Εγκαίνια Μουσείου Τσαρούχη: Στα «ίχνη» του σπουδαίου καλλιτέχνη

Εγκαίνια Μουσείου Τσαρούχη: Στα «ίχνη» του σπουδαίου καλλιτέχνη

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει αύριο Σάββατο ξανά για το κοινό το σπίτι, εργαστήριο και Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι. Αυτή η τριπλή ιδιότητα είναι άλλωστε που κάνει το συγκεκριμένο κτίσμα ξεχωριστό και ενδιαφέρον για τον φιλότεχνο επισκέπτη. «Επιτέλους, είχα ένα οικόπεδο. Τώρα έπρεπε να βρω με ποιες μηχανές θα έβρισκα τα λεφτά να χτίσω ένα ατελιέ. Αισθανόμουν την ανάγκη να κάνω μεγάλου μεγέθους έργα», είχε πει σχετικά ο ίδιος ο σπουδαίος καλλιτέχνης. Αυτό χτίστηκε τελικά το 1965, στην οδό Πλουτάρχου 28, και λειτούργησε τόσο ως σπίτι όσο και ως εργαστήριο. Το τελευταίο εκτεινόταν στον πρώτο όροφο και στο δώμα, ενώ στο ισόγειο βρίσκονταν οι προσωπικοί χώροι του Τσαρούχη. Το 1981 ιδρύθηκε το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, με τον όροφο και το δώμα να μετατρέπονται σε εκθεσιακούς χώρους.

Βασισμένο στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, το ίδρυμα παρουσιάζει πλέον μια αναβίωση του εργαστηρίου του. Με στόχο μια πιστή απόδοση, ακόμα και ως προς το πώς εκείνος χειριζόταν το φως και τη σκιά με έργα καρφιτσωμένα στους υφασμάτινους τοίχους κι ακουμπισμένα στο πάτωμα, στον χώρο εκτίθενται πιστά αντίγραφα, σε φυσικό μέγεθος. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, αφημένα ελεύθερα στον χώρο.

​​Εγκαίνια στις 10 π.μ., Πλουτάρχου 28.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή