Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγέννηση της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, 250 χρόνια ζωής

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το φιλόδοξο σχέδιο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών για πλήρη αναγέννηση πλησιάζει τον στόχο του. Φέτος, συμπληρώνονται 250 χρόνια από την ίδρυση αυτού του ναού της τέχνης, που από τον 18ο αιώνα ενισχύει και προβάλλει καλλιτέχνες. Οι νεότεροι γνωρίζουμε τη Royal Academy of Arts, κυρίως λόγω των εξαιρετικών εκθέσεων, και συχνά υποτιμούμε την ιστορική διαδρομή της και το εκπαιδευτικό έργο της επί σειρά γενεών. Χτισμένη στην καρδιά του Λονδίνου, στην Πικαντίλι Ρόουντ, απέναντι από το σχεδόν «συνομήλικο» βιβλιοπωλείο Hatchard’s (από το 1797 στην ίδια θέση) και το θρυλικό κατάστημα Fortnum and Mason (με έτος ίδρυσης το 1707), η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών ατενίζει τη νέα εποχή με όραμα. Εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει το σχέδιό της για ανανέωση όλου του κτιριακού συγκροτήματος, που κρατά τη θαυμάσια και κομψή αισθητική μιας βρετανικής εκδοχής ενός μετα-αναγεννησιακού παλλαδιανισμού. Τα σχέδια για την ανανέωση και την επέκταση υπογράφει ο φημισμένος Βρετανός αρχιτέκτων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Για τη νέα εποχή, με αφορμή τα 250 χρόνια της ακαδημίας, έχει ανοίξει λαϊκός κουμπαράς, με στόχο τη συγκέντρωση 3 εκατ. στερλινών που θα διοχετευθούν για την υποστήριξη των σκοπών της Royal Academy, δηλαδή την υποστήριξη των τεχνών. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ήδη έχει συγκεντρωθεί το 85% του στόχου. Οποιος δωρίζει ποσόν άνω των 50 στερλινών θα δει το όνομά του στη λίστα των δωρητών στην ιστοσελίδα της ακαδημίας. Υπάρχει διαρκής υπενθύμιση ώστε να καλυφθεί το 100% του στόχου έως τις 19 Μαΐου, όταν θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια της Βασιλικής Ακαδημίας. Είναι το πιο θαρραλέο βήμα εκσυγχρονισμού στην ιστορία των 250 χρόνων και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς με τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την αρχιτεκτονική αναβάθμιση και τη διασύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και εκθέσεων σταθεροποιείται η γραμμή που ενώνει τους ιστορικούς της τέχνης, τους ερευνητές, τους καλλιτέχνες και το κοινό. Η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών πιστεύει ότι με αυτήν την επένδυση εγγυάται το μέλλον της, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες σύμφωνα με τις αρχές της ίδρυσής της. Στα εγκαίνια, στις 19 Μαΐου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους νέους εκθεσιακούς χώρους.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ

Πορτογαλία – Βρετανία, 1965 – 1975

Με τίτλο «Post-Pop. Πέρα από τα προφανή», το Μουσείο Γκουλμπεκιάν στη Λισσαβώνα εγκαινιάζει τη νέα του έκθεση αφιερωμένη στη μοντέρνα τέχνη μετά το 1965, εστιάζοντας σε Πορτογάλους και Βρετανούς καλλιτέχνες. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Πορτογάλος, ελληνικής καταγωγής, Νικίας Σκαπινάκης (έργο του στη φωτογραφία). Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι όσα αποκλίνουν από τον γενικευμένο κανόνα της ποπ αρτ και πειραματίζονται με τη μετεξέλιξη της μοντέρνας τέχνης.

ΝΑΣΒΙΛ

Νέο άλμπουμ του Τζέισον Αλνταν

Με τίτλο «Rearview», μόλις κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του Αμερικανού ινδάλματος της κάντρι μουσικής Τζέισον Αλνταν. Είναι το όγδοο άλμπουμ του, το οποίο κυκλοφορεί επίσης και σε βινύλιο. Ο Τζέισον Αλνταν επιβεβαιώνει στα 41 του χρόνια την ηγετική θέση του στην κάντρι παράδοση της Αμερικής, που έχει βαθιές ρίζες σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού και σημαντικούς εκπροσώπους, άνδρες και γυναίκες τραγουδιστές. Ο Αλνταν έχει ο ίδιος καταγωγή από το Νάσβιλ, την πατρίδα της κάντρι μουσικής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μεγάλη δημοπρασία του Sotheby’s

Στις 16 Μαΐου θα γίνει στη Νέα Υόρκη η μεγάλη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημοπρατηθεί μεγάλος αριθμός έργων με βαριές υπογραφές. Τα έργα τέχνης που θα διατεθούν προς πώληση προέρχονται από τα τμήματα σύγχρονης, μοντέρνας και ιμπρεσιονιστικής τέχνης – καλύπτουν δηλαδή μια μεγάλη χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1870 έως τις μέρες μας. Στη φωτογραφία, έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Ρίχτερ, το οποίο περιλαμβάνεται στη δημοπρασία.

ΒΕΝΕΤΙΑ

Στη θέα 145 έργα τέχνης

Ενας επισκέπτης στη μεγάλη εικαστική έκθεση «Χορεύοντας με τον εαυτό μου» στέκεται μπροστά στο έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Ρούντολφ Στίνγκελ («Unititled», 1976). Είναι η έκθεση που παρουσιάζεται έως το τέλος του χρόνου στο Παλάτσο Γκράσι της Βενετίας συγκεντρώνοντας περί τα 145 έργα τέχνης προερχόμενα από την Pinault Collection αλλά και το Folkwang Museum του Εσεν. Aνάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν έργα του Μαουρίτσιο Κατελάν, της Σίντι Σέρμαν, των Γκίλμπερτ και Τζορτζ κ.ά.

ΠΑΡΙΣΙ

Η επιστροφή της Φρανσουάζ Αρντί

Στα 74 της χρόνια η Φρανσουάζ Αρντί επανέρχεται στη δισκογραφία, εκπλήσσοντας πολλούς. Το νέο άλμπουμ με τίτλο «Personne d’ autre» περιέχει 24 τραγούδια στο γνωστό ύφος της γαλλικής μπαλάντας. Η Φρανσουάζ Αρντί αφιερώνει εμμέσως το άλμπουμ στον τραγουδιστή και συνθέτη Ζακ Ντιτρόν, λένε τα δημοσιεύματα στη Γαλλία, τον επί σειρά ετών σύζυγό της, με τον οποίο είναι σε διάσταση. Η Φρανσουάζ Αρντί υπήρξε από τα κορυφαία ονόματα της γαλλικής μουσικής στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή