Ματιές στον κόσμο

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ενας αιώνας ζωγραφικής, ο Μπέικον και ο Φρόιντ

Από τα εικαστικά γεγονότα του 2018 προβλέπεται να είναι η έκθεση που ετοιμάζει η Tate Modern στο Λονδίνο από τις 28 Φεβρουαρίου. Με τίτλο «All Too Human», η έκθεση στην Τate Modern φέρνει στο προσκήνιο ζωγράφους της Βρετανίας που πάσχισαν για να αναπαραστήσουν το ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον του με τον πιο μύχιο τρόπο. Με μεγάλα ονόματα όπως ο Λούσιαν Φρόιντ (ένα νεανικό πορτρέτο του είναι η κεντρική φωτογραφία) και ο Φράνσις Μπέικον (που θα συγκατοικήσουν σε μια σπάνια συγκυρία), η έκθεση φιλοδοξεί να προκαλέσει διεθνή ανταπόκριση καθώς συγκεντρώνει έργα με πολλές και σπουδαίες υπογραφές, όπως ο Φρανκ Αουερμπαχ και η Paula Rego. Με έμφαση στις μεταπολεμικές δεκαετίες, η έκθεση θέτει ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τη σπουδή πάνω στην ανθρώπινη μορφή και το σώμα κυρίως κατά την περίοδο 1950-2000, αλλά καθώς ορίζεται μια πλατιά θεώρηση της αναπαράστασης, οι επιμελητές έχουν περιλάβει «πρόλογο» με τις προηγούμενες γενιές και «επίμετρο» με τους σύγχρονους ζωγράφους που συνεχίζουν τη μελέτη πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Η έκθεση θα διαρκέσει έξι μήνες και θα ολοκληρωθεί στις 27 Αυγούστου 2018 με παράλληλες εκδηλώσεις. Ενα από τα ζητούμενα μιας μεγάλης παραγωγής, όπως η συγκεκριμένη, είναι η επιδραστικότητα που θα μπορέσει να επιτύχει. Αν δηλαδή θα κατορθώσει να προκαλέσει όχι μόνο διάλογο και σκέψη, αλλά και να αποτελέσει η ίδια η έκθεση τομή και ορόσημο για μια ανακεφαλαίωση και μια εκκίνηση, συσπειρώνοντας μια νέα ομάδα σύγχρονων δημιουργών που προχωρούν μελετώντας την ανθρώπινη μορφή. Αλλωστε ένας από τους σκοπούς ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης, όπως είναι η Tate Modern, είναι η πρόκληση γεγονότων που δεν λήγουν με την ολοκλήρωσή τους αλλά συνεχίζουν με τις επιδράσεις τους. Οι περιπτώσεις του Φράνσις Μπέικον και του Λούσιαν Φρόιντ, και κυρίως η συγκατοίκησή τους σε μια κοινή έκθεση έργων τους, έχουν ισχυρή συμβολική σημασία καθώς και οι δύο εκπροσωπούν δύο παράλληλους αλλά συγγενείς τρόπους προσέγγισης της ανθρώπινης υπόστασης στη μεταπολεμική Βρετανία. Γι’ αυτό και η αναμενόμενη έκθεση «All Too Human» στην Tate Modern προϊδεάζει για την εκ νέου οργάνωση του δημόσιου βλέμματος πάνω στην κληρονομιά του εικοστού αιώνα.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η σκέψη της Ζέιντι Σμιθ

Είναι σπουδαίο εάν ένας συγγραφέας λογοτεχνίας έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται δημοσίως με δοκιμιακό λόγο. Γι’ αυτό και η περίπτωση της Ζέιντι Σμιθ ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους συγγραφείς της γενιάς της με τη σταθερή αρθρογραφία της στο The New Yorker και στο New York Review of Books. Μια ανθολογία από τα δοκιμιακά της άρθρα έχει συγκεντρωθεί στο υπό έκδοση βιβλίο της με τίτλο «Feel Free», που σύμφωνα με το Amazon θα κυκλοφορήσει στις 6 Φεβρουαρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Σκύθες

Εως τις 14 Ιανουαρίου θα παραμείνει ανοικτή η μεγάλη έκθεση για τον αρχαίο πολιτισμό των Σκυθών, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Είναι η μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση που έχει γίνει παγκοσμίως γι’ αυτόν τον ευρασιατικό, νομαδικό εν πολλοίς, πολιτισμό που γειτνίασε και επέδρασε και σε άλλους αρχαίους λαούς. Οι Σκύθες, στο Βρετανικό Μουσείο, είναι μια υπερπαραγωγή που είχε τη φιλοδοξία να προχωρήσει την έρευνα και τον διάλογο για τον πραγματικό πολιτισμό των Σκυθών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Επένδυση στη νοσταλγία

Αναμενόμενη ήταν η επιρροή της σειράς «Downton Abbey» καθώς η ακριβής αναπαράσταση ενός τρόπου ζωής στη μεταεδουαρδιανή Αγγλία δημιούργησε κύματα νοσταλγίας. Η έκθεση «Downton Abbey: The Exhibition» παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη (218 West 57th Street) και οι διοργανωτές της έδωσαν ζωή στους χαρακτήρες, στα κοστούμια και στην αναβίωση της ζωής στα εσωτερικά με τη μοναδική μεγαλοαστική ατμόσφαιρα της εποχής πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ώς τη δεκαετία του 1920.

ΠΑΡΙΣΙ

Με έμπνευση από τον Ντελακρουά

Στο Μουσείο Ντελακρουά, στο Παρίσι, προσκλήθηκε η συγγραφέας Chrisrine Angot να οργανώσει μια έκθεση με τα έργα του ζωγράφου που τη συγκινούν. Επέλεξε έργα που ανακαλούν τις παιδικές μνήμες της από την καρδιά της Γαλλίας, όπου ο Ντελακρουά είχε ζήσει για ένα διάστημα και όπου η Γεωργία Σάνδη είχε ρίζες. Δίπλα στα έργα του Ντελακρουά, η Christine Angot προσκάλεσε και σύγχρονους καλλιτέχνες σε έναν απρόσμενο διάλογο. Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση έως 8 Ιανουαρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Απαντα Παβαρότι

Τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λουτσιάνο Παβαρότι τιμά η δισκογραφική Decca Classics με την έκδοση των απάντων του διάσημου τενόρου. Η έκδοση κυκλοφόρησε πριν από τα Χριστούγεννα και εγγράφεται ήδη ως μια μνημειακή επετειακή καταγραφή της κληρονομιάς που άφησε στην όπερα ο τενόρος. Πρόκειται για 95 άλμπουμ, στα οποία περιλαμβάνονται για πρώτη φορά όλοι ανεξαιρέτως οι ρόλοι που τραγούδησε ο μεγάλος Παβαρότι από το ντεμπούτο στην «Μποέμ», το 1961.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή