ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναλύοντας τον «κινηματογραφικό» Νίκο Καζαντζάκη

Αναλύοντας τον «κινηματογραφικό» Νίκο Καζαντζάκη

Αύριο Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο» του Θανάση Αγάθου, επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πολύχρονη και βαθιά σχέση του Ελληνα συγγραφέα με το σινεμά, οι διάσημες μεταφορές μυθιστορημάτων του στη μεγάλη οθόνη, οι ενθουσιώδεις κριτικές και οι βίαιες αντιδράσεις φανατικών, εκκλησιαστικών παραγόντων και πολιτικών και άλλα πολλά αναλύονται σε αυτή την πρωτότυπη μελέτη. Η παρουσίαση της έκδοσης συμπίπτει με την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή στις αίθουσες.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο μόνος Ελληνας που τρία μυθιστορήματα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ως διεθνείς παραγωγές. Γιατί διάσημοι σκηνοθέτες τον αγαπούν τόσο; Πόσο διαφέρουν οι ταινίες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν; Ποια είναι η δική του σχέση με τον σινεμά;

Το βιβλίο ξεκινά με τον Καζαντζάκη σεναριογράφο στη Μόσχα τη δεκαετία του 1920. Από τον Λένιν και τον Βούδα, δύο από τα σενάρια που έγραψε τότε, προχωρά στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Ζυλ Ντασσέν που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία.

Με δύο ακόμα έργα-σταθμούς, το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και «Ο τελευταίος πειρασμός», και δύο ακόμα διάσημους σκηνοθέτες, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Μάρτιν Σκορσέζε, φθάνει μέχρι τη φετινή ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά καζαντζακικού έργου όπου ακούγεται η ελληνική γλώσσα.

Στις σελίδες του παρουσιάζονται τα σενάρια που έγραψε ο ίδιος ο Καζαντζάκης, αναλύονται οι διαφορές ανάμεσα στα μυθιστορήματα και στις κινηματογραφικές μεταφορές τους, σχολιάζεται η κριτική υποδοχή τους, βλέπουμε φανατικούς να εισβάλλουν σε κινηματογράφους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρακολουθούμε πολιτικούς, προκαθήμενους Εκκλησιών, εστεμμένους, διανοούμενους και σταρ του σινεμά να μάχονται κατά ή υπέρ του Καζαντζάκη.

Στην αυριανή παρουσίαση θα μιλήσουν οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Ερη Σταυροπούλου και ο Θανάσης Αγάθος. Θα προβληθούν και σκηνές από ταινίες βασισμένες στα βιβλία του.

​​Ταινιοθήκη της Ελλάδος,
Ιερά Οδός 48.