ΑΤΖΕΝΤΑ

Η νεοελληνική λογοτεχνία στην Εθνική Βιβλιοθήκη

snfc1

Mέχρι τα τέλη Μαΐου θα διαρκέσουν οι Εκδηλώσεις Λόγου που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη με επίκεντρο τη νεοελληνική λογοτεχνία, σε επιμέλεια του συγγραφέα και προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Το Σάββατο 28 Απριλίου, οι Σοφία Ιακωβίδου, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Αρης Δρουκόπουλος και ο Στ. Ζουμπουλάκης θα εξετάσουν το έργο του πεζογράφου και ποιητή Γιώργου Ιωάννου (1927-1985). Το πολύπτυχο έργο του (ποίηση, πεζογραφία, χρονικό, μετάφραση αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, έκδοση δημοτικών τραγουδιών) διακρίνεται από μια εσωτερική συνοχή, βιωματικότητα, εξομολογητική διάθεση, ερωτισμό, συχνά με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Στα πρίσματα υπό τα οποία έχει μελετηθεί το έργο του έως τώρα αξίζει, επισημαίνουν οι διοργανωτές, να δοκιμαστούν και άλλα που θα αναδειχθούν μέσα από τη συζήτηση, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή για να ξαναδιαβαστεί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Γιώργη Παυλόπουλου (1924-2008), οι Δημήτρης Αγγελάτος, Γιάννης Ξούριας, Κώστας Κουτσουρέλης και Αλέξης Ζήρας θα μιλήσουν για την ποίησή του και όχι μόνο, την Πέμπτη 10 Μαΐου. Καθότι ο Παυλόπουλος δεν έχει κριτικό ή δοκιμιακό έργο παρά μόνο την επιστολογραφία του ως συμπληρωματική πτυχή της ποίησής του, οι ομιλητές θα προσεγγίσουν τον ποιητή πιο σφαιρικά με αφορμή την πρόσφατη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του από τις εκδόσεις Κίχλη.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός συμπεριλαμβάνεται στο αφιέρωμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα οι προβληματισμοί στο έργο του για την κόλαση και τον παράδεισο, τα οποία αποτελούν μόνιμα θεματικά στοιχεία του. Για τον Σολωμό, σημειώνουν οι διοργανωτές, από τα πρώτα σχεδιάσματά του μέχρι τις ώριμες συνθέσεις η κόλαση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, αλλά συχνά ξεκινά από τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. Παρόλο όμως που τα στοιχεία του κακού πληθαίνουν υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι η αγάπη και η καλοσύνη μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Γιώργος Κεχαγιόγλου, Μιχάλης Πασχάλης και Δημήτρης Πολυχρονάκης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ισόγειο του Πύργου Βιβλίων της ΕΒΕ και ώρα 7.30 μ.μ, ΚΠΙΣΝ.