Ξεκινάει η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Ξεκινάει η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μεγάλο κενό στην μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα έρχεται να καλύψει η ίδρυση της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) η οποία θα παρέχει, σε νέους Έλληνες μουσικούς 18-30 ετών, εκπαίδευση καθώς και πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης και συνεργασίας μέσα σε ένα μεγάλο μουσικό σύνολο όπως είναι μια ορχήστρα.  Η ανακοίνωση έγινε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν ο ιδρυτής της ΕΛΣΟΝ, αρχιμουσικός διεθνούς φήμης Διονύσης Γραμμένος, ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, που είναι ο ιδρυτικός χρηματοδότης της ΕΛΣΟΝ.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκε και η πρώτη συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων η οποία θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:00 στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Η συναυλία, θα περιλαμβάνει έργα των Μότσαρτ και Σούμπερτ, ενώ προσκεκλημένος σολίστ της ΕΛΣΟΝ θα είναι ο Daniel Ottensamer, σόλο κλαρινετίστας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.   

Η ΕΛΣΟΝ στοχεύει να γίνει το φυτώριο που θα αναδεικνύει νέους Έλληνες μουσικούς. Πιο συγκεκριμένα ως σκοπό έχει τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και ανάδειξη αποκλειστικά νέων ταλαντούχων μουσικών, στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, από όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και Ελλήνων μουσικών που ζουν στο εξωτερικό. Η συμμετοχή στην ορχήστρα θα γίνεται κατόπιν ακροάσεων και θα είναι δωρεάν, ενώ θα καλύπτονται και όλα τα έξοδα για την μετακίνηση και διαμονή των συμμετεχόντων νέων. Η καθοδήγηση/εκπαίδευση θα γίνεται από διεθνούς φήμης σολίστ και εξάρχοντες των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.  

Κύριο χαρακτηριστικό της επίσης θα είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και η δωρεάν πρόσβαση στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Φιλοδοξεί κατά αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μεγάλης πλατφόρμας τόσο για τους νέους μουσικούς όσο και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Ο Μουσικός Διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, Διονύσης Γραμμένος, δήλωσε: «Σίγουρα και η χώρα μας αξίζει να έχει τη δική της Ορχήστρα Νέων. Το σύνολο εκείνο που ενώνει τις δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της και δημιουργεί το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων δημιουργείται για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντας του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, τόνισε: «Συμπορευόμαστε σε κάτι που είναι σπάνιο. Πρόκειται για μια μοναδική σύμπτωση καθώς από καιρό θέλαμε να οργανώσουμε κάτι για τη στήριξη νέων καλλιτεχνών. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή μας προσέγγισε ο Διονύσης Γραμμένος και το Ίδρυμα Λάτση και αμέσως συμφωνήσαμε να στηρίξουμε το εν λόγω εγχείρημα παρέχοντας τους χώρους της ΕΛΣ για τις πρόβες αλλά και τις συναυλίες. Αν δεν ήταν ο Διονύσης δεν θα το επιχειρούσαμε».

Ο Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας τους Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, προσέθεσε: «Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δεν περιορίζεται σε μια συμβατική χρηματοδοτική σχέση με την ΕΛΣΟΝ. Αισθανόμαστε συνδημιουργοί της μιας και η σχέση του Ιδρύματος μας με τον Διονύση Γραμμένο ξεκινά το 2008 και έκτοτε εξελίσσεται σε μια δημιουργική συμπόρευση στον χώρο της μουσικής. Πρόθεση του Ιδρύματός μας είναι να στηρίξουμε τα πρώτα κρίσιμα βήματά της, προκειμένου σύντομα να μπορέσει να ριζώσει στη μουσική συνείδηση των φιλόμουσων και κυρίως των νεότερων σε ηλικία συμπολιτών μας».

Κατά την πρώτη πιλοτική καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, στην ΕΛΣΟΝ συμμετέχει ένα μικρός πρώτος πυρήνας 35 νέων μουσικών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κέρκυρα καθώς και Έλληνες μουσικοί που ζούν εκτός Ελλάδας. Ωστόσο, στόχος είναι η ποιοτική διεύρυνση μέσω ακροάσεων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι οποίες θα ανακοινωθούν στην έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2017-18. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί 3 ακόμη συναυλίες της ορχήστρας στις 7 Μαρτίου και 29 & 30 Ιουνίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και τη διοργάνωση των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ για την περίοδο 2017-18 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η πρώτη συναυλία της ΕΛΣΟΝ θα γίνει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα δελτία προτεραιότητας θα διανέμονται την ημέρα της συναυλίας στα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 18:00 και μετά.

www.elson.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή