Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παλάτι για όλους ξαναγεννιέται

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πλησιάζει η εποχή που το Βερολίνο θα αποκτήσει το Humboldt Forum στο ανοικοδομούμενο ανάκτορο του Κάιζερ, το Berlin Palace, στις όχθες του ποταμού Σπρέε, απέναντι από τη Νήσο των Μουσείων και στην καρδιά του πάλαι ποτέ αυτοκρατορικού Βερολίνου και της σύγχρονης μητρόπολης που αποτελεί το σταυροδρόμι ιδεών και ανθρώπων. Το Humboldt Forum παίρνει το όνομά του από τους περίφημους αδελφούς Humboldt, τον Βίλχελμ φον Χούμπολτ (1767-1835), φιλόσοφο και διπλωμάτη και ιδρυτή του πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο και τον Αλεξάντερ Χούμπολτ (1769-1859), γεωγράφο και εξερευνητή. Αμφότεροι ηγήθηκαν μιας πνευματικής και επιστημονικής αναγέννησης και με την πολυμάθειά τους έδωσαν το πρότυπο στις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα, το Humboldt Forum θα αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός κόμβου, καθώς θα διαθέτει μουσεία, κέντρα γνώσης και συνεδριακούς χώρους. Οταν παραδοθεί το 2019 θα είναι ένας από τους νέους πνεύμονες του Βερολίνου που θα δέσει τα τμήματα του παλαιού κέντρου σε μια νέα σύνθεση.

Η ανασύσταση των παλαιών ανακτόρων, απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου από το 2002, ξεκίνησε το 2013 και προβλέπει την αναβίωση της μεγάλης μπαρόκ πρόσοψης με τον τρούλο και την προσθήκη νέας, μοντέρνας όψης επί του ποταμού Σπρέε. Με βάση αυτές τις προδιαγραφές είχε προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (2008) στον οποίο επρώτευσε ο Ιταλός αρχιτέκτων Φράνκο Στέλα. Ο Στέλα πρότεινε το Palace Forum, ένα νέο, μεγάλο, εσωτερικό δημόσιο χώρο μέσα στο υπό ανέγερση συγκρότημα, που θα έχει τον ρόλο μιας αγοράς. Το ανάκτορο χτίστηκε αρχικά τον 18ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Αντρέας Σλίτερ. Στα χρόνια του το αντιμετώπιζαν ως ένα επιβλητικό οικοδόμημα, το σημαντικότερο κοσμικό μπαρόκ κτίριο «βορείως των Αλπεων». Το ανάκτορο που αργότερα ήταν το παλάτι του Κάιζερ στην ενοποιημένη Γερμανία βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε κατά τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων. Ο χώρος πέρασε στο Ανατολικό Βερολίνο και επί κομμουνισμού χτίστηκε ένα μοντερνιστικό κουτί, το οποίο κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1990. Η ανοικοδόμηση των ανακτόρων έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα και η αποπεράτωση του έργου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο Βερολίνο στο πιο τουριστικό σημείο του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Προσευχητάρι-κειμήλιο

Ενα μικροσκοπικό προσευχητάρι του 1893 βρέθηκε από Αμερικανό στρατιώτη στο στρατόπεδο του Theresienstadt στην τότε Τσεχοσλοβακία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί μέρος των πολύτιμων συλλογών ενός σημαντικού αμερικανικού μουσείου για το Ολοκαύτωμα και τη μνήμη των θυμάτων του. Πρόκειται για το Amud Aish Memorial Museum στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει στόχο να μεταστεγαστεί σε κεντρικότερο σημείο, ώστε να αναδειχθούν οι συλλογές του.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Ντόροθι Μαλόουν

Από τις παλιές δόξες του Χόλιγουντ, η Ντόροθι Μαλόουν πέθανε στα 93 της χρόνια. Κέρδισε το Οσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Written on the Wind» (1956), στο δράμα του Ντάγκλας Σερκ δίπλα στον Ροκ Χάτσον, τη Λορίν Μπακόλ και τον Ρόμπερτ Στακ. Μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς απέκτησε από το τηλεοπτικό «Πέιτον Πλέις» στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν υποδύθηκε την Κόνστανς Μακένζι, στη θρυλική σειρά της εποχής. Τελευταία της εμφάνιση ήταν στο «Βασικό ενστικτο» (1992).

ΛΟΝΔΙΝΟ

Κάρολος Α΄, βασιλιάς και συλλέκτης

Στα θαυμάσια κόκκινα χρώματα, με την έντονη ατμόσφαιρα, η μεγάλη έκθεση για τον Κάρολο Α΄ έχει αρχίσει να προσελκύει τα πλήθη στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. Η έκθεση με τίτλο «Κάρολος Α΄, βασιλιάς και συλλέκτης» εστιάζει στην αλλαγή που έφεραν στην Αγγλία η συλλογή έργων τέχνης του βασιλιά, τον 17ο αιώνα πριν από την Αγγλική Επανάσταση, και οι αναθέσεις σε μεγάλους ζωγράφους της Ευρώπης όπως στον Αντον βαν Ντάικ, έργο του οποίου διακρίνεται στη φωτογραφία.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Ενας «νέος» Βαν Γκογκ

Aυτό το σχέδιο με τίτλο «Ο λόφος της Μονμάρτρης με λατομείο» αποδόθηκε επισήμως στον Βίνσεντ βαν Γκογκ, σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα την οποία διεξήγαγε το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ. Το σχέδιο χρονολογείται από τον Μάρτιο του 1886 και λογίζεται πλέον ως μέρος της μεγάλης εργογραφίας του διάσημου καλλιτέχνη. Εως τώρα φυλασσόταν αταύτιστο στις συλλογές του Ιδρύματος Van Vlissingen. Η έρευνα εξέτασε το ύφος, την τεχνική, τα υλικά και την προέλευση του σχεδίου.

ΑΠΟΛΝΤΑ, ΘΟΥΡΙΓΓΙΑ

Σάρα Μπερνάρ από τον Γουόρχολ

Πέρα από τα πολλαπλά με τη Μέριλιν Μονρόε, τον Μάο ή την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, υπάρχει και η Σάρα Μπερνάρ. Στην έκθεση με τις πρωτότυπες μεταξοτυπίες του Αντι Γουόρχολ, που παρουσιάζεται στην πόλη Απόλντα της Θουριγγίας, στη Γερμανία (Kunsthaus), ένας επισκέπτης περιεργάζεται το πορτρέτο της διάσημης ηθοποιού του 19ου αιώνα, που, όπως πολύ σωστά είχε διακρίνει ο Αντι Γουόρχολ, ήταν και εκείνη ένα ποπ είδωλο της πλατιάς κουλτούρας της εποχής της. Χρονολογείται από το 1980.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή