Το σιωπηλό σύμπαν του Θανάση Μακρή

Το σιωπηλό σύμπαν του Θανάση Μακρή

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέαση της μεγάλης ζωγραφικής προκαλεί δέος. Περισσότερο γεννά ερωτήματα που μαζί με την αβίαστη συγκίνηση οδηγούν στο βίωμα της στιγμής. Μπροστά στα έργα του Θανάση Μακρή, στην ατομική έκθεσή του στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου» (έως και αύριο 10/3) αισθάνεται κανείς την ανάγκη να παρατείνει την εσωτερική σιωπή του και να παραδοθεί στη δύναμη της ζωγραφικής, που, εν προκειμένω, είναι πυκνή, βαθιά, χαμηλόφωνη, γεμάτη εντάσεις που συστρέφονται. Στην έκθεση θα δείτε λάδια σε ξύλο με παχιές στρώσεις χρώματος. Τα περισσότερα έχουν θέμα πλοία, σαν μοναχικές φιγούρες σε χλωμό φως, σαν να επιπλέουν μετέωρα σε μια ακίνητη, πηχτή, γκριζοκάστανη θάλασσα ή τοπία με εξπρεσιονιστική διάθεση και μέγιστο, βουβό συμβολισμό.

Ο Θανάσης Μακρής, καθώς οργανώνει ένα δικό του σύμπαν, προτείνει μια ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεία του τοπίου, με την ευρύτερη έννοια, και αφήνει υπαινιγμούς για τη βαθιά, οικεία, μύχια σχέση που διατηρεί με τους δασκάλους της νεοελληνικής ζωγραφικής, μια σχέση σχεδόν καταγωγική, ανοικτή σε διαρκείς παλινδρομήσεις. Ο τρόπος που συνδυάζει τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα, γεννώντας νέα χρωματικά τοπία μεγάλης πυκνότητας, δίνει στα έργα του Θανάση Μακρή το αποτύπωμα μιας μεγάλης ζωγραφικής. Υπάρχει αλήθεια και όραμα.

​​Αίθουσα τέχνης «Εκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου», Βαλαωρίτου 9α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή