Ελβετία, το Fondation Beyeler, κοντά στη Βασιλεία, πρωτοστατεί εδώ και είκοσι έτη στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης. Δημιουργία των συλλεκτών Ερνστ και Χίλντα Beyeler, το ίδρυμα ιδρύθηκε μεν το 1982 αλλά άνοιξε ως μουσείο το 1997 με ένα κεντρικό κτίριο που είχε σχεδιάσει ο Ρέντσο Πιάνο. Ετσι, η μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους Beyeler έγινε προσβάσιμη από το κοινό. Με τα χρόνια, και τη μεγάλη απήχηση που είχε το μουσείο του ιδρύματος στο διεθνές κοινό (χάρη και στις θεματικές εκθέσεις του) δημιουργήθηκε η ανάγκη της επέκτασης.

Δύο παράγοντες είχαν επιπλέον συνηγορήσει υπέρ του φιλόδοξου εγχειρήματος. Αφενός η ανάγκη προσαρμογής στη νέα ιδέα του μουσείου σύμφωνα με την οποία μία επίσκεψη είναι μια συνολική εμπειρία, ένα σύνθετο βίωμα για κάθε επισκέπτη ξεχωριστά. Και αφετέρου, ένα θαυμάσιο πάρκο (Iselin-Weber Park) δίπλα στο μουσείο είχε περιέλθει στην κυριότητα του ιδρύματος Beyeler. Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, εμφανιζόταν σαγηνευτική η προοπτική της σύνδεσης της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της φύσης σε ένα ενιαίο σύνολο που θα αναδείκνυε μία επίσκεψη στο Fondation Beyeler σε μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Μονοπάτια και ποδηλατόδρομοι μέσα στη φύση θα συνδέουν το μουσείο με τους πρώτους οικισμούς, δημιουργώντας έναν αυθύπαρκτο κόσμο.

Η επέκταση που αποφασίστηκε ώστε να υπάρχει ζωτικός χώρος για εκδηλώσεις και περαιτέρω δράσεις μέσα στο δάσος θα είναι έργο του μεγάλου Ελβετού αρχιτέκτονα Peter Zumthor, τιμημένου με Pritzker το 2009. Ο Ζumthor, ένας στοχαστής του τοπίου με ιδιαίτερη σοφία για την οικιστική εξάπλωση, προτείνει δύο μικρά κτίρια που δεν διαταράσσουν το τοπίο αλλά ούτε και θίγουν το αρχιτεκτόνημα του Ρέντσο Πιάνο.

Αλλά αυτό που αντικειμενικά συγκινεί είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών ιδρυμάτων με γνώμονα την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής τους φυσιογνωμίας, με την παράλληλη υιοθέτηση όλων των εξελίξεων στον τομέα της μουσειολογίας. Αλλάζει ο τρόπος της περιήγησης, της εμπειρίας από ένα μουσείο, ανανεώνεται το κοινό και συνεπώς πρέπει να βαθαίνει και ο προβληματισμός. Μεγάλες αρχιτεκτονικές υπογραφές με σεμνά κτίρια.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Kerry Hotel, αστικό θέρετρο

Η πιο πρόσφατη δημιουργία του διάσημου στυλίστα, αρχιτέκτονα και ντιζάινερ Andre Fu και του γραφείου του AFSO είναι το Kerry Hotel στο Χονγκ Κονγκ. Ο Andre Fu θεωρείται ο σταρ του ντιζάιν στην ασιατική πλευρά του Ειρηνικού. Το Kerry Hotel είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα του Victoria Harbour και το πρώτο ξενοδοχείο τα τελευταία 20 χρόνια που χτίστηκε στην προκυμαία του Kowloon. Εχει 16 ορόφους και ακολουθεί τη φιλοσοφία του «αστικού θερέτρου», φέρνοντας τη θέα στο εσωτερικό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Βιβλιοδεσίες του Μεσαίωνα

Εργα τέχνης, με φύλλα χρυσού και πολύτιμους λίθους, ορισμένες βιβλιοδεσίες των μεσαιωνικών χρόνων είναι τόσο σπάνιες όσο και μοναδικές σε ομορφιά. Αποτελούν θέμα έκθεσης, με μοναδικά κομμάτια, στη Βιβλιοθήκη Morgan της Νέας Υόρκης, όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Θαυμαστοί θησαυροί: μεσαιωνικές σπάνιες βιβλιοδεσίες». Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα Ευαγγέλια Lindau από τον 9ο αιώνα και σπάνια χειρόγραφα από τη Γερμανία του 13ου αιώνα. Ηταν όλα χορηγίες πατρώνων των τεχνών.

ΣΙΑΤΛ

Andrew Wyeth

Η αναδρομική έκθεση για τον Αμερικανό ζωγράφο Andrew Wyeth, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, συνεχίζεται τώρα στο Seattle Art Museum (από 17/10). Η έκθεση είναι πλήρης και καλύπτει τα 75 χρόνια δημιουργίας αυτού του τόσο ιδιαίτερου ζωγράφου που έμεινε να συμβολίζει την αμερικανική ψυχή αν και ο ίδιος παρεξέκλινε διαρκώς από τον προβλέψιμο κανόνα. Τοπία και πορτρέτα από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’80 συνθέτουν έναν συνταρακτικό κόσμο.

ΗΠΑ

Ο Τζ. Πάτερσον υπέρ της γνώσης

Συγγραφέας με διεθνές κοινό και δημιουργός μυθιστορημάτων που έγιναν μπεστ σέλερ, ο Τζέιμς Πάτερσον αναδεικνύεται ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Ανακοίνωσε χορηγίες ύψους 1,75 εκατ. δολαρίων που θα λάβουν 3.500 δάσκαλοι στις ΗΠΑ με σκοπό την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών σε όλες τις πολιτείες. Εκτιμάται ότι χιλιάδες βιβλιοθήκες θα λάβουν ενίσχυση 500 δολαρίων η κάθε μία, από τη Φλόριντα μέχρι την πολιτεία της Ουάσιγκτον στη δυτική ακτή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Ai Weiwei στο Sabanci

Συνέντευξη Τύπου έδωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei με αφορμή την έκθεσή του «Ai Weiwei on Porcelain» που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Sabanci όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα του. Τα εγκαίνια συνέπεσαν με την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Ο Ai Weiwei παρουσιάζει την πολυετή ενασχόλησή του με την πορσελάνη και εστιάζει στην ιστορική σχέση Τουρκίας και Κίνας μέσω του εμπορικού δικτύου που έγινε γνωστό ως δρόμος της μετάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή