Βραδιά Μπετόβεν από την Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βραδιά Μπετόβεν από την Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φημισμένοι διεθνώς για τις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες τους, οι Μουσικοί της Καμεράτας και o Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν απόψε μια αποκλειστικά «μπετοβενική» βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαζί τους στη σκηνή, η καταξιωμένη πιανίστα Aλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Το δραστήριο αθηναϊκό σύνολο και ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια συναυλία με κοινό παρονομαστή τον λατινικό αριθμό V. Εναν αριθμό που παραπέμπει στην Πέμπτη Συμφωνία αλλά και στο Πέμπτο Κοντσέρτο, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό, το οποίο η Αλ. Παπαστεφάνου θα ερμηνεύσει σε ένα αυθεντικό φορτεπιάνο Stodart του 1820, παρόμοιο με το θρυλικό Broadwood του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Δύο μεγαλειώδεις συνθέσεις του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού από ένα ελληνικό σύνολο που θεωρείται από τους κριτικούς κορυφαίο σε έργα Μπετόβεν. Στο πρόγραμμα, και η λαμπερή Εισαγωγή από το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα».

Ο ήχος των οργάνων εποχής της Καμεράτας υπόσχεται ένα ταξίδι στον χρόνο. Εντέρινες χορδές και ιδιόρρυθμα δοξάρια στα έγχορδα, φυσικά κόρνα και τρομπέτες, ξύλινα πνευστά με ελάχιστα κλειδιά που παράγουν αληθινό «ξύλινο» ήχο, μπαρόκ τρομπόνια και τύμπανα και ένα εντυπωσιακό κόντρα φαγκότο εποχής δίνουν νέα διάσταση στα πολυαγαπημένα αριστουργήματα του Τιτάνα της μουσικής. Οι ήχοι των αρχών του 19ου αιώνα γίνονται το όχημα για μια πιο σύγχρονη και παράλληλα αποκαλυπτική προσέγγιση της μουσικής αυτής.

Η Καμεράτα αποτελεί σήμερα το κατ’ εξοχήν ελληνικό σύνολο με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Τους επόμενους μήνες η ορχήστρα θα εμφανιστεί σε φημισμένα ευρωπαϊκά μουσικά κέντρα: στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, στο Theater an der Wien σε δύο διαφορετικές παραγωγές, στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου για δεύτερη φορά φέτος, στο περίφημο μπαρόκ θέατρο του Μπαϊρόιτ, στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, στο Φεστιβάλ Χέντελ του Χάλε, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο νέες ηχογραφήσεις της από διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα: Ludwig van Beethoven (1770-1827), Εισαγωγή στο μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα», έργο 43. Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73 και Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης,

Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή