Ματιές στον κόσμο

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ανάμεσα στα μεγάλα μουσεία, ανάμεσα στα αξιοθέατα μιας πόλης όπως το Λονδίνο, δίπλα στην υψηλή τέχνη ή στην τέχνη που παράγεται σήμερα και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, υπάρχει πάντα η γοητευτική επιλογή μιας εναλλακτικής διαδρομής. Στο Μουσείο του Viktor Wynd, μακριά από το κέντρο του Λονδίνου, στο Cambridge Heath, υπάρχει η ανασύσταση ενός μυσταγωγικού κόσμου φαντασίας, αποτελούμενου από όλα τα ετερογενή αντικείμενα που με εμμονή συλλέγει ο Viktor Wynd, καλλιτέχνης και συγγραφέας ο ίδιος, επί σειράν ετών. Στο «Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art and Natural History» υπάρχουν τα πάντα. Κρανία Αζτέκων, νεκρικά εκμαγεία, γοργόνες, εξαρτήματα μάγων, εγγαστρίμυθων και γυρολόγων, σπάνια βιβλία, παιχνίδια μηχανοκίνητα, πάνινες κούκλες, σπασμένες πορσελάνες, τούλια και οργάντζες, αποξηραμένα άνθη και βαλσαμωμένα πτηνά, περούκες, ομπρέλες, μουσικά κουτιά, γούρια και βασκανίες, καθρέφτες, μπουκάλια με το άρωμα από κολόνια, αφρικανικά τοτέμ, όργανα ανατομίας, βελούδινα υφάσματα, πόμολα και ρόπτρα, πίνακες ζωγραφικής ανωνύμων και γκραβούρες περιηγητών, τάματα και μεταλλικά κουτιά για εργαλεία και σύνεργα ραπτικής, φιάλες φαρμακείων και δοχεία νυκτός, τούφες από αληθινά μαλλιά και γυάλινα μάτια, μπαλαρίνες που χορεύουν και σπόροι φυτών, αγκράφες και κουμπιά, προτομές και μπούστα από μάρμαρο ή ορείχαλκο, οβάλ κορνίζες και μικροσκοπικά φυλαχτά, βεντάλιες και κυνηγετικά όπλα.

Ο κόσμος του Viktor Wynd κοντεύει να τον καταπιεί, αλλά διαρκώς τον παροτρύνει να ανακαλύψει και άλλες δυνατές προσθήκες σε ένα υπερχειλισμένο σύμπαν ομορφιάς, ματαιότητας και παραδοξοτήτων. Η ιδέα του μουσείου εμπνέεται και αναπαριστά σε ένα ικανοποιητικό βαθμό τα Cabinets of Curiosities, γνωστά στη γερμανική ορολογία ως Wunderkabinett, ή άλλως κάμαρες με παράξενα αντικείμενα, όπου το κριτήριο εισαγωγής ήταν απλώς το γούστο του συλλέκτη και όχι η αντικειμενική αξία, καλλιτεχνική ή υλική του αντικειμένου. Με καταγωγή από την Αναγέννηση, αλλά ίσως και πιο παλιά (ακόμη και από την ελληνιστική εποχή), αυτές οι κάμαρες των εκπλήξεων επιβίωσαν σε πολλές εκδοχές διά μέσου των αιώνων αποκαλύπτοντας ανήσυχα πνεύματα και οξυμένο αισθητήριο για την τέχνη και την πένθιμη ομορφιά.

ΜΑΚΑΟ

Διά χειρός Ζάχα Χαντίντ

Αυτή είναι η όψη του ξενοδοχείου Morpheus (καλή επιλογή τίτλου για ξενοδοχείο!), στο Μακάο, στην Κίνα. Αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος αναψυχής City of Dreams με καζίνο, ξενοδοχείο και εστιατόρια. Το κτίριο είναι έργο του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ και είναι ο πρώτος πύργος παγκοσμίως που υποστηρίζεται από «εξωτερικό σκελετό» από ατσάλι που δεν εφάπτεται στην επιδερμίδα του κτιρίου. Το ξενοδοχείο «Μορφεύς» του Μακάο υπολογίζεται να παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του έτους.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η νέα Βασιλική Ακαδημία

Τα 250 χρόνια της λειτουργίας της γιορτάζει φέτος η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών (Royal Academy of Arts) στο Λονδίνο. Η επέτειος πυροδότησε το μεγάλο σχέδιο επέκτασης και ανανέωσης των εγκαταστάσεων και του εξαιρετικής τέχνης ιστορικού κτιρίου της Ακαδημίας. Τα σχέδια για τη νέα μορφή υπογράφει ο διακεκριμένος αρχιτέκτων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Ηδη, η Βασιλική Ακαδημία άνοιξε τις νέες αίθουσες, από όπου και η φωτογραφία, και έχει προκαλέσει το ανανεωμένο ενδιαφέρον του κοινού.

ΜΑΪΣΕΝ

Η κορυφή στις πορσελάνες

Φωτογραφίες από το Μουσείο Meissen έστειλαν τα διεθνή πρακτορεία.

H ιστορική πόλη Μάισεν, κοντά στη Δρέσδη, συνδέεται με τις ξακουστές πορσελάνες Meissen, με σήμα τα δύο σπαθιά σε χρώμα κυανούν. Στον χώρο του εργοστασίου υπάρχει μόνιμη έκθεση. Οι πορσελάνες Meissen άρχισαν να παράγονται το 1722 ως μία πρωτοβουλία του βασιλιά Αυγούστου Β΄ του Δυνατού. Ο βασιλιάς Αύγουστος, ευγενής της Σαξονίας και μετέπειτα βασιλιάς της Πολωνίας, ήταν από τους ισχυρούς άνδρες του 18ου αιώνα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Υψίφωνος με τρόπαιο

Η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme είναι η νικήτρια του βραβείου Birgit Nilsson για το 2018, που έχει καθιερωθεί προς τιμήν της άλλης μεγάλης σοπράνο Μπίργκιτ Νίλσον (1918-2005). Την επιλογή της 55χρονης Nina Stemme ανακοίνωσε το Ιδρυμα Birgit Nilsson στη Στοκχόλμη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατ. δολαρίων. Η απονομή θα γίνει στη Βασιλική Οπερα της Στοκχόλμης στις 11 Οκτωβρίου. Η Stemme είναι η πρώτη Σουηδή που τιμάται με αυτό το βραβείο.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Ο «νέος» Ρέμπραντ

Ο Ολλανδός έμπορος έργων τέχνης Γιαν Σιξ φωτογραφίζεται δίπλα στο «Πορτρέτο νέου άνδρα» στο μουσείο Hermitage του Αμστερνταμ. Το πορτρέτο, που απεικονίζει άγνωστο άνδρα, φιλοτεχνήθηκε το 1634 και πιθανόν να ήταν μέρος διπλού πορτρέτου. Πρόσφατα ταυτίστηκε ως έργο του Ρέμπραντ και θα παρουσιάζεται έως τις 15 Ιουνίου στο Hermitage του Αμστερνταμ. Από το 1944 είχε να συμβεί τέτοια ταύτιση. Το έργο αγόρασε ο Γιαν Σιξ πριν από 18 μήνες από τους Christie’s ως έργο χωρίς υπογραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή