Ματιές στον κόσμο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλλον και παρελθόν στο Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αυτή η πανοραμική θέα από τα διαμερίσματα στον νέο πύργο κατοικιών που θα εμπλουτίσει την κορυφογραμμή του Μανχάταν συμπυκνώνει κατά έναν τρόπο τη νέα προσδοκία για το μέλλον των μεγαλουπόλεων. Σαφώς, η Νέα Υόρκη έχει ιδιαιτερότητα και ένα οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που μπορεί να προσελκύσει τον μεγάλο πλούτο. Αλλά αυτός ο νέος ουρανοξύστης, που προέρχεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο του περίφημου David Adjaye από το Λονδίνο, ο οποίος σχεδιάζει τώρα τον πρώτο του ουρανοξύστη για τη Νέα Υόρκη, είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή. Ο πύργος, που έχει 66 ορόφους, ανεγείρεται στο ιστορικό οικονομικό κέντρο του Μανχάταν, στην William Street, χτίζεται σε συνεργασία με τους Νεοϋορκέζους West Hill Architects και, με τα υλικά που χρησιμοποιεί αλλά και με τη μορφολογία που επιλέγει, προτείνει μια βαθύτερη σχέση με το ήδη χτισμένo και βαθιά ιστορικό αστικό περιβάλλον. Ο πύργος, που είναι πλέον γνωστός ως «130 William», περιλαμβάνει διαμερίσματα όλων των ειδών, από στούντιο έως διαμερίσματα με πέντε υπνοδωμάτια, καθώς και ιδιαίτερα προνομιούχα penthouses με διώροφα λίβινγκ ρουμ που οδηγούν σε ταράτσες με πανοραμική θέα. Ωστόσο, το ιδιαίτερο στη μορφολογία του νέου πύργου κατοικιών είναι η σύνδεσή του με το πυκνοδομημένο περιβάλλον του Lower Manhattan (με το έντονο αποτύπωμα της Νέας Υόρκης του 20ού αιώνα) και η εκ νέου επεξεργασμένη χρήση υλικών. Η αρχική πρόβλεψη με επένδυση χρυσού χρώματος εγκαταλείφθηκε, όπως και η συμβατική επιλογή μιας γυάλινης και ατσάλινης επιφάνειας. Αντ’ αυτών, ο David Adjaye και οι συνεργάτες του έκλιναν υπέρ μιας ήπιας και πιο ταπεινής μορφής, με τοξωτά ανοίγματα στη βάση και στους πρώτους ορόφους που συνομιλούν με τα παλαιότερα κτίρια, πολλά από τα οποία είναι χτισμένα πριν από το 1950 ή το 1910 και έχουν τούβλο ή γρανίτη στην πρόσοψη. Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για την επεξεργασία της όψης, ώστε να υπάρχει η εντύπωση, καθώς το σκυρόδεμα θα μοιάζει σμιλεμένο με το χέρι, ότι είναι αποτέλεσμα χειρωνακτικής εργασίας. Είναι ένα από τα νέα κτίρια της Νέας Υόρκης που συνομιλούν με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, χωρίς να είναι αντίγραφα και δεν είναι το μοναδικό, καθώς υπάρχει νέα, μικρή αλλά δυναμική τάση.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ηρωες του πολέμου

Ενας βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιεργάζεται τα σκίτσα της 27ης Μεραρχίας στο Πολεμικό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο στο Σαρατόγκα Σπρινγκς, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τα σκίτσα τα είχε σχεδιάσει ο Stan Dube το 1943, ένα χρόνο προτού η 27η Μεραρχία πολεμήσει στη Μάχη του Saipan. Τώρα, ο γιος του, Ira Dube, ελπίζει να ταυτοποιήσει τους άνδρες οι οποίοι απεικονίζονται στα σκίτσα του πατέρα του και για τον σκοπό αυτό δώρισε το οικογενειακό κειμήλιο στο μουσείο της περιοχής.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ταξίδι στην Ασία

Στο Βρετανικό Μουσείο, εντυπωσιάζει η ανακαινισμένη πτέρυγα με τέχνη από την Κίνα και τη Νότια Ασία. Η πτέρυγα που φέρει το όνομα του δωρητή Sir Joseph Hotung, είναι η μεγαλύτερη στο Βρετανικό Μουσείο και έχει μήκος 115 μέτρα. Αφηγείται τη διαδρομή της Ανατολής από το βαθύ παρελθόν έως τις μέρες μας, καθώς ανάμεσα σε έργα της δυναστείας των Qing υπάρχουν και σύγχρονα έργα τέχνης από δρώντες Ασιάτες καλλιτέχνες. Εντυπωσιάζουν τα γλυπτά από την Ινδία του 11ου αιώνα.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Επέτειος στη Wallace Collection

Tο 2018 είναι το έτος που θα τιμηθούν στο Λονδίνο τα 200 χρόνια από τη γέννηση του σερ Ρίτσαρντ Γουάλας, του επιφανούς διανοουμένου, φιλάνθρωπου και συλλέκτη, με την αινιγματική προσωπικότητα, που δημιούργησε ένα από τα ωραιότερα, μικρά μουσεία του Λονδίνου: τη Wallace Collection στη Μάντσεστερ Σκουέρ. Στη διάρκεια του έτους θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Sir Richard Wallace: The Collector» που θα δώσει πολλές πληροφορίες για τη δράση αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η νέα «Τόσκα» στη Μετ

Η σοπράνο Σόνια Γιόντσεβα (φωτ.), από τη Βουλγαρία, ποζάρει ως Φλόρια Τόσκα στη νέα παραγωγή της όπερας του Πουτσίνι που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης. Η νέα «Τόσκα», έπειτα από περιπέτειες που γνώρισαν προηγούμενα νεωτερικά ανεβάσματα, επαναφέρει το κλασικό μεγαλείο στην πολυτελή παραγωγή του Sir David McVicar, που έκανε πρεμιέρα την παραμονή του νέου έτους. Τον ρόλο της Τόσκα ερμηνεύουν επίσης η Αννα Νετρέμπκο και η Τζένιφερ Ρόουλι.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Δημοπρασία υπέρ πανεπιστημίου

Αυτό το έργο του Γάλλου ζωγράφου Hubert Robert με τίτλο «Ο τάφος του Βιργιλίου στο Ποζίλιπο, κοντά στη Νάπολη» (1784) είναι ένα από τα 46 έργα τέχνης που θα δημοπρατηθούν τον Μάρτιο από τον οίκο Christie’s. Η πώληση θα γίνει με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτηθεί το πενταετές πρόγραμμα του Πανεπιστημίου La Salle. Oπως δήλωσε εκπρόσωπος του ρωμαιοκαθολικού αυτού πανεπιστημίου στη Φιλαδέλφεια, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν 4 έως 7 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή