Οι ιδεατοί κόσμοι του αυτοκράτορα Αδριανού

Οι ιδεατοί κόσμοι του αυτοκράτορα Αδριανού

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτοκράτορας, φιλέλληνας, πολυταξιδεμένος και ιδιαίτερα δημοφιλής, λάτρης των τεχνών αλλά και συνηθισμένος να ζει λιτά, περνώντας μεγάλο μέρος του χρόνου του ανάμεσα στους στρατιώτες του: Ο Αδριανός υπήρξε χωρίς αμφιβολία ανήσυχο πνεύμα και πολυσχιδής προσωπικότητα, ενώ θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην «ώσμωση» του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού. Γιορτάζοντας τα 1.900 χρόνια από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 117 μ.Χ., το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Αδριανός και Αθήνα: Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», αφιερωμένη στη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα με την Αθήνα και τη συμβολή του στη διαμόρφωση μιας κοινής, δυτικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Από τις 28 Νοεμβρίου και για έναν χρόνο, 40 εκθέματα από τις συλλογές του μουσείου παρουσιάζονται στην αίθουσα των Αθηναίων Κοσμητών, όπου «κατοικούν» μόνιμα επιφανείς μορφές της αθηναϊκής διανόησης, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, καθώς και οι κοσμητές, που είχαν την ευθύνη της διανοητικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια της αυτοκρατορικής περιόδου. Τα πορτρέτα του Αδριανού πλαισιώνουν προτομές των διανοητών της εποχής του, μεταξύ των οποίων ο Πολέμων και ο Ηρώδης ο Αττικός, ενώ ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει ο ευνοούμενος του αυτοκράτορα Αντίνοος, που μετά τον πρόωρο θάνατό του λατρευόταν στα γυμνάσια ως πρότυπο ομορφιάς και σφρίγους. Παράλληλα, ένα υψηλής τέχνης πορτρέτο του έφηβου Αντίνοου εκτίθεται ήδη μαζί με την ενεπίγραφη βάση ενός μνημείου προς τιμήν του Αδριανού, στην Αίθουσα του Βωμού, στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο». Οι πρώτες παρουσιάσεις με θέμα «Αδριανός και Αντίνοος: μία συνάντηση 19 αιώνες μετά» θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 17 Δεκεμβρίου.

Την έκθεση «Αδριανός και Αθήνα» θα εγκαινιάσει το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή