Φωτογραφικός φόρος τιμής στο αθέατο, το απόλυτο, το ιερό Αγιον Ορος

Φωτογραφικός φόρος τιμής στο αθέατο, το απόλυτο, το ιερό Αγιον Ορος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους – Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα την έκθεση φωτογραφίας «Αθως – Τα χρώματα της Πίστης» του καταξιωμένου φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη.

Η έκθεση, συμπαραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, συνεχίζει το «ταξίδι» της μετά την επιτυχημένη πορεία της στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων, κάνοντας τον δέκατο έκτο σταθμό της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Τα έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός επικού φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλα ταξίδια στο Αγιον Ορος από το 2008 έως το 2013. Στο διάστημα αυτό, ο καλλιτέχνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.

Οπως γράφει ο Στράτος Καλαφάτης: «Η εργασία “Αθως – Τα χρώματα της Πίστης” ολοκληρώθηκε το 2012 μετά 5 χρόνια συστηματικής φωτογράφισης. Τον Σεπτέμβριο του 2014 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας στη Βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις Αγρα. Ακολούθησαν 15 μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πέντε χρόνια μετά, επέστρεψα για ένα νέο προσκύνημα, ένα φόρο τιμής σε ό,τι μου πρόσφερε ο ιδιαίτερος αυτός τόπος. Το είχε πει και ο φίλος μου, ο Ιουστίνος ο Σιμωνοπετρίτης: “Οποιος πιει νερό από τις Καρυές πάντα επιστρέφει εκεί”. Συνάντησα παλιούς και γνώρισα νέους μοναχούς, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν φύγει για πάντα. Είδα κελιά να αλλάζουν, εικόνες γνώριμες που χάθηκαν, την Αθωνιάδα Σχολή με νέους μαθητές που πήραν τη σειρά των προηγούμενων. Τα πάντα ρει. Τα ίχνη των εκθέσεων και του βιβλίου σε δωμάτια, σε αρχονταρίκια, σε οστεοφυλάκια και η τρυφερή επανασύνδεση με τους ανθρώπους με έκαναν να αισθάνομαι σαν ένα μικρό κομμάτι της μακράς ιστορίας της Αθωνικής Πολιτείας. Το αποτέλεσμα της νέας αυτής φωτογραφικής επίσκεψης δημιούργησε μια νέα αφήγηση με τις παλιές και τις καινούργιες εικόνες και επανατυπώθηκε από τις εκδόσεις Αγρα».

​​Εγκαίνια: 12 μ., 4 Μαρτίου. Διάρκεια έκθεσης: έως 29 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή