Γίνε έντομο για μία μέρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοίγεις» τα μάτια σου και αντικρίζεις ένα γραφείο γεμάτο χαρτιά και βιβλία. Ακούς τη βροχή που πέφτει έξω από το παράθυρο. Σηκώνεσαι. Κάνεις μερικά βήματα και ασυναίσθητα κοιτάς το χέρι σου. Για την ακρίβεια, εκεί που κάποτε ήταν το χέρι σου τώρα βλέπεις τα άκρα ενός εντόμου. Απέξω ακούς τις φωνές των γονιών σου που προσπαθούν να ανοίξουν την κλειδωμένη πόρτα. Πριν ακόμα κοιτάξεις στον καθρέφτη, συνειδητοποιείς ότι έχεις μεταμορφωθεί σε ένα γιγαντιαίο έντομο.

Δοκιμάσαμε την καταπληκτική βιωματική εμπειρία της «Μεταμόρφωσης» του Φραντς Κάφκα που διοργανώνει αύριο για το κοινό το Ινστιτούτο Γκαίτε με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και για λίγο βουτήξαμε στον καφκικό μικρόκοσμο του Γκρέγκορ Σάμσα. Ο λογοτεχνικός ήρωας του βιβλίου ξυπνά ύστερα από έναν ταραγμένο ύπνο μεταμορφωμένος σε ένα πελώριο ζωύφιο.

Ο σκηνοθέτης Μίκα Τζόνσον και ο παραγωγός Σαγίντ Γκουλαμαλί αναδημιούργησαν την ατμόσφαιρα του βιβλίου σε ένα εικονικό περιβάλλον, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη λεπτομέρεια και συνδέοντας τη λογοτεχνία με τις νέες τεχνολογίες.

Ο προσεκτικός παρατηρητής, μας λέει ο Μίκα Τζόνσον, θα δει ότι τα αντικείμενα στο δωμάτιο, όπως η βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι ή τα δείγματα υφασμάτων στο κομοδίνο ακολουθούν την υπόθεση του βιβλίου που θέλει τον Γκρέγκορ Σάμσα να είναι πλανόδιος πωλητής υφασμάτων. Το ίδιο το δωμάτιο, όπως και τα αντικείμενα, κατασκευάστηκαν πρώτα σε μακέτα και χρωματίστηκαν με το χέρι και έπειτα μεταφέρθηκαν στο εικονικό περιβάλλον, διατηρώντας έτσι την αληθοφάνειά τους, ενώ ο σχεδιασμός του χώρου βασίστηκε στο πραγματικό δωμάτιο του Κάφκα που ο συγγραφέας μετέφερε στο μυθιστόρημα.

Οσο διαρκεί η εμπειρία, μπορείς να εξερευνήσεις το δωμάτιο, να ανοίξεις ένα συρτάρι, να κοιτάξεις από κοντά τα βιβλία και τα χαρτιά του Γκρέγκορ, τη φωτογραφία της αγαπημένης του που τον συνδέει με τον ανθρώπινο κόσμο και βέβαια να ακούσεις τους γονείς σου να φωνάζουν απέξω το όνομά σου και να προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα. «Ακολουθήσαμε πιστά το σενάριο του βιβλίου», μας λέει ο κ. Τζόνσον και όσο περνάει η ώρα η ένταση κορυφώνεται από τις φωνές που δυναμώνουν έξω από το δωμάτιο. Θα τολμήσεις να ανοίξεις την πόρτα;

«Οι αντιδράσεις του κοινού έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλοι δεν κουνιούνται από τη θέση τους, ορισμένοι απλώς περιεργάζονται το περιβάλλον, κάποιοι σοκάρονται, άλλοι χορεύουν σαν έντομα», μας λέει γελώντας ο κ. Γκουλαμαλί. Σχεδόν όλοι, ωστόσο, ξαναδιαβάζουν το βιβλίο του Κάφκα και μάλιστα αύριο, παράλληλα με την εγκατάσταση της εικονικής πραγματικότητας, το Γκαίτε θα φιλοξενεί εκδόσεις του έργου από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

​​«Η Μεταμόρφωση», Ινστιτούτο Γκαίτε, 4 μ.μ., Ομήρου 14.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή