Ματιές στον κόσμο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χριστούγεννα στα παρισινά πολυκαταστήματα

ΠΑΡΙΣΙ

H φαντασμαγορία στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι ένα κεφάλαιο της εορταστικής παράδοσης στο Παρίσι, και τα πολυκαταστήματα Galeries Lafayette συμβάλλουν ετησίως, εδώ και δεκαετίες, σε αυτήν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ασχέτως αν αντέχει κανείς την πολυκοσμία και τον συνωστισμό των πολυκαταστημάτων αυτόν τον μήνα, η παράδοση θέλει να γίνονται προορισμός έστω και για να δει κάποιος από κοντά τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Οσο και αν νομίζει κανείς ότι η λάμψη της αγοράς των Χριστουγέννων είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, και κυρίως το Παρίσι, μας πηγαίνουν πίσω 150 και 180 χρόνια, όταν σταδιακά τα Χριστούγεννα άρχισαν να εορτάζονται με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε σήμερα την εορταστική περίοδο. Και φυσικά, τα πολυκαταστήματα που σήμερα τα θεωρούμε ναούς της μαζικής κατανάλωσης, από τα λαϊκά πολυκαταστήματα έως τα αριστοκρατικά του είδους, υπήρξαν πρόμαχοι του μοντερνισμού και του νέου προοδευτικού τρόπου ζωής που έφερε ο 19ος αιώνας με τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις και τον υλικό πλούτο σε ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Στα Galeries Lafayette θα δει κανείς τον εντυπωσιακό γυάλινο τρούλο, τον θόλο που είναι επιτομή της νέας τεχνολογίας γυαλιού και σιδήρου στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν τελειοποιήθηκε η οικοδομική εξέλιξη που ήταν ήδη γνωστή από το 1850. Και όσο και αν το Λονδίνο είχε τη δική του εξαιρετική αγορά πολυτελών ειδών ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, το Παρίσι ήταν στην πρωτοπορία στον τομέα των μεγαλόπρεπων πολυκαταστημάτων, κυρίως γιατί συνδέθηκαν με τη μεγάλη γυναικεία πελατεία και τις χωρίς τέλος ενδυματολογικές και καλλωπιστικές επιταγές του 19ου αιώνα. Το πολυκατάστημα Le Bon Marché, που λειτουργεί ακόμη στην αριστερή όχθη, είναι το παλαιότερο, με έτος ίδρυσης το 1838 αλλά με ουσιαστική εκκίνηση το 1852, όταν το Παρίσι εισερχόταν στη μεγαλύτερη αστική επανάσταση λιανικού εμπορίου και αρχιτεκτονικού μετασχηματισμού στη νεότερη Ευρώπη. Οσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή την παράμετρο της ευρωπαϊκής ιστορίας, ας διαβάσουν το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά «Στον Παράδεισο των κυριών» (μετ. Ιφιγ. Μπουτουροπούλου), εκδόσεις Στερέωμα. Αντανακλά αυτήν ακριβώς την πτυχή της παρισινής ιστορίας.

ΡΩΜΗ

Πινκ Φλόιντ στην Αιώνια Πόλη

Ο ντράμερ των Πινκ Φλόιντ, Νικ Μέισον, ποζάρει δίπλα στην αφίσα για τη διάσημη, ήδη, έκθεση «The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains», που κάνει τώρα σταθμό στη Ρώμη έως τις 29 Aπριλίου. Η έκθεση παρουσιάζεται στο MACRO, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, το οποίο βρίσκεται κοντά στο The Piper Club, όπου οι Πινκ Φλόιντ είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην Ιταλία το 1968. Η έκθεση εξετάζει εμμέσως και την αντοχή ενός συγκροτήματος που άλλαξε τη μουσική πριν από δεκαετίες.

ΝΑΠΟΛΗ

Η φάτνη ως έργο τέχνης

Η παράδοση της Νάπολης στις χριστουγεννιάτικες φάτνες, στους αγγέλους και στην εορταστική αισθητική είναι ονομαστή. Αυτή η ναπολιτάνικη σκηνή της γέννησης είναι μία φάτνη στο ύφος του 16ου αιώνα, έτσι όπως παρουσιάζεται σε πόλεις της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου η ναπολιτάνικη παράδοση στην τέχνη των Χριστουγέννων είναι αγαπητή. Η έκθεση «100 φάτνες», που διοργανώνεται ετησίως με παραλλαγές στα εκθέματα, συγκεντρώνει τις διάφορες αισθητικές εκδοχές.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Χριστούγεννα και Ντίκενς

Απόγονος του Τσαρλς Ντίκενς είναι η συγγραφέας Lucinda Hawksley, η οποία έγραψε ένα νέο βιβλίο για τον διάσημο προ-προ-προ-πάππου της. Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ο Ντίκενς και τα Χριστούγεννα» είναι η αφορμή για να προσκληθεί στη National Portrait Gallery του Λονδίνου και να δώσει μια διάλεξη με το ίδιο γοητευτικό θέμα, στις 21 Δεκεμβρίου. Ενα από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν; Πώς ήταν τα Χριστούγεννα όταν ο Ντίκενς ήταν παιδί; Πόσο επηρεάστηκε ο ίδιος από την αλλαγή στον τρόπο εορτασμού;

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η τέχνη των παπουτσιών

Tα κομψά αυτά υποδήματα είναι δημιουργίες του περίφημου Ισπανού σχεδιαστή Μανόλο Μπλάνικ και αποτελούν μέρος της έκθεσης με τίτλο «Η τέχνη των παπουτσιών», που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών της Μαδρίτης. Η έκθεση είναι επικεντρωμένη στις δημιουργίες του 75χρονου, πλέον, Μπλάνικ, παρουσιάζοντας περίπου 200 ζευγάρια παπούτσια επιλεγμένα αυστηρά από τις συλλογές των τελευταίων 45 χρόνων. Η έκθεση στη Μαδρίτη θα παραμείνει ανοικτή έως τις 8 Μαρτίου.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Διάλογος 100 έργων

Με αφετηρία τον «ιστορικό» διάλογο ανάμεσα στον Βάσκο γλύπτη Εδουάρδο Τσιλίδα και στον Γερμανό φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγκερ το 1969, που κατέληξε σε μια καλλιτεχνική έκδοση, το Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο εγκαινίασε την έκθεση «Art and Space». Είναι μία πρόταση με 100 σύγχρονα έργα για την εκ νέου ερμηνεία του χώρου ως αρχιτεκτονική έννοια και της αφαίρεσης με κορυφαίες συμμετοχές – δάνεια από διάφορες συλλογές και μουσεία του κόσμου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή